Doświadczenie polega na wytworzeniu wermikompostu (biohumusu), który posłuży do zasilenia podłoża roślin i ziół.
Wermikompost jest bogaty w mikroorganizmy powstałe przy trawieniu przez dżdżownice podłoża, całkowicie naturalny, ponieważ substancje odżywcze uwalniają się stopniowo w miarę obumierania mikroorganizmów.
Dżdżownice Eisenia fetida będą hodowane w neutralnym podłożu torfowym, a karmione obierkami ze świeżych warzyw i owoców, makaronem, skorupkami jaj, porwanymi wytłaczankami oraz fusami z kawy. W prowadzonej hodowli nie będzie używany żaden obornik, uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego ani żadne środki chemiczne, ponieważ to negatywnie wpływa na zdrowie i kondycję żywych organizmów.
Dżdżownice potrzebują odpowiednich warunków życiowych, bo ich ciało w 80% składa się z wody i oddychają całą jego powierzchnią. Dlatego podłoże powinno być nieustannie wilgotne. Optymalna temperatura dla tych organizmów to 12-25oC. Gdy jest chłodniej, to dżdżownice są mniej aktywne, wtedy nie przerabiają resztek roślinnych i nie rozmnażają się.
Kompostowiec różowy do rozmnażania, a dokładniej utworzenia kokonów, do których składają jaja, potrzebuje celulozy, stąd też do odpadów organicznych dodawane są wytłoczki po jajkach.
Gdy dżdżownice przerobią całą zawartość kompostową i zmienią w życiodajny biohumus, trzeba będzie je przenieść w nowe miejsce, a wówczas wermikompost będziemy wykorzystywać do zakładania skrzyń z warzywami i ziołami.
Agata Zdun-Słowik
PODR Boguchwała