bip_logo

HOTEL PODR Boguchwała

Agroturystyka

Gospodarstwa agroturystyczne



















podrtv1

YouTube
Letnie cięcie drzew i krzewów owocowych PDF Drukuj

Rysunek1 Cięcie drzew i krzewów jest jedną z najważniejszych prac pielęgnacyjnych w ogrodzie. Tę czynność przeważnie wykonujemy zimą.

W czasie spoczynku rośliny lepiej znoszą rany powstałe wskutek cięcia niż wówczas, kiedy płyną w nich soki. Jednak mimo naszego przyzwyczajenia do cięci drzew w okresie zimowo – wiosennym, warto te prace wykonać właśnie latem. Prawidłowe cięcie polega na eliminowaniu niepożądanych pędów i gałęzi, które zakłócają rozwój rośliny lub z jakiś powodów nie wydają owoców. Poprzez cięcie możemy nadawać młodym roślinom pożądane kształty i stymulować wyrastanie nowych, silnych pędów.

W okresie letnim pędy są jeszcze młode i miękkie, więc można łatwo usunąć te z nich, które przeszkadzają. Taka interwencja jest korzystna dla drzew, gdyż zagęszczona korona nie sprzyja dobremu wzrostowi i rozwojowi owoców, a także pobiera znaczną część soków, które mogłyby być skierowane na dojrzewanie owoców.

W zależności od wyglądu korony drzew, decydujemy, które pędy przeszkadzają. Te rosnące do środka z całą pewnością są zbyteczne, gdyż nie pozwalają rozwijać się innym, dobrze ukierunkowanym gałęziom. Inne pędy, które nie należy pomijać przy wycinaniu, to pędy dzikie, czyli takie, które wyrastają z pnia znacznie poniżej miejsca szczepienia. Należy je niezwłocznie usunąć, zanim zdrewnieją i zaczną obciążać drzewo. Oprócz wycinania przeszkadzających pędów warto latem zadbać o zachowanie odpowiedniego kształtu korony drzewa przez skrócenie zbyt wybujałych i obcięcie niekorzystnie umiejscowionych gałęzi.

Druga połowa lipca i pierwsza połowa sierpnia to najlepszy czas na cięcie w pełni wyrośniętych drzew wiśni i czereśni. Wykonujemy tak zwane cięcie odmładzające, którego celem jest pobudzenie wzrostu nowych pędów. Wycinamy wszystkie gałązki, które zagęszczają koronę drzewa. Wówczas słońce bez przeszkód dotrze do wszystkich gałęzi, co będzie sprzyjało tworzeniu się pąków kwiatowych na następny rok. Ten termin cięcia (po zbiorze owoców) zmniejszy ryzyko infekcji chorobowych, gdyż wiśnie i czereśnie są najbardziej wrażliwe na choroby kory i drewna, które wywołują bakterie i grzyby.

Rysunek2 Cięcie letnie na drzewach jabłoni polega głównie na usuwaniu nadmiaru silnych, tegorocznych przyrostów. Cięcie to musi być prowadzone na tyle umiejętnie, aby owoce wyeksponować do słońca, lecz nie zubożyć ich w asymilaty. Jabłka nasłonecznione szybciej dojrzewają, są większe, bogatsze w cukier, przez co są smaczniejsze. Przyjmuje się, że dla wytworzenia na jabłkach ładnego rumieńca potrzeba od 3 do 4 tygodni.

W przypadku krzewów porzeczek, malin, agrestu cięcia nie powinniśmy opóźniać do termin wiosennego. U malin zaraz po zbiorze obcinamy wszystkie pędy dwuletnie. Będzie to sprzyjało lepszemu wzrostowi młodych pędów, które będą owocowały w przyszłym roku. W przypadku porzeczki czarnej, która wydaje owoce na pędach jednorocznych i dwuletnich wycinamy pędy stare, mające więcej niż trzy lata oraz pędy słabe i skierowane w dół. Porzeczki czerwone i białe owocują na krótkopędach osadzonych na kilkuletnich gałązkach, więc prawidłowo uformowany owocujący krzew porzeczki czerwonej i białej powinien posiadać nie więcej niż 8-10 pędów w wieku od 1 do 4 lat. Metody cięcia agrestu są podobne jak dla porzeczki. Ponieważ pędy wielu odmian agrestu mają tendencję do płożenia się po ziemi, aby do tego nie dopuścić, przycinamy je nad pędem skierowanym ku górze.

Przestrzeganie powyższych zaleceń pomoże w uzyskaniu obfitych i dorodnych plonów.

Opracowała: Wioletta Wolanin-Nastał, ZD Brzozów