Wydarzenia

W Polsce pierogi kojarzone są przede wszystkim z tradycyjną kuchnią staropolską i traktowane wręcz jako potrawa narodowa. Jednak historia powstania pierogów sięga aż terenów Dalekiego Wschodu, a konkretnie Chin. To właśnie tam już w czasach starożytnych pierogi z kapustą i mięsem...

Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Stowarzyszenie „Serowarzy Rodzinni” oraz Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale zapraszają na seminarium

„Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera”.

Czytaj więcej: Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera

Czytaj więcej: Dożynki parafialne w Boguchwale

Na polu doświadczalnym Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale w obecnym sezonie prowadzone były doświadczenia, które obejmowały 1243 poletka prowadzone z 21 gatunkami roślin rolniczych, 30 gatunkami ziół, roślin przyprawowych i miododajnych oraz 13 gatunkami warzyw...

Czytaj więcej: Rolnicy otrzymali wsparcie z ARR

Realizacja „pakietu Hogana” i „embarga” to ostatnie zadania kryzysowe Agencji Rynku Rolnego. Na ich wsparcie przeznaczono ponad 261 mln złotych. Pieniądze trafiły na konta producentów rolnych.

Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów (Dz. Urz. z...

Czytaj więcej: Wyznaczenie kierunków rozwoju obszarów wiejskich

W Podkarpackim Urzędzie Wojewódzkim w Rzeszowie 20 lipca odbyło się kolejne posiedzenie Zespołu analizującego szanse i zagrożenia oraz potencjalne kierunki rozwoju obszarów wiejskich w województwie podkarpackim.

Posiedzeniu, w którym uczestniczyli przedstawiciele...