bip_logo

HOTEL PODR Boguchwała

Agroturystyka

Gospodarstwa agroturystyczne















podrtv1

YouTube
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Przetwórstwo tradycyjne i sprzedaż bezpośrednia PDF Drukuj

Pod takim hasłem odbyło się trzydniowe seminarium realizowane na terenie województwa podkarpackiego w ramach projektu „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. Uczestnikami wyjazdu seminaryjnego odbywającego się w dniach od 5 do 7 listopada br. byli rolnicy, przetwórcy oraz mieszkańcy obszarów wiejskich województwa świętokrzyskiego, związani z działalnością w zakresie przetwórstwa tradycyjnego produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego z powiatów sandomierskiego, opatowskiego, ostrowieckiego i kieleckiego.

ROLNICY ZE ŚWIĘTOKRZYSKIEGO 2013 009 IMG_5292

IMG_5325 IMG_5332

Celem seminarium było zapoznanie się z funkcjonowaniem i dobrymi praktykami stosowanymi w gospodarstwach lub obiektach prowadzących przetwórstwo tradycyjne oraz organizacją rynku zbytu w formie sprzedaży bezpośredniej na Podkarpaciu.

Uczestnicy seminarium w ramach cyklu paneli tematycznych zwiedzili:

  • gospodarstwo ekologiczne Mariana Wojtowicza w miejscowości Tułkowice, gmina Wiśniowa – panel „Przetwórstwo zbóż – produkcja pieczywa” ,
  • Zakład Tłuszczowy BIAŁOBOKI Jadwigi Kuźniar, gmina Gać – panel „Przetwórstwo roślin oleistych – tłoczenie oleju”,
  • Przedsiębiorstwo Produkcyjno Handlowo Usługowe „AWB” Aliny Becli w Handzlówce, gmina Łańcut – panel „Przetwórstwo owoców i warzyw”,
  • Przedsiębiorstwo „Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Jan Fołta” w Markowej – panel „Przetwórstwo mięsa – produkcja wyrobów wędliniarskich”,
  • Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” Mszana, gmina Tylawa – panel „Przetwórstwo mleka – produkcja przetworów mlecznych”.

Wyjazdowe seminarium zostało zorganizowane przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach w ramach projektu „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” z programu “Góry Świętokrzyskie Naszą Przyszłością” ze środków Szwajcarskiego Programu Współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Jacek Golba
PODR Boguchwała

Zmieniony: piątek, 22 listopada 2013 08:50
 
Ceny produktów rolnych w listopadzie 2013 roku PDF Drukuj

Ceny produktów rolnych w skupie i na targowiskach w listopadzie 2013 roku.

 
KAPUSTA PDF Drukuj

kapusta

Zmieniony: środa, 03 marca 2010 13:32
 
KROSNO - Chorkówka PDF Drukuj

 

Zofia Małek
38 – 457 Zręcin, Świerzowa Polska ul. Szkolna 31 a
tel. 0 783 191 786

Pokoje gościnne w domu gospodarzy. Właściciele oferują ognisko, grill, przewodnictwo po okolicy. Istnieje możliwość nabycia owoców i warzyw oraz rozbicia namiotu w ogrodzie. Gospodyni haftuje serwety, obrusy i obrazy.

  • oferta całoroczna,
  • 2 pokoje / 4 miejsca noclegowe,
  • posiłki na zamówienie,
  • oddzielna łazienka,
  • las 5 km,
  • kąpielisko 0,2 km,
  • wędkowanie 0,2 km,
  • wyciąg narciarski 7 km,
  • jazda konna 9 km,
  • możliwość korzystania z rowerów,
  • możliwość przyjazdu ze zwierzętami po uzgodnieniu,
  • znajomość języków: angielski, rosyjski,
Zmieniony: środa, 27 listopada 2013 08:54
 
„Dni Pola Polanowice 2010” PDF Drukuj

W dniu 24 czerwca zorganizowano z Łańcuta autokarowy wyjazd szkoleniowy dla 50 rolników na „Dni Pola Polanowice 2010” do Małopolskiej Hodowli Roślin HBP do Polanowic k/Krakowa. W tym wyjeździe uczestniczyli też rolnicy z powiatu rzeszowskiego, kolbuszowskiego, ropczyckiego i dębickiego.

W bogatym programie szkolenia zaprezentowano rolnikom: 

- doświadczenia ścisłe PDO z 56 odmianami zbóż,

- pokazano pola demonstracyjne chronione środkami ochrony roślin firmy Bayer,

- przedstawiono program nawożenia dolistnego wg firmy ADOB,

- pokazano kolekcje kukurydzy i rzepaku wraz z ochroną firmy Monsanto,

- zaprezentowano na polach hodowlanych odmiany buraków pastewnych i odmiany traw własnej hodowli - w tych gatunkach Małopolska Hodowla Roślin HBP jest najlepsza w kraju.

Małopolska Hodowla Roślin HBP ma bogatą ofertę odmianową:

1. Buraki pastewne

a) jednokiełkowe: Kacper, Syriusz, Solidar, Krakus, Neptun, Merkury, Krezus,

b) wielokiełkowe: Zentaur Poly, Ursus Poly, Mars Poly, Rekord Poly, Tytan Poly.

2. Pszenica ozima: Muza (2004), Turnia (odporna na choroby kłosa), Mikula, Kamila.

3. Jęczmień jary: Atico (najnowsza odmiana 2009), Start, Poldek.

4. Owies: Kasztan i Borowiak, (żółtoziarniste) oraz Grajcar, Stoper i Celer (wczesne na tereny górskie).

5. Komonica zwyczajna: Skrzeszowicka.

6. Kukurydza pastewna: KB 2704, KB 1903, Kosmo230, Król, Cyrkon, Tur, Bejm.

7. Trawy: kostrzewa czerwona, kostrzewa łąkowa, kostrzewa trzcinowa, życica trwała, życica wielokwiatowa, życica westerwoldzka, wiechlina łąkowa, tymotka
i kupkówka oraz gotowe mieszanki traw do użytkowania; pastwiskowego, kośnego, ekologicznego, dla koni i trawy gazonowe.

Szkolenie na polach HBP poszerzono o wystawę maszyn firmy WIA-LAN.

Prezentowane odmiany zbóż i ich programy ochrony wzbudziły duże zainteresowanie wśród rolników oraz poszerzyły ich wiedzę. Powyższy wyjazd rolnicy ocenili jako bardzo potrzebny, gdyż mieli okazje na wymianę doświadczeń.

IMG_0268 DSC08856 IMG_0267

Aleksander Cwynar, ZD Łańcut

 
<< Początek < Poprzednia 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 Następna > Ostatnie >>

Strona 182 z 229