Głównym założeniem Podkarpackiego Bazarku było skrócenie do minimum drogi żywności wyprodukowanej przez rolnika czy przetwórcy rolnego do konsumenta, realizując hasło: „Od pola do stołu”.
Przedsięwzięcie wspierają, m.in.: Wojewoda Podkarpacki, Marszałek Województwa Podkarpackiego, Burmistrz Miasta i Gminy Boguchwała, Prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej, Dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz lokalne media – Telewizji Rzeszów, Radio Rzeszów, Radio Via, Gazeta Codzienna Nowiny, Gazeta Rzeszowa i Okolic, portale: nowiny24, gospodarkapodkarpacka.pl, Rzeszów24.pl, tvPodkarpacie.pl, Podkarpacie24.pl.
Od listopada 2021 r. bazarki odbywają się raz w miesiącu, ciesząc się ogromnym zainteresowaniem, przyciągają ponad 100 wystawców oraz tłum kupujących.
Na bazarku dominują produkty wysokiej jakości wytworzone bezpośrednio przez rolników, ogrodników i producentów rolnych m.in.: ziemniaki, cebula, marchew, kapusta, pomidor, ogórek, czosnek, jabłka, gruszki, truskawki, sery, miody, oleje tłoczone na zimno, soki, przetwory, pieczywo, mąki, kasze, makarony, wędliny, sadzonki drzew i krzewów, cebulki kwiatowe i kwiaty, wyroby rękodzieła ludowego i wiele innych produktów w zależności od sezonu.
Ośrodek bardzo angażuje się we współpracę z wystawcami. Warto dodać, że uczestnictwo w bazarku jest nieodpłatne. Wielu wystawców uczestniczy od początku w przedsięwzięciu i udało nam się nawiązać z nimi autentyczne przyjaźnie czy koleżeństwo. Tak samo jest z kontaktami między samymi wystawcami, którzy bazarkowy czas wykorzystują do wymiany doświadczeń czy uwag dotyczących produkcji, przetwórstwa, sposobów upraw.
O kolejnych edycjach wydarzenia informujemy na podrb.pl i facebooku, najbliższa odbędzie się tydzień przed świętami Bożego Narodzenia 17 grudnia.
Klaudia Konieczna
Magda Żytka