Aktualności
Czy polska wieś potrzebuje smart rozwiązań?
Motywowanie ludzi do poznawania nowych technologii, innowacyjnych urządzeń i metod postępowania może mieć decydujący wpływ na rozwój idei Inteligentnych Wiosek.
Konkurs na start-upy promujące turystykę wiejską
Światowa Organizacja Turystyki (UNWTO) ogłosiła nowy konkurs na najlepsze pomysły, które pomogą społecznościom wiejskim wyjść z kryzysu wywołanego pandemią COVID-19. (...)
Grupy Producentów Rolnych - tworzenie grup i organizacji producentów
Grupa producentów rolnych to model biznesowy rozumiany jako forma przedsiębiorczości oparta na współpracy producentów w podstawowych obszarach rolniczej działalności - (...)
Apel Ministra o przestrzeganie zasad bioasekuracji w związku z grypą ptaków
W tym roku obserwujemy bardzo niekorzystną sytuację epizootyczną w zakresie grypy ptaków w całej Europie. Szczególnie dotyczy to Francji, gdzie (...)
Czosnek niedźwiedzi – niedźwiedzia siła dla każdego
Spacerując wczesną wiosną po wilgotnych, lasach liściastych Podkarpacia często możemy zauważyć całe połacie jasnozielonych, wyglądem podobnych do konwalii liści, którym (...)
Przedsiębiorcza Polska Wschodnia – pożyczki dla turystyki
Firmy dotknięte trudną sytuacja związaną z pandemią COVID-19, mogą skorzystać z korzystniejszych warunków pożyczek z projektu Przedsiębiorcza Polska Wschodnia - (...)
"Zwiedzaj Polskę. Szlakiem Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego"
Zapraszamy do zapoznania się przewodnikiem „Zwiedzaj Polskę. Szlakiem Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego", przygotowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. (...)
Nawet 100 tys. euro rocznie dla grup i organizacji producentów
15 kwietnia Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczęła przyjmowanie wniosków o wsparcie w ramach działania Tworzenie grup producentów i organizacji (...)
Już w kwietniu przygotujmy się do walki z ćmą bukszpanową
Od paru lat bukszpany w nasadzeniach ogrodowych, a także w na terenach zieleni miejskiej są niszczone przez gąsienice ćmy bukszpanowej. (...)
Rozwój kompetencji kadr zawodowych i społecznych dla potrzeb turystyki w zakresie poprawy świadczonych usług
Profesjonalizm i bezpieczeństwo podstawą oferty turystyki wiejskiej w dobie pandemii
Technologia uprawy roślin zielarskich
Rośliny zielarskie (zioła i aromatyczne przyprawy) towarzyszą człowiekowi od tysięcy lat. Ale jeszcze do XX wieku surowiec zielarski w Polsce (...)