bip_logo

HOTEL PODR Boguchwała

Agroturystyka

Gospodarstwa agroturystyczne















podrtv1

YouTube
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Ceny produktów rolnych w kwietniu 2013 roku. PDF Drukuj

Ceny produktów rolnych w skupie i na targowiskach w kwietniu 2013 roku.

 
JASŁO – Jasło PDF Drukuj

Maria Famurat
38 – 241 Osobnica 699
tel.( 013) 4427318

Pokoje gościnne w domu gospodarzy. Można zakupić świeże owoce, warzywa i nabiał. Położenie gospodarstwa umożliwia wypoczynek w ciszy i w spokoju w kontakcie z naturą.
• oferta całoroczna,
• 1 pokój / 3 miejsca noclegowe,
• oddzielna łazienka
• posiłki na zamówienie,
• bar 8 km,
• las 1,5 km,
• kąpielisko 10 km,
• wędkowanie 4 km, 
• znajomość języków: niemiecki,

Marta Kozłecka
38-207 Przysieki, Trzcinica 368
tel. (013) 442 95 25

Pokoje gościnne w domu gospodarzy. Wyżywienie do uzgodnienia. Istnieje możliwość zakupu produktów z gospodarstwa. Można zorganizować ognisko, grill oraz rozbić namiot.
• Oferta całoroczna,
• 5 pokoi / 12 miejsc noclegowych,
• Oddzielna łazienka
• Posiłki na zamówienie,
• Bar 5 km,
• Las 0,1 km,
• Kąpielisko 10 km,
• Wędkowanie 3 km,
• Jazda konna 2 km,
• Możliwość wypożyczenia rowerów,
• Znajomość języków: angielski,


Zofia i Zdzisław Setlakowie „Olszyny”
38 – 241 Osobnica 705
tel. (013) 442 70 32, 0 691 857 230
Pokoje gościnne w domu gospodarzy. Istnieje możliwość zakupu nabiału, owoców, warzyw i miodu, zorganizowania ogniska, grilla. Kort tenisowy 10 km.
• oferta całoroczna,
• 3 pokoje / 8 miejsc noclegowych,
• las 2 km
• kąpielisko 10 km,
• wędkowanie 5 km
• możliwość wypożyczenia rowerów,
• możliwość przyjazdu ze zwierzętami,

