bip_logo

HOTEL PODR Boguchwała

Agroturystyka

Gospodarstwa agroturystyczne















podrtv1

YouTube
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Kurs - Prowadzenie działalności gastronomicznej w Krzemienicy PDF Drukuj

Obraz 029 W Krzemienicy gmina Czarna został zorganizowany 50 godzinny kurs ,,Prowadzenie działalności gastronomicznej’’. Uczestnikami były osoby bezrobotne z gminy Czarna, które chciały podnieść swoje kwalifikacje w celu podejmowania pracy lub zakładanie własnej działalności. Kursantki skorzystały z wykładów nt. organizacji gastronomii z omówieniem HACCP oraz zakładaniem i prowadzeniem działalności gospodarczej, zasad nakrywania i podawania do stołu oraz z zajęć praktycznych przygotowywania różnych potraw. Kurs został zorganizowany przez Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego – ZD w Łańcucie i trwał od 20.04.2010r. – 29.04.2010r. a sfinansowany został przez Urząd Gminy w Czarnej w kwocie 3060 zł. Produkty potrzebne do prowadzenia zajęć praktycznych zapewniły uczestniczki kursu. Kurs wzbudził duże zainteresowanie wśród społeczności i mobilizuje do podnoszenia poziomu życia na obszarach wiejskich.

Obraz 003  Obraz 015  Obraz 016

Krystyna Szubart
ZD Łańcut

 
Biuletyn 2010.06 Czerwiec PDF Drukuj

 

biuletyn czerwiec

AKTUALNOŚCI

To warto wiedzieć
Promocja w Agencji Rynku Rolnego

AGROLIGA 2010

Rolnictwo na świecie
Wywiad
Koparka za unijne środki

OGRODNICTWO

Przypomnienia ogrodnicze
l Kalendarz biodynamiczny

OGŁOSZENIA

Nie tylko zdobią
Pozostałości środków ochrony roślin w owocach miękkich
Postawmy na pnącza

PRODUKCJA ROŚLINNA I ZWIERZĘCA

Przypomnienia rolnicze
O czym należy pamiętać, stosując środki chemiczne
Krótko o kwasowej i chemicznej degradacji gleb
Jak uzyskać dobre plony rzepaku

PRAWO

Nowe uregulowania prawne dotyczące emisji amoniaku w kurnikach

AGROTURYSTYKA

l Wypoczynek w zgodzie z naturą

EKOLOGIA

Kontrola gospodarstw ekologicznych
Tarnobrzeskie jabłka w Norymberdze

EKONOMIKA

Kredyty preferencyjne na inwestycje w rolnictwie

PODKARPACKA IZBA ROLNICZA

Z prac Zarządu i Biura PIR

BHP W ROLNICTWIE

Bezpieczeństwo w gospodarstwach rolnych
Kącik porad
Pierwsze owoce lata w spiżarni
Truskawkowe abc

KONKURS

„Nasze kulinarne dziedzictwo”
Prezentacje
Turystyka w Rakszawie
Adresy Zespołów Doradców w powiatach
Rynek Rolny – wkładka

Zmieniony: piątek, 28 maja 2010 09:52
 
Święto Ziemniaka w Gminie Przeworsk PDF Drukuj

17 września br. w Mirocinie zostało zorganizowane po raz pierwszy „Święto Ziemniaka” w gminie Przeworsk, którego organizatorami byli: Urząd Gminy Przeworsk, Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale – PZDR w Przeworsku oraz KGW w Mirocinie. W spotkaniu uczestniczyli gospodarze powiatu i gminy oraz zaproszeni goście

Część artystyczną o „tematyce ziemniaka” rozpoczęli pięknym programem uczniowie z Zespołu Szkół w Mirocinie przygotowanym pod opieką Jolanty Mróz i Anny Bieniasz-Markowicz. Tradycyjne przyśpiewki, kabarety i piosenki zaprezentowały także Koła Gospodyń Wiejskich z Gorliczyny, Chałupek i Grzęski. W konkursie na największego ziemniaka zwyciężył okaz zgłoszony przez KGW Studzian, który ważył ponad 800 gramów. Swoją obecność zaakcentowała Aktywna Grupa Twórców Nieprofesjonalnych z Głogowa Małopolskiego prezentująca swoje prace malarskie i rzeźby.

4 1 2 3

Janusz Wołowiec
PZDR Przeworsk

 
Siara to zdrowie dla cieląt PDF Drukuj

IMG_8093 Pierwsze godziny życia cielęcia są dla jego organizmu prawdziwym szokiem spowodowanym gwałtownym przejściem z komfortowych warunków wewnątrz macicy do nieprzyjemnej obory.

Pierwszy łyk powietrza dla cielęcia jest z jednej strony zbawienny dla jego życia, a jednocześnie przepustką dla bakterii chorobotwórczych (patogennych), które opanowują układ pokarmowy oraz w drugiej kolejności bakterii obojętnych lub warunkowo chorobotwórczych (symbionty). W tych pierwszych chwilach osesek nie posiada żadnej wrodzonej odporności wobec nowego nieprzyjaznego środowiska.

