Festiwal Dziedzictwa Kresów jest mocno związany z historią, dziedzictwem i kulturą dawnych Kresów Rzeczypospolitej. W trakcie trwania całego Festiwalu organizowane są między innymi koncerty, wystawy, warsztaty, prelekcje które przybliżają uczestnikom historię oraz kuchnię Kresów.
W dniu 06.08.2023 r. odbył się Wielki Finał Festiwalu Dziedzictwa Kresów. Na błoniach Kresowej Osady w tym dniu Koła Gospodyń Wiejskich uczestniczyły w konkursie kulinarnym „Kresowe Jadło”, którego tematem przewodnim była kresowa kuchnia okolicznościowa i odświętna. Zgłoszonych zostało 34 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu woj. podkarpackiego i lubelskiego. Komisja konkursowa w składzie: Pascal Brodnicki – przewodniczący komisji (mistrz kuchni, autor książek kucharskich), dr hab. prof. UMCS w Lublinie Mariola Tymochowicz (etnolog, doktor nauk humanistycznych w zakresie kulturoznawstwa, UMCS w Lublinie, Muzeum Narodowe w Lublinie) oraz Mieczysław Czytajło (Akademia Dziedzictwa Kresów w Krakowie) przyznała:
I miejsce KGW Antoniki, które przygotowało szczupaka z szafranem i rodzynkami,
II miejsce zdobyło KGW Giedlarowa za gołąbki orkiszowe z bukietem warzyw w sosie grzybowym,
III miejsce przyznano KGW Stare Sioło za pierogi z kaszy jaglanej.
Jury przyznało także 8 wyróżnień. Otrzymały je panie z:
KGW Futory (zzulent z wołowiny z macą), KGW Basznia Dolna (szwaby), KGW Więckowice (kwas czyli podkarpacka zupa wigilijna z bułką drożdżową), KGW Budomierz (gołąbki z tartych ziemniaków z kaszą i maślanką), KGW Basznia Górna (kudłate pierogi), KGW Ubrodowice (bigos tradycyjny), KGW Dąbrowa (gęś nadziewana kaszą gryczaną i grzybami leśnymi podawana z kryżałką), KGW Załuże (gołąbki z tartych ziemniaków z okrasą).
Pascal Brodnicki nie tylko przewodniczył jury konkursu kulinarnego „Kresowe Jadło”, ale także wystąpił ze specjalnym pokazem kulinarnym. Na zakończenie Finału FDK wystąpił Andrzej Piaseczny oraz Gromee - producent muzyczny i DJ.
Edyta Zając
PZDR Lubaczów