„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny dla zarejestrowanych Kół Gospodyń Wiejskich. Misją konkursu jest promocja rodzimego folkloru i pokazanie bogactwa kuchni regionalnej. Uczestnictwo w konkursie jest dobrowolne i bezpłatne. Potrawy regionalne to potrawy związane z danym obszarem geograficznym, które wywodzą się z tradycji i zwyczajów kultywowanych w regionie.
Do „Bitwy Reginów” powiatu kolbuszowskiego (woj. podkarpackie) przystąpiło 15 Kół Gospodyń Wiejskich. Panie zaprezentowały tradycyjne kulinarne dania, a były to: kapusta „parzybroda”, kaszanka biała, pamuła śliwkowa, zupa grzybowa, zrolowane ziemniaki w waflu, wilczańska karkówka, zalewajka leszczańska, kapusta ziemniaczana z grochem.
Faworytką okazała się kapusta ziemniaczana z grochem, która zajęła I miejsce i zdobyła nagrodę pieniężną w wysokości 1000 zł, a przygotowały ją panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Huciny. II miejsce i 800 zł zdobył barszcz grzybowy na zakwasie zaprezentowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Niwisk, natomiast III miejsce i 500 zł nagrody zdobyła kapusta ,,parzybroda” przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich Raniżów.
Organizatorami konkursu i fundatorami nagród dla wszystkich uczestników konkursu byli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Ponadto każde KGW otrzymało nagrody rzeczowe ufundowane przez Starostwo Powiatowe i samorządy lokalne.
Aleksandra Marut
PZDR Kolbuszowa