Tym cudownym lekiem dającym cielęciu odporność na dużą liczbę negatywnych czynników środowiska jest siara, która jest gęstym kremowym płynem o lekko słonawym smaku i specyficznym zapachu wydzielanym przez wymię krowy przez 5-6 dni po porodzie.

Skład siary zdecydowanie różni się od składu mleka i co nie jest ułatwieniem dla hodowców, zmienia się z każdą godziną. Przykładowo w pierwszym dniu po porodzie zawiera 22-27% suchej masy, 10-15% białka, 8-13% tłuszczu. Posiada również zwiększoną ilość witamin – 10-krotnie witaminy A mającej duże znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu nabłonka i błon śluzowych, dzięki czemu zapobiega schorzeniom układów oddechowego i pokarmowego, np. grypie, biegunkom.

Trzykrotnie jest więcej witaminy D, a także jodu stymulującego aktywność tarczycy. Produkowany przez nią hormon Tyroksyna korzystnie wpływa na przemianę materii u cieląt, co w znacznym stopniu pomaga w przystosowaniu się młodego organizmu do nowego środowiska.

Wysoka zawartość białka w siarze ma szczególne uzasadnienie, ponieważ spełnia rolę nośnika przeciwciał odpornościowych (immunoglobulin) wytwarzanych przez cielne krowy przekazywane cielętom w siarze. Nie bez znaczenia jest skład przeciwciał, biorąc pod uwagę fakt, że są one wytwarzane pod wpływem drobnoustrojów, z którymi organizm krowy obcuje przez dłuższy czas. Można zatem powiedzieć, że posiadają „szczególne kwalifikacje” do zwalczania i niszczenia miejscowej flory bakteryjnej specyficznej dla danego mikrośrodowiska.

W związku z tym należy szczególnie zadbać o to, żeby nie przemieszczać cielnych krów szczególnie tuż przed porodem z jednego gospodarstwa do drugiego. Należy pamiętać o tym, aby cieliły się w tym środowisku, w którym pozostawały najdłuższy okres czasu. W nim powinny również pozostać cielęta przynajmniej na okres pojenia siarą.

Na podstawie tych informacji jednoznacznie wynika, dlaczego siara od krów przebywających od lat w tym samym środowisku i w tych samych oborach, w których występowały kolejne wycielenia jest najbardziej wartościowa pod względem swojego składu biologicznego.

Możliwe, że jest to najbardziej racjonalne wytłumaczenie dlaczego cielęta urodzone przez jałówki często przetransportowywane z odległych rejonów jako wysoko cielne są słabsze, mniej odporne i częściej chorują na biegunki.

Wspomniane zjawiska chorobowe występują również u cieląt rodzących się zimą i wczesną wiosną m.in. dlatego, że w tym okresie siara jest bardzo uboga w witaminy i przeciwciała odpornościowe od siary krów rodzących pod koniec okresu pastwiskowego.

Ponadto siara jest bardzo dużym magazynem soli mineralnych. Szczególna jest tu obecność soli magnezu, które działają jak bardzo skuteczny środek przeczyszczający, ułatwiający usunięcie z przewodu pokarmowego cielęcia nagromadzonego w nim w czasie życia płodowego kału zwanego smółką.

P1040259

Na podstawie prowadzonych badań oraz analiz składu siary prowadzonych przez naukowców z zakresu żywienia bydła ten cudowny, doskonale dostosowany do potrzeb oseska skład siary zmienia się bardzo szybko. Dlatego tak ważne jest, aby napoić cielę siarą jak najwcześniej po urodzeniu.

O tym należy pamiętać

Najefektywniejsze wykorzystanie siary przez nowo narodzone ciele jest w ciągu pierwszych dwunastu godzinach życia.

Ten czas jest bardzo ważny, a to dlatego że wraz ze spadkiem ilości białek w siarze obniża się z godziny na godzinę ilość ciał odpornościowych, przez co traci ona swoją najistotniejszą właściwość biologiczną – zmniejsza się skuteczność ochrony noworodka przed drobnoustrojami. Kolejnym ważnym powodem „wyścigu z czasem” są zmiany budowy anatomicznej jelita cielęcia, które zachodzą w ciągu pierwszej doby. W chwili urodzenia ok. 2% powierzchni jelit stanowią pory pozwalające na łatwe przenikanie sporej wielkości cząsteczek przeciwciał odpornościowych. Niestety, tą samą drogą do organizmu noworodka mogą przedostać się bakterie chorobotwórcze. Po upływie 24 godzin ściany jelita są już uszczelnione i nieprzepuszczalne dla przeciwciał.

