Jak donosi Stanisław Mazur „objawy występują na wewnętrznych liściach roślin, których brzegi stają się początkowo brązowe i przypominają papier, a później stopniowo czernieją. Zbrunatnienie jest najczęściej zlokalizowane na liściach otaczających głąb. Porażona powierzchnia może ograniczać się tylko do brzegów liścia albo może rozprzestrzenić się nawet do jego połowy.” W okresie przechowywania, na zbrunatniałych liściach wewnętrznych kapusty mogą rozwijać się choroby bakteryjne prowadzące do gnicia główek.
Przyczyną tipburn jest deficyt wapnia w najmłodszych częściach roślin. Czynnikami powodującymi zaburzony transport wapnia roślin kapustnych, wielu naukowców upatruje m.in. w:
- okresowym braku wody w połączeniu z wysokimi temperaturami,
- niedoborze wapnia w glebie,
- przenawożeniu azotowo-potasowemu,
- nadmiernym wzroście roślin po opadach deszczu i następującej po nich suszy.
Kapusta pekińska ma wysokie wymagania pokarmowe zarówno dotyczące makro– jak i mikropierwiastków oraz wapnia.
Aby nie dopuścić do wewnętrznego zbrunatnienia liści u kapusty pekińskiej, warto już na etapie planowania uprawy wykonać analizę gleby, na podstawie której zostaną ustalone zalecenia nawozowe.
Plantacje kapusty pekińskiej należy lokalizować na stanowiskach o odpowiednio uregulowanym pH – najlepiej do poziomu 6,7–7,5. W przypadku niskiego pH zaleca się wapnowania stanowiska wg zaleceń nawozowych - jesienią.
W uprawie kapustnych wskazane jest stosownie azotu w formie saletrzanej, który dodatkowo stymuluje pobieranie wapnia.
Ważne jest również dokarmianie plantacji borem, który to mikroelement korzystnie wpływa na pobieranie i transport wapnia w roślinie.
Z uwagi na wysokie wymagania wodne kapusty pekińskiej (zwłaszcza w okresie wiązania główek), a także niesystematyczne opady deszczu i susze, które często występują w okresie późno letnim - kapusta może cierpieć nie tylko na brak wody (co przyczynia się do zahamowania wzrostu) ale również z niewystarczająco wilgotnej gleby, roślina nie jest w stanie pobrać wystarczającej ilości składników pokarmowych mimoo odpowiedniej ilości nawozów w glebie.
W czasie suszy należy nawadniać uprawy kapusty pekińskiej, aby poprawić pobieranie składników pokarmowych, w tym wapnia. Zaleca się podlewanie kapusty pekińskiej częściej, ale małymi dawkami wody wynoszącymi 5–10 mm. Najlepszym sposobem uzupełnienia niedoborów wody jest nawadnianie kropelkowe, a jeszcze lepsze rezultaty daje nawodnienie wraz z podaniem łatwo rozpuszczalnych nawozów – fertygacja.
Przed zwijaniem główek kapusty pekińskiej zaleca się rozpocząć dokarmianie dolistnie wapniem i kontynuować te zabiegi praktycznie aż do zbiorów.
Wojciech Wojcieszek z firmy Yara Poland zaleca „..by zabiegi dożywiania dolistnego stosować w temperaturze nie wyższej niż 25 st. C (co często w lecie jest możliwe jedynie w godzinach nocnych) oraz jedynie na rośliny, które nie wykazują objawów więdnięcia”.
Opracowała na podstawie lit.: Anna Cieszyńska
PODR Boguchwała
Źródła: