bip_logo

HOTEL PODR Boguchwała

Agroturystyka

Gospodarstwa agroturystyczne















podrtv1

YouTube
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Wróćmy do prosa PDF Drukuj

Proso należy do najstarszych roślin uprawnych, chociaż jednak jest ostatnio trochę zapomniane. Ziarno prosa służy do wyrobu bardzo zdrowej i niedocenionej kaszy jaglanej

Kasza jaglana  jest produktem łatwo strawnym, nie zawierającym glutenu, bogatym w witaminy z grupy A i B, makro- i mikroelementy oraz charakteryzuje się dużą zawartością krzemu. Kasza jaglana ma większą zawartość białka niż kasza jęczmienna i ryż, a pod względem zwartości tłuszczu ustępuje jedynie płatkom owsianym. Ziarno ma również zastosowanie w żywieniu zwierząt, zwłaszcza ptactwa.

Wymagania klimatyczne i glebowe
Proso jest rośliną światłolubną, dnia krótkiego, wrażliwą na wiosenne przymrozki. Wyróżnia się oszczędną gospodarką wodną. Proso nie lubi gleb zimnych, podmokłych oraz głębokich piasków. Udaje się na glebach bardziej zwięzłych i lżejszych, o uregulowanych stosunkach powietrzno-wodnych, nie zachwaszczonych i o odczynie zbliżonym do obojętnego (pH 6-6,5). Gleby o pH niższym niż 6,0 należy wapnować jesienią po zbiorze przedplonu.

Przedplon
Proso w porównaniu z innymi roślinami zbożowymi nie jest rośliną specjalnie wymagającą w stosunku do stanowiska. Ważne jest jednak, aby gleba była wolna od chwastów i zasobna w składniki pokarmowe. Bardzo dobrymi przedplonami są rośliny motylkowe i okopowe, proso może być uprawiane po zbożach ozimych i jarych nie później niż w 3 roku po oborniku. Ze względu na późny siew prosa możemy go również uprawiać po poplonach ozimych zbieranych w pierwszej połowie maja.

Uprawa roli
Ze względu na drobne nasiona prosa konieczne jest staranne doprawienie gleby przed siewem. W zależności od przedplonu w jesieni należy zrobić głęboką orkę przedzimową. Na stanowiskach zachwaszczonych należy wykonać zabiegi odchwaszczające, a orkę przedzimową wykonać pługiem z przedpłużkiem.
Wiosną wykonać zabiegi uprawowe, które ograniczają parowanie wody oraz niszczą wcześnie wschodzące chwasty.

Nawożenie
Nawożenie mineralne stosować  na wiosnę. Na stanowiskach bardziej zasobnych w składniki pokarmowe zastosować  po 40-60 kg P2O5 i K2O/ha, a azotu 40-50 kg N/ha, na glebach słabszych wysiewamy 60-80 kg P2O5 , 60-100 kg K2O i 80-140 kg N/ha. Nawozy fosforowe i potasowe należy zastosować przed siewem, a azot w dwóch dawkach tj. połowę bezpośrednio przed siewem, a drugą część w fazie krzewienia zboża.

Siew
Termin siewu prosa przypada na III dekadę maja. Nie należy zbytnio przyśpieszać siewu ze względu na to, że młode rośliny mogą być narażone na wiosenne przymrozki i zachwaszczenie. Zbytnie opóźnienie siewu (początek czerwca) obniża plon i opóźnia dojrzewanie roślin. Norma wysiewu uzależniona jest od odmiany i wynosi od 8-25 kg/ha przy rozstawie rządów 25-30 cm. Głębokość siewu na glebach cięższych to 1-2 cm, na lekkich do 4 cm. Ziarno powinno być zaprawione przed siewem przeciwko głowni prosa Zaprawą Funaben T lub Zaprawą Oxafun T 75 DS/WS.

Zabiegi pielęgnacyjne
Brak jest obecnie herbicydów zarejestrowanych do stosowania w zasiewach prosa. Dlatego walkę z chwastami należy prowadzić jedynie w sposób mechaniczny. Ilość zabiegów uzależniona jest od stopnia zachwaszczenia plantacji. Zabiegi wykonać po wschodach pielnikiem wielorzędowym, zazwyczaj w dwóch terminach, tj. w fazie krzewienia i strzelania w źdźbło.
Straty plonu spowodowane przez choroby i szkodniki są niewielkie. Proso porażane jest tylko przez głownię prosa i sporadycznie przez omacnicę prosowiankę.

