b_300_200_16777215_00_images_EKOLOGIA_Ekol.chw.byda9.11-24.JPG

9 listopada w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale odbyła się konferencja pt. ”Ekologiczny chów bydła”. Udział w niej wzięli zarówno doradcy jak i rolnicy z województwa podkarpackiego. Konferencję oficjalnie otworzył dyrektor PODR w Boguchwale- Robert Pieszczoch.

Pierwszym prelegentem spotkania był dr hab. Piotr Wójcik prof. Instytutu Zootechniki PIB, który przedstawił temat „Ekologia w chowie bydła mlecznego i mięsnego a jakość produktu”. Zwrócił on uwagę na to jak ważne jest budowanie marki danego produktu, który powstaje w specyficznych warunkach, najlepiej w systemie pastwiskowym, co przyczynia się do jego unikalnych właściwości. Podał również przykłady rozwiązań zbyt wysokiej ilości komórek somatycznych w mleku, co jest istotnym problemem w ekologicznej produkcji. Jednym z nich może być stosowanie w żywieniu zwierząt odpowiednich mieszanek ziołowych.

Następnie głos zabrał przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego. Omówił on Program ”Podkarpacki Naturalny Wypas”-projekt finansowany jest ze środków samorządu Podkarpacia i Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Rzeszowie. Ma on na celu wstrzymanie spadku hodowli bydła i zwiększenie produkcji mleka i mięsa wołowego.

Pani Mariola Kurzępa - Międlar z jednostki certyfikującej COBICO Sp. z o.o. przybliżyła temat certyfikacji gospodarstw ekologicznych oraz prowadzenia dokumentacji zgodnie z przepisami.

Niezwykle ciekawy temat w swym wystąpieniu poruszyła pani Elżbieta Duran- z firmy ProBiotics Polska Sp. z o.o. Przybliżyła słuchaczom jak ważną rolę pełnią mikroorganizmy dla środowiska i zdrowia człowieka oraz zaprezentowała ProBio Emy jako mikrobiologiczne, kompleksowe wsparcie ekologicznego chowu bydła.

Kolejnym punktem konferencji było wystąpienie pana Rafała Forca., który zaprezentował produkty firmy NaturalCrop Poland Sp. z o. o. dla upraw ekologicznych.

Niezwykle dużym zainteresowaniem cieszyły się produkty Spółdzielni Mleczarskiej w Jasienicy Rosielnej, które podczas przerwy uczestnicy konferencji mieli okazję degustować.

Na koniec spotkania swoją ofertę zaprezentowali przedstawiciele Banku Pocztowego S.A.

Opracowanie:

Anna Golik, Marta Dziadek

  b_289_217_16777215_00_images_EKOLOGIA_P1540006.JPG  b_287_215_16777215_00_images_EKOLOGIA_P1540098.JPG

b_300_225_16777215_00_images_EKOLOGIA_P1540019.JPG  b_291_224_16777215_00_images_EKOLOGIA_P1540038.JPG

b_300_225_16777215_00_images_EKOLOGIA_P1540052.JPG  b_290_225_16777215_00_images_EKOLOGIA_P1540064.JPG

b_300_225_16777215_00_images_EKOLOGIA_P1540071.JPG  b_294_225_16777215_00_images_EKOLOGIA_P1540081.JPG