Zmieniony: czwartek, 29 listopada 2012 13:15
 
Świąteczne stroiki PDF Drukuj

DSC_0980 [1280x768] Święta za pasem i najwyższa pora, aby ozdobić swoje mieszkania i domy oraz wprowadzić świąteczny nastrój. Potrzebę zorganizowania pokazu wykonywania świątecznych stroików zgłosiły panie z Wólki Grodziskiej.
Aby wyjść paniom naprzeciw i pomóc im w aranżacji domowych wnętrz 10 grudnia br. w Społecznej Szkole Podstawowej w Wólce Grodziskiej odbył się pokaz robienia stroików i ozdób świątecznych. Szkolenie zorganizowali pracownicy Zespołu Doradców w Leżajsku PODR w Boguchwale.
W spotkaniu wzięły udział 22 osoby, nie tylko panie, ale również młodzież i dzieci. Swoje artystyczne zdolności zaprezentowała uczestnikom spotkania pani Marta Bielecka z działu ogrodnictwa Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. W prosty i bardzo oryginalny sposób pokazywała paniom jak można samodzielnie zrobić świąteczne stroiki. Do ich wykonania panie przygotowały DSC_1013 [1280x768]przeróżne materiały, od gotowych dodatków z kwiaciarni, tj. sztucznych kwiatów poinsecji (gwiazda betlejemska), złotych gałązek, świec, ozdobnych pojemników ceramicznych, gąbki florystycznej, po surowce naturalne, takie jak siano, gałązki świerków, jałowców, sosny, a także wierzby, orzechów, szyszek, zasuszonych kwiatów itp. 
Pani Marta na wstępie omówiła techniki i metody wykonywania tego typu dekoracji w stylu klasycznym, nowoczesnym lub nastrojowym. Kompozycje klasyczne cechuje elegancja, bogata forma, stonowana kolorystyka, tutaj głównie proponowana jest głęboka czerwień. Nowoczesne kompozycje w tegorocznych trendach mają układ pionowy. Ich intensywna kolorystyka dobrze komponuje się z wazonami lub glinianymi naczyniami w etniczne wzory.
Następnie panie przystąpiły do wykonywania stroików, korzystając ze wskazówek i wsparcia jakiego udzielała instruktorka, podchodząc do każdego z uczestników.
Bardzo dużym zainteresowaniem cieszył się stroik wykonany z siana na pustej butelce po napoju, ponieważ sposób jego wykonania łączył tradycyjne materiały w nowoczesnej formie. Urok zielonych stroikówDSC_1002 [1280x768] na gąbce florystycznej przede wszystkim zawierał się w ciekawych aranżacjach dodatków. Pięknie prezentowały się wieńce świąteczne do zawieszania na drzwiach wejściowych. Upleciono je z gałązek wierzby, którą można było opleść siankiem i ozdobić kolorowymi dodatkami.
Uczestniczki szkolenia były bardzo zadowolone z przeprowadzonego szkolenia, którego rezultatem były efektowne dekoracje świąteczne. Panie jednogłośnie stwierdziły, że ozdoby te zostały wykonane praktycznie z niczego niezwykłego, a artystyczne i florystyczne umiejętności pani Marty oceniły na 6.
Renata Mazurek
ZD Leżajsk

Zmieniony: czwartek, 07 stycznia 2010 11:30
 
Ubój gospodarczy zwierząt PDF Drukuj

Przepisy dotyczące uboju gospodarczego zwierząt zawarte są w następujących aktach prawnych:

  • Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego ,Dz.U.2006, Nr 17, poz.127

  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 lipca 2007 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny. Dz. U. 2007, Nr 132 poz.919.

  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny. Dz. U. 2010, Nr 207 poz.137.

Dopuszcza się ubój na terenie gospodarstwa, utrzymywanych w tym gospodarstwie , cieląt do szóstego miesiąca życia, świń, owiec, kóz, drobiu oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych, w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny ( samozaopatrzenie własnego gospodarstwa).

Ubojowi na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa poddaje sie zwierzęta:

  • zdrowe

  • które nie pochodzą z gospodarstwa lub obszaru podlegającemu ograniczeniom, w tym nakazom lub zakazom wydanym na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, ze względu na wystąpienie lub podejrzenie wystąpienia jednej z chorób zakaźnych zwierząt wymienionej w przepisach w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych na obszarach podlegających ograniczeniom

  • po upływie okresu karencji określonego dla użytego produktu leczniczego weterynaryjnego lub produktu leczniczego , jeżeli przed poddaniem ubojowi zwierzęta były leczone tymi produktami

Przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa powinny być spełnione wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząt i w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt.

Posiadacz zwierzęcia, z wyłączeniem drobiu i zajęczaków, co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem na terenie gospodarstwa uboju w celu produkcji mięsa przekazuje Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii powiadomienie o zamiarze dokonania takiego uboju.

W przypadku uboju cieląt do 6 miesiąca życia oraz owiec lub kóz zgłoszenie takie musi być w formie pisemnej i powinno zawierać:

  • imię i nazwisko oraz adres posiadacza zwierzęcia,

  • gatunek i liczbę zwierząt poddanych ubojowi,

  • numer identyfikacyjny zwierzęcia ( jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia)

  • miejsce i termin uboju

  • imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do uboju ( musi posiadać udokumentowane kwalifikacje),

  • telefon kontaktowy do osoby zgłaszającej fakt uboju zwierzęcia

  • oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka.

