Odbywać się one będą w obiektach gastronomicznych znajdujących się na szlakach turystyczno-kulinarnych, w regionach ,w których dostępne są rodzime rasy zwierząt gospodarskich. Wydarzenie będzie przebiegać pod hasłem:
" Z rasami rodzimymi szlakiem Wisły od gór do morza".
Warsztaty skierowane są do mieszkańców województw : małopolskiego, śląskiego, podkarpackiego,świętokrzyskiego,lubelskiego,mazowieckigo,kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego.
Do udziału w wydarzeniach zapraszamy rolników,przedsiębiorców,przedstawicieli kół gospodyń wiejskich,gastronomii,stowarzyszeń,jednostek samorządowych oraz nauki.
Program wydarzenia:
9.30-10.00 Rejestracja/serwis kawowy.
Cześć teoretyczna prowadzona przez ekspertów merytorycznych.
10.00-11.30 Prezentacja wybranych ras rodzimych, w tym przedstawienie walorów surowca od nich pochodzącego z możliwością zastosowania w gastronomii i przetwórstwie.
11.30-12.30 Przedstawienie zalet krótkiego łańcucha dostaw hodowca-gastronom-konsument, w oparciu o lokalny potencjał surowcowy rodzimych ras. Uwzględnienie lokalnej tradycji kulinarnej jako aspektu spójnego z przedmiotem warsztatów, czyli rodzimych ras.
12.30-13.30 Przerwa obiadowa.
Cześć praktyczna prowadzona przez eksperta kulinarnego.
13.30-15.00 Efektywne wykorzystanie lokalnych ras rodzimych w ofercie turystyczno-gastronomicznej regionu.
15.00-15.30 Przerwa kawowa.
15.30-17.15 cd. Efektywne wykorzystanie lokalnych ras rodzimych w ofercie turystyczno-gastronomicznej regionu.
17.15-18.00 Kolacja.
W celu zgłoszenia się na warsztaty prosimy o kontakt w godzinach od 8:00 do 14:00:
Paweł Radomski, tel. 666 081 341; e-mail: pawel.radomski@iz.edu.pl
Piotr Moskała, tel. 666 081 118; e-mail: piotr.moskala@iz.edu.pl
Ilość miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń!