Aktualności
Czas pomyśleć o pisklętach
Przeminęła łagodna zima i nastała zawsze długo wyczekiwana wiosna, a wraz z nią cała przyroda obudziła się z zimowego snu. (...)
II Podkarpackie Laury Mleczne
W Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale 10 marca miało miejsce wydarzenie ,,II Podkarpackie Laury Mleczne’’ zorganizowane przez Polską Federację (...)
Konferencja "Towarowa Produkcja Mleka"
3 marca 2020 r. w Auli Instytutu Gospodarski Rolnej i Leśnej Uczelni Państwowej im. Jana Grodka w Sanoku odbyła się (...)
Konferencja "Weterynaryjne aspekty w produkcji trzody chlewnej w dobie zagrożenia i występowania ASF.
Zapewnienie trwałego bezpieczeństwa żywnościowego w regionach rozdrobnionej produkcji agrarnej".
Gryka zwana hreczką
Gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum) zwana również hreczką należy do rodziny rdestowatych, jest jedną z wartościowszych roślin zbożowych uprawianych przez człowieka. (...)
Jęczmień jary do browaru
Wzrost produkcji i spożycia piwa w naszym kraju w ostatnim latach spowodował, że wśród rolników obserwuje się coraz większe zainteresowanie (...)
Program dla Polskiego Ziemniaka
Bakterioza pierścieniowa, której sprawcą jest bakteria Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (Cms), jest chorobą kwarantannową i podlega zwalczaniu z urzędu. Znana (...)
Żerują w zbożach na jesieni
Oprócz chwastów i chorób grzybowych poważnym zagrożeniem dla zasiewów zbóż ozimych są szkodniki. Stanowią one zagrożenie dla młodych roślin oraz (...)
Pszenżyto ozime cieszy się niesłabnąca popularnością
W gospodarstwach, które dysponują słabymi glebami, o lekko kwaśnym odczynie, a potrzebują zbóż na cele paszowe warto postawić na uprawę (...)