Konferencja pn. ,,Ograniczenie strat i marnotrawstwo żywności w krótkich łańcuchach dostaw - wyzwaniem najbliższych lat" została zrealizowana ze środków pochodzących z Unii Europejskiej Schematu II Pomocy Technicznej ,,Krajowej sieci Obszarów wiejskich, Planu Rozwoju Obszarów wiejskich na lata 2014-2020. Jej celem było tworzenie bezpośredniej sieci kontaktów pomiędzy lokalnymi rolnikami, wytwórcami żywności, konsumentami oraz osobami i instytucjami oferującymi usługi na rzecz rolnictwa z wykorzystaniem innowacyjnej platformy podkarpacki e-bazarek oraz popularyzacja i wspieranie innowacyjnych inicjatyw z obszaru krótkich łańcuchów dostaw, które przyczyniają się do ograniczenia strat marnotrawstwa żywności.
Uczestników konferencji było 250 osób, w tym rolnicy, przetwórcy produktów lokalnych, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich, mieszkańcy obszarów wiejskich, pracownicy naukowi oraz pracownicy jednostki doradztwa rolniczego.
W wydarzeniu wzięli udział m.in. wojewoda podkarpacki - Ewa Leniart, prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej - Stanisław Bartman, wiceburmistrz Boguchwały - Justyna Płacha-Adamska, zastępca dyrektora Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa - Magdalena Rożek.
Wojewoda podkarpacki w nawiązaniu do tematu konferencji zaznaczyła, że – Każdego dnia w wielu domach wyrzucane jest jedzenie, do produkcji którego trzeba było wykorzystać określone ilości wody oraz energii. Zwykle kupujemy za dużo, nasze zakupy są nieprzemyślane i nierzadko w koszyku lądują przypadkowe produkty, zabrane ze sklepowych półek pod wpływem impulsu. Warto rozmawiać o tym jak można temu zapobiec, jak zminimalizować ilość produkowanych odpadów, jak mądrze planować zakupy żywieniowe, aby wszystko miało swoje zastosowanie. Często niewielkie zmiany nawyków, mają ogromne znaczenie dla naszego środowiska, bowiem troszcząc się o nie – troszczymy się przede wszystkim o siebie i naszych najbliższych.
Temat - „Nie wyrzucaj - wykorzystaj"! Niekonwencjonalne wykorzystanie odpadów żywnościowych w dietetyce i kosmetologii przedstawiła Pani Urszula Binduga -Prodziekan Kolegium Medycznego ds. kierunku Dietetyka Katedry Chorób Cywilizacyjnych i Medycyny Regeneracyjnej Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania z siedzibą w Rzeszowie. Z resztek po wielu produktach spożywczych można zrobić użytek. Dawniej było to normą. Poprzednie pokolenia korzystały z darów natury „do końca”. Współcześnie mówi się o kuchni zero waste – konkludowała wykładowczyni.
Paweł Gradowski zaprezentował sposoby niemarnowania żywności w formie wykładu połączonego z degustacją. Jego prezentacja obejmowała wskazanie dobrych nawyków niemarnowania żywności, sposobów ograniczania strat marnotrawstwa w produkcji: piekarsko-cukierniczej, podstawowej, przetwórstwie zbóż konsumpcyjnych, owoców i warzyw, w produkcji podstawowej i przetwórstwie ryb i mięsa.
Wiele gospodarstw działających na terenie województwa podkarpackiego poszukuje nowych rozwiązań, które pozwolą im na dodatkowy dochód z wykorzystaniem zasobów gospodarstwa rolnego. Rozwój lokalnego sektora żywności jest przedmiotem znacznego zainteresowania na obszarach wiejskich, ponieważ może on przynieść wiele korzyści gospodarczych, środowiskowych i społecznych. Głównym celem tych działań jest skrócenie drogi produktów od pola do stołu, wsparcie lokalnych wytwórców i rolników. Konferencja pozwoliła na zdobycie wiedzy teoretycznej i praktycznej dotyczącej wytwarzania i wprowadzania na rynek produktów wyprodukowanych w gospodarstwie z uwzględnieniem obowiązujących przepisów.
Konferencja była instrumentem pobudzającym chęć do tworzenia sieci kontaktów w ramach krótkich łańcuchów dostaw, w której uczestniczyli mieszkańcy obszarów wiejskich w tym m.in. producenci żywności, rolnicy, przedsiębiorcy, przedstawiciele środowisk lokalnych.
Operacja zapewniła transfer wiedzy i innowacji w zakresie krótkich łańcuchów dostaw oraz pozwoliła na zdobycie najnowszej wiedzy na temat wytwarzania i wprowadzania na rynek produktów regionalnych, lokalny, tradycyjnych w zgodzie z obowiązującym prawem, a także pokazała najnowsze metody i formy sprzedaży ww. produktów. Wydarzenie miało za zadanie:
– wymianę doświadczeń oraz nawiązanie kontaktów z doświadczonymi producentami,
– promowanie krótkich łańcuchów dostaw w oparciu o lokalną żywność,
– skracanie łańcucha żywnościowego poprzez bezpośrednią sprzedaż produktów rolnych,
– prezentacja innowacyjnych rozwiązań w zakresie sprzedaży i dystrybucji produktów rolnych wysokiej jakości,
– budowanie sieci kontaktów w zakresie wdrażania innowacji na obszarach wiejskich.
W trakcie konferencji zostały nawiązane kontakty między uczestnikami, co może zaowocować nawiązaniem dłuższej współpracy i wprowadzeniem nowych rozwiązań dla podkarpackich gospodarstw.
Małgorzata Wilk
PODR Boguchwała