Zbiór
Okres wegetacji prosa trwa 80-115 dni. Proso dojrzewa nierównomiernie, dojrzewanie trwa od III dekady sierpnia do I dekady września. Zbiór jednoetapowy kombajnem wykonać, gdy ziarno w górnej części większości wiech jest w pełni dojrzałe, a w środkowej części osiągnęło dojrzałość woskową. Słoma jest wówczas jeszcze zielona. Ziarno po zbiorze wymaga zwykle dosuszenia do wilgotności nie przekraczającej 15%. Przeciętne plony prosa w Polsce wynoszą 2,7 t/ha, natomiast w województwie podkarpackim  w 2010 r. średnie plony prosa wyniosły 1,6 t/ha.
Uzyskiwane plony prosa są co prawda mniejsze niż innych roślin zbożowych, ale ze względu na zawartość bardzo korzystnych składników pokarmowych w ziarnie prosa warto powrócić do jego uprawy.

Opracowała: Anna Moskal

Akceptował kierownik działu: Jan Kocój

 
"Chleb darem Boga - wartość bezcenna" PDF Drukuj

Te piękne i zawierające głębokie przesłanie słowa były mottem przewodnim dożynek wiejskich w Białobokach 21 sierpnia 2011 r.

Tradycje związane z obrzędem dożynkowym przekazywanym przez pokolenia zgromadziły w tym uroczystym, gorącym dniu liczną rzeszę mieszkańców wsi i gminy, zaproszonych gości oraz sympatyków ludowego folkloru. Prowadząca Władysława Wołowiec fragmentem swojego wiersza powitała zgromadzonych rolników-gospodarzy, zaproszonych gości i wszystkich obecnych: 

…Kłaniam się nisko, 
wszystkim tu dzisiaj zebranym ludziom, 
wszystkich pozdrawiam w miłości słowach, 
niechaj dodadzą w trwodze otuchy. 
Pod stopy rzucam serca okruchy...(…)

Podkreśliła też, jak ważny dla ludzkości jest chleb powszedni i jego dostatek, który kultywujemy i pielęgnujemy aby zachować ją dla przyszłych pokoleń. Tradycja ta bowiem uczy dzielenia się chlebem z potrzebującymi, a zarazem wzrusza i rodzi dobroć.

Gospodarzem tegorocznych dożynek wiejskich była rada sołecka Białoboków, Koło Gospodyń Wiejskich oraz Ochotnicza Straż Pożarna, a starostami - Agata Hawro i Artur Szpiłyk. Pani Agata wspólnie z mężem prowadzi gospodarstwo rolne, jest też zaangażowaną członkinią Koła Gospodyń Wiejskich w Białobokach. Pan Artur prowadzi 15-hektarowe gospodarstwo. Posiada wszelki sprzęt rolniczy, chętnie pomaga również zebrać plony innym rolnikom.

Następnie do zgromadzonych przemówił ksiądz proboszcz Jan Dąbal oraz wójt gminy –Grażyna Pieniążek.

Na program dożynkowy złożyła się część obrzędowa i artystyczna. Trzeba zauważyć z dużą radością i nadzieją na przyszłość, że w Białobokach jest bardzo dużo młodzieży, która chętnie angażuje się do pracy nie tylko przy dożynkach, ale współpracuje również z Zespołem Ludowym. Nowym i trafionym pomysłem podczas tegorocznych dożynek był konkurs pod nazwą „Cudowna moc bukietów Matki Bożej Zielnej”. Do konkursu zgłosiły się panie, które przygotowały tradycyjne „Ziele” w mnóstwem kwiatów, ziół i zbóż - jak to kiedyś bywało. Bukiety były duże i piękne, tak że jury jednogłośnie przyznało wszystkim I miejsce. W części artystycznej Zespół Ludowy „Białoboczoki” przy ogromnym współudziale młodzieży wystawił „Dobranockę”- starodawny obrzęd weselny. Nie zabrakło też odrobiny humoru - młodzież wystąpiła w skeczu „Dlacego w blode”, a panie „To jest właśnie to” i „Przyszedł list”.

dsc02822 dsc03230 dsc03239 dsc03242 dsc03268 dsc03269 dsc03270 dsc03292 dsc02809 dsc02811

Janusz Wołowiec
PZDR Przeworsk

 
Ceny produktów rolnych w maju 2013 roku. PDF Drukuj

Ceny produktów rolnych w skupie i na targowiskach w maju 2013 roku.

