Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) w ramach poddziałania 1.2. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych”, w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja realizowana w ramach Konsorcjum, którego liderem jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
Nowoczesne technologie chowu i hodowli bydła ras mięsnych - demonstracje
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale rozpoczął realizację operacji: „Nowoczesne technologie chowu i hodowli bydła ras mięsnych”.
Demonstracja pn. „Innowacyjne rozwiązania w hodowli bydła mięsnego w regionie Bieszczadów” odbywa się w gospodarstwie Pana Jacka Majchra w miejscowości Czarna Górna w powiecie bieszczadzkim. Gospodarstwo prowadzi hodowle bydła mięsnego rasy Limousine od 2011 roku, gdy rozpoczęło prace hodowlane od stada 10 krów mamek.
Stado jest pod oceną Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
w Warszawie. Obecnie w gospodarstwie przebywa 260 sztuk w tym krowy mamki, buhaje roczna młodzież. Bydło w okresie pastwiskowym od maja do października przebywa na wypasie na naturalnych łąkach, których część zgłoszona jest do płatności rolno-środowiskowo-klimatycznej. Gospodarstwo uczestniczy w programie „Podkarpacki naturalny wypas” którego celem jest przywrócenie do naturalnego wypasu zwierząt na cennych użytków zielonych.
W okresie zimowym zwierzęta utrzymywane są w budynku drewnianym typu ,,hokejka” na głębokiej ściółce co zapewnia im ciepło i komfort termiczny. Przez otwarte wrota mają dostęp do okólnika gdzie karmione są paszami objętościowymi wraz z dodatkami sianokiszonką z traw kukurydzy, sianem z dużym udziałem procentowym ziół oraz słomą na zewnętrznym stole paszowym, dostęp do pasz jest nie ograniczony. W trakcie wypasu zwierzęta korzystają z naturalnych zbiorników wody, natomiast poza okresem pastwiskowym woda dostarczana jest z wodociągu do podgrzewanych poideł. Stado podstawowe - mamki z cielakami na wypasie zabezpieczone są ogrodzeniem elektrycznym oraz siatką od terenów leśnych w celu zabezpieczenia przed porwaniem cieląt przez wilki, niedźwiedzie lub rysie. Niezależnie od tego podlegają całodobowemu dozorowi przez opiekunów. Stado monitorowane jest pod kontem oceny zdrowotności szczególnie w okresach wysokich i niskich temperatur oraz jego bezpieczeństwa. Młodzież w okresie pastwiskowym przebywa w oborze gdzie jest intensywnie opasana do wagi 300 kg i przeznaczana jest na sprzedaż do dalszego chowu do wagi ciężkiej. Część bydła opasana jest do wagi ciężkiej 900 kg ubijana i przeznaczana na sprzedaż pod własną marką „Wołowina Bieszczadzka”. Gospodarstwo posiada pełny park maszynowy do uprawy roli i przygotowania paszy objętościowych i treściwych. Część zakupów maszyn była realizowana przy udziale środków unijnych PROW.
Celem projektu jest zwiększenie świadomości i umiejętności wykorzystania przez hodowców bydła mięsnego nowych innowacyjnych metod produkcyjnych. Obiekt demonstracyjny zapewni praktyczne wskazówki dla hodowców, aby pomóc im w osiągnięciu lepszych wyników hodowlanych i zwiększeniu wydajności produkcji mięsa w oparciu o zmiany zarządzania dostępnymi pastwiskami. Zaprezentowane zostaną korzyści, jakie mogą wynikać z zastosowania nowych technik hodowlanych, takie jak zwiększenie odporności zwierząt, poprawa jakości mięsa, zwiększenie efektywności produkcji, a także lepsze wykorzystanie zasobów naturalnych. Dodatkowo, hodowcy bydła mięsnego w regionie Bieszczadów będą mieli dostęp do nowoczesnego sprzętu i narzędzi hodowlanych oraz eksperckiej wiedzy z tej dziedziny. Celem obiektu demonstracyjnego jest również wspieranie działań zmierzających do zwiększenia konkurencyjności sektora bydła mięsnego w regionie Bieszczadów.
W ramach działania przeprowadzony zostanie cykl spotkań szkoleniowych na terenie gospodarstwa w okresie wiosennym, letnim i jesiennym.
Pierwsze spotkania odbyły się 17, 18 i 19 maja. Uczestniczyło w nich 54 rolników zainteresowanych rozpoczęciem lub rozwojem chowu bydła mięsnego. Zapoznali się oni z warunkami zootechnicznymi wolnostanowiskowego chowu bydła oraz jego żywienia
w oparciu o użytki zielone. Poznali zasady właściwego doboru ras do krzyżowania towarowego dla uzyskania efektu heterozji, jak również hodowli i doboru ras matecznych oraz chowu czystorasowego.
Szkolenie zostało wysoko ocenione przez uczestników.
Opracowanie: Andrzej Boratyn, Marek Owsiany - Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale