Odmiana Baya Marisa to nowa odmiana jabłoni, pochodząca z Bawarii. Jest to odmiana deserowa, zaś owoce mają czerwony miąższ. Powstała ze skrzyżowania kwaśnej odmiany jabłka o czerwonym miąższu z odmianą jabłka deserowego. Antocyjany, czyli czerwone pigmenty zawarte w miąższu wpływają na wartość zdrowotną. Jabłka spożywane na świeżo zawierają cenne związki, które są najlepiej przyswajalne.
Jabłoń obficie plonuje, co roku daje średniej wielkości czerwone owoce. Lubi gleby żyzne, lekko kwaśne, nasłonecznione, umiarkowanie wilgotne. Nie lubi stanowisk narażonych na wiatr. Wysokość drzew do 3-4 m. Odmiana odporna jest na szkodniki oraz pasożyty, podatna na choroby - dlatego trzeba zadbać o odpowiednie zabezpieczenie środkami ochrony. Jest to odmiana samopylna. Zbiór owoców odbywa się początkiem października. Jabłoń zalecana dla alergików, gdyż jest hipoalergiczna. W chłodni możliwe jest przechowywanie do grudnia w temperaturze ok 4-5 °C.
Odmiana Baya Marisa sprawdza się w produkcji soków, dżemów, lub do bezpośredniego spożycia.
Źródło: www.sadowniczy.pl