„Identyfikacja i promocja żywności wysokiej jakości szansą dla lokalnych producentów”
Operacja realizowana jest przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „POLSKA EKOLOGIA” z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Lubelskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego
w Końskowoli, Podkarpackim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Boguchwale oraz Wielkopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
Warsztaty dla rolników, doradców, przedsiębiorców rolnych, przedstawicieli samorządu terytorialnego, instytucji wsparcia rolnictwa oraz nauki z województwa podkarpackiego odbędą się 17 oraz 24 października 2022 roku.
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale informuje, iż na planowanych warsztatach w pierwszej kolejności dokonana zostanie identyfikacja i analiza lokalnych rynków agro oraz potencjału lokalnych społeczności w zakresie produkcji żywności wysokiej jakości i możliwości jej certyfikacji. Następnie przeanalizowane zostaną możliwości stworzenia strategii promocji lokalnych produktów, zidentyfikowane zostaną instytucje i obsługiwane przez nie instrumenty finansowe, które mogą zostać wykorzystane do przygotowania, a następnie wdrożenia takiej strategii, szanse jej koordynacji w ramach współpracy z innymi regionami oraz zaplanowane zostaną działania zmierzające do rozwoju lokalnego sektora agro z uwzględnieniem wyników przeprowadzonych analiz, potencjału ekonomicznego, społecznego i środowiskowego danego obszaru. W każdym z warsztatów udział weźmie 20 osób reprezentujących województwo podkarpackie.
Bardzo istotnym wydarzeniem a zarazem podsumowaniem projektu będzie konferencja dla uczestników wcześniejszych warsztatów oraz zaproszonych gości reprezentujących podmioty i instytucje zajmujące się szeroko pojętym wsparciem sektora rolnego, przede wszystkim promocją polskiej żywności na rynku krajowym oraz rynkach zagranicznych – Unia Europejska i tzw. kraje trzecie – w tym np. pracownicy Ministerstwa Rolnictwa, KOWR, naukowcy, reprezentanci organizacji producenckich oraz branżowych, Funduszy Promocji Produktów Rolno-Spożywczych i innych instytucji wsparcia rolnictwa.
Konferencja odbędzie się od 26 do 28 października 2022 roku w Lublinie.
Planowana konferencja ma na celu zapoznanie uczestników operacji z możliwościami i zasadami certyfikacji produkcji żywności wysokiej jakości zarówno w ramach krajowych systemów/certyfikatów jakości, jak i certyfikatów funkcjonujących w UE: ChNP – Chroniona nazwa pochodzenia (produkty spożywcze i wino), ChOG – Chronione oznaczenie geograficzne (produkty spożywcze i wino) i produkcja ekologiczna. Konferencja umożliwi również wymianę i upowszechnianie wiedzy oraz doświadczeń dotyczących promocji żywności wysokiej jakości, jej koordynacji, możliwości uzyskiwanych dzięki certyfikacji oraz optymalizacji efektów działań promocyjnych dzięki współpracy w ramach różnych produktów oraz regionów na rynku krajowym i zagranicznych.
Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy do udziału!
Odwiedź portal KSOW – https://ksow.pl. Zostań partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Instytucją odpowiedzianą za treść informacji jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „POLSKA EKOLOGIA”