    Na podkarpaciu do utylizacji odpadów pierwszej kategorii uprawnienia posiada Utires Sp. z o.o. Leżachów tel.(16)622-70-52

W przypadku uboju świń zgłoszenie nie musi być w formie pisemnej, może być telefoniczne i powinno zawierać:

  • imię i nazwisko oraz adres posiadacza zwierzęcia,

  • gatunek i liczbę zwierząt poddanych ubojowi,

  • numer identyfikacyjny zwierzęcia ( jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia)

  • miejsce i termin uboju

  • imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do uboju ( musi posiadać udokumentowane kfalifikacje),

  • telefon kontaktowy do osoby zgłaszającej fakt uboju zwierzęcia

  • postępowanie z resztkami poubojowymi nie jest uwarunkowane prawnie

  • mięso świń oraz dzików odstrzelonych, w celu produkcji mięsa, poddaje się badaniu na obecność włośni. Badania takiego mogą dokonywać lekarze wolnej praktyki, którzy posiadają odpowiednie uprawnienia nadane przez Powiatowy Inspektorat Weterynarii. Badanie to wykonywane jest na koszt właściciela zwierzęcia. Powiatowy Lekarz Weterynarii podaje do publicznej wiadomości, w sposób zwyczajowo przyjęty na danym terenie, nazwiska urzędowych lekarzy weterynarii wyznaczonych do badania, ich siedziby oraz obszar działania.

Oprócz uboju zwierząt we własnym gospodarstwie rolnika istnieje możliwość wytypowania np. jednego gospodarstwa na terenie danej miejscowości gdzie zainteresowani producenci z tego terenu mogą ubijać usługowo swoje zwierzęta.

Podmiot prowadzący taką działalność musi zapewnić że:

  • zwierzęta są ubijane niezwłocznie po przybyciu do gospodarstwa,

  • ubój odbywa się w warunkach zapobiegających zanieczyszczeniu mięsa

  • prowadzić ewidencję przeprowadzonych ubojów w gospodarstwie, oraz przechowywać ją przez okres 3 lat od daty dokonania uboju danego zwierzęcia,

  • zapewnić wyznaczone miejsce lub pomieszczenie do ogłuszania, wykrwawiania i wytrzewiania zwierząt,

  • przechowywanie produktów ubocznych w tym materiałów szczególnego ryzyka musi być odpowiednio zabezpieczone przed dostępem osób postronnych oraz zwierząt

Jeżeli w gospodarstwie, w którym dokonywany jest ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw w celu produkcji mięsa, utrzymywane są zwierzęta gospodarskie, to takie miejsce lub pomieszczenie powinno być od nich odizolowane. Miejsce takie przed rozpoczęciem swojej działalności powinno być zarejestrowane w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii.

Pozostałe wymogi pozostają takie jak przy uboju na samozaopatrzenie własnego gospodarstwa.

Tomasz Salach

Akceptował - Kierownik Działu Stanisław Kawa

 
Dni Pola Polanowice 2010 PDF Drukuj

ZD Łańcut organizuje wyjazd autokarowy na Dni Pola 2010 do Polanowic - Małopolska Hodowla Roślin HBP koło Krakowa w dniu 24 czerwiec 2010 r .

Zapraszamy chętnych rolników z powiatów łańcuckiego, rzeszowskiego, ropczyckiego, strzyżowskiego, kolbuszowskiego i dębickiego.

Kontakt: ZD Łańcut tel. 172254962 lub 723977343

Program szkolenia to prezentacja odmian roślin uprawnych, wystawa sprzętu rolniczego, metody ochrony roślin firmy Bayer i nawożenia dolistnego firmy Adob.

ZD Łańcut

Zmieniony: czwartek, 10 czerwca 2010 10:19
 
<< Początek < Poprzednia 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 Następna > Ostatnie >>

Strona 182 z 216