Zmieniony: piątek, 24 maja 2013 09:38
 
Biuletyn Informacyjno-Handlowy, styczeń 2012 PDF Drukuj

BIH.1.2012

AKTUALNOŚCI
To warto wiedzieć 
Promocja żywności wysokiej jakości
Rolnictwo na świecie
Ogrodnictwo
Przypomnienia ogrodnicze
Styczeń w ogrodzie ozdobnym

PRODUKCJA ROŚLINNA I ZWIERZĘCA 
Przypomnienia rolnicze
Racjonalne żywienie loch
Zmiany dla hodowców kur niosek
Jak odnosić się do zwierząt nie popadając w absurdy?
Owies oplewiony i nieoplewiony
Mąka i jej zastosowanie
Zasady nawożenia mikroelementami

EKOLOGIA
Nowe stawki za usunięcie drzew i krzewów

PRAWO
Zmiany w prawie spadkowym

PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ
Jaką wybrać formę umowy

PODKARPACKA IZBA ROLNICZA
Z prac Biura i Zarządu Podkarpackiej Izby Rolniczej
15 lat Podkarpackiej Izby Rolniczej

WYDARZENIA
Podkarpaccy rolnicy i spółdzielcy w Parlamencie Europejskim
Idea powstawania gospodarstw opiekuńczych
Złote Rączki u Prymasa
Grunt to bezpieczeństwo
O ekologii w Trzcianie

Ogłoszenia

KĄCIK PORAD
Karnawałowe szaleństwo
Żyworódka dobra na wszystko

PREZENTACJE
Aktywne Towarzystwo z Ulanowa

Rynek Rolny – wkładka

 
JASŁO – Jasło PDF Drukuj

Maria Famurat
38 – 241 Osobnica 699
tel.( 013) 4427318

Pokoje gościnne w domu gospodarzy. Można zakupić świeże owoce, warzywa i nabiał. Położenie gospodarstwa umożliwia wypoczynek w ciszy i w spokoju w kontakcie z naturą.
• oferta całoroczna,
• 1 pokój / 3 miejsca noclegowe,
• oddzielna łazienka
• posiłki na zamówienie,
• bar 8 km,
• las 1,5 km,
• kąpielisko 10 km,
• wędkowanie 4 km, 
• znajomość języków: niemiecki,

Marta Kozłecka
38-207 Przysieki, Trzcinica 368
tel. (013) 442 95 25

Pokoje gościnne w domu gospodarzy. Wyżywienie do uzgodnienia. Istnieje możliwość zakupu produktów z gospodarstwa. Można zorganizować ognisko, grill oraz rozbić namiot.
• Oferta całoroczna,
• 5 pokoi / 12 miejsc noclegowych,
• Oddzielna łazienka
• Posiłki na zamówienie,
• Bar 5 km,
• Las 0,1 km,
• Kąpielisko 10 km,
• Wędkowanie 3 km,
• Jazda konna 2 km,
• Możliwość wypożyczenia rowerów,
• Znajomość języków: angielski,


Zofia i Zdzisław Setlakowie „Olszyny”
38 – 241 Osobnica 705
tel. (013) 442 70 32, 0 691 857 230
Pokoje gościnne w domu gospodarzy. Istnieje możliwość zakupu nabiału, owoców, warzyw i miodu, zorganizowania ogniska, grilla. Kort tenisowy 10 km.
• oferta całoroczna,
• 3 pokoje / 8 miejsc noclegowych,
• las 2 km
• kąpielisko 10 km,
• wędkowanie 5 km
• możliwość wypożyczenia rowerów,
• możliwość przyjazdu ze zwierzętami,

Zmieniony: czwartek, 29 listopada 2012 13:15
 
<< Początek < Poprzednia 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 Następna > Ostatnie >>

Strona 182 z 216