Uczestniczyli w nim producenci żywności, rolnicy oraz doradcy z Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Eksperci: lek. wet. Ewa Bajda, lek. wet. Jacek Kozłowski i mgr Agnieszka Beda, zapoznali słuchaczy z zasadami i przepisami dotyczącymi wymogów weterynaryjnych i higieniczno-sanitarnych, a także z informacjami na temat sprzedaży bezpośredniej oraz przetwórstwa na poziomie gospodarstwa rolnego.
Pani Agnieszka Beda z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie przedstawiła tematykę związaną z produkcją i sprzedażą żywności pochodzenia niezwierzęcego w ramach rolniczego handlu detalicznego.
Wykładowcy przypomnieli uczestnikom szkolenia różnice pomiędzy poszczególnymi formami sprzedaży, dot. Sprzedaży bezpośredniej, rolniczego handlu detalicznego, a MLO.
Podczas dyskusji uczestnicy zadawali także pytania prelegentom o nurtujące ich problemy.