W tych okolicznościach powstaje pytanie czy istnieją normy określające ile siary w tym okresie powinno wypić cielę. Różnie specjaliści od spraw żywienia podają. W jednych opracowaniach można przeczytać, żeby ilość podanej siary stanowiła 5% masy ciała przy wadze cielęcia 40 kg, wówczas powinno ono wypić jej 2 litry. Obecnie dawki te są bardziej sprecyzowane w kontekście ilości siary i czasu jej skarmiania. Zaleca się: 8-10% w stosunku do masy ciała cielęcia (np. 40 kg) podawanie w trzech dawkach: 1,5 litra po 2 godzinach po porodzie, 1,0-1,5 litra po kolejnych 4 godzinach i ostatnie 1,5 litra po 6 godzinach. W sumie powinno się podać 4,0-4,5 litra siary w czasie 12 godzin.

O ile w kwestii ilości sprawa jest jasna, o tyle kontrowersyjny pozostaje sposób podawania siary i tutaj są różne opinie. Czy pozostawić cielaka przy matce i pozwolić mu ssać wymię do woli, czy bezzwłocznie zaraz po porodzie przenieść go do indywidualnego kojca w cielętniku. Każda z wymienionych metod ma swoich zwolenników, którzy broniąc swych racji podają jedyne i „mocne” argumenty. Prawda jak zawsze jest pośrodku. Dla drobnych hodowców najbardziej odpowiednia jest metoda tradycyjna, dla większych hodowców wskazane by było odłączenie cieląt od matek z zachowaniem wszystkich zasad związanych z minimalnymi zasadami w zakresie ochrony cieląt (dyrektywa)oraz z zachowaniem i przestrzeganiem wszystkich parametrów dotyczących sposobu, terminów podawania siary co jest praco- i czasochłonne.

Poważniejszym problemem może być niemożność zapewnienia cielęciu dostępu do siary w pierwszych godzinach życia w przypadku, gdy krowa pada w czasie porodu, wystąpi zapalenie wymienia lub nie wytwarza siary.

W takich szczególnych przypadkach można sięgnąć po liofilizowane preparaty siarowe dostępne na rynku. Nie są one w stanie zapewnić, nawet przygotowane jak najbardziej starannie, naturalnej siary od krowy, dlatego powinny być stosowane tylko szczególnie w ww. przypadkach. Polecane jest zamrożenie 1,0-1,5 litrowych porcji siary od krów po 3-4 porodzie, które cieliły się w danym środowisku. W takich sytuacjach należy pamiętać, aby nie zniszczyć właściwości biologicznych siary. Należy ją rozmrażać i podgrzewać do temperatury około 40oC powoli, najlepiej zanurzając butelkę z siarą w letniej wodzie. W żadnym wypadku nie należy tego robić w kuchence mikrofalowej, we wrzątku czy w innych urządzeniach elektrycznych. Wysoka temperatura przekraczająca 50oC powoduje rozpad i zniszczenie przeciwciał.

P1040398

Żeby cielęta były zdrowe, a siara spełniała przypisaną jej rolę należy pamiętać, żeby:

a)prawidłowo żywić krowy cielne i w odpowiednim terminie je zasuszać. Zapewnić im odpowiednią ilość witaminy A (zapotrzebowanie na nią w drugiej połowie ciąży wynosi 1mln j.m./dzień). Krowom z terminem wycieleń w okresie wiosennym należy podawać witaminę w postaci zastrzyków, ponieważ w skarmianych w tym okresie paszach jest tylko 1/10 ilość karotenów (prowitaminy A) w porównaniu do wartości jaka była w chwili zbiorów;

b) nie zmieniać miejsca pobytu krów cielnych. Zmiana środowiska może przyczynić się do zmniejszenia odporności. Istnieje możliwość podniesienia aktywności przeciwciał szczepiąc w pierwszej połowie ciąży krowy czy jałówki przeciw pałeczce okrężnicy (Escherichia coli) szczepionką przygotowaną z miejscowych szczepów bakterii;

c) jeżeli jest to tylko możliwe, nie odłączać cieląt od krów po porodzie, powinny mieć możliwość jak najwcześniej i jak najczęściej pobierania siary od matki ponieważ:

- jej skład zmienia się i wartość biologiczna maleje z każdą godziną,

- cząsteczki z przeciwciałami tylko przez jedną dobę swobodnie przenikają przez ściany jelita,

- odruch ssania u nowo narodzonych cieląt jest zjawiskiem naturalnym i zapewne dlatego też nie wszystkie potrafią pić siarę z wiaderka, pijąc w taki sposób łykają zbyt duże porcje siary, której duża ilość przedostaje się do przedżołądków, gdzie ulega rozkładowi, powodując u osesków niestrawność,

- najbardziej profesjonalny masaż cielęcia wykonywany przez człowieka nie zastąpi wylizywania noworodka przez matkę proces ten ma bardzo korzystne działanie na perystaltykę jelit (pobudza ją) i wzmaga krążenie krwi.

Opracowała: Wiesława Kucharska

na podst. materiałów WChiRZ w Poznaniu

Zmieniony: wtorek, 07 września 2010 12:04
 
Ceny produktów rolnych w czerwcu 2012 r. PDF Drukuj

Ceny produktów rolnych w skupie i na targowiskach w czerwcu 2012 r.

 
<< Początek < Poprzednia 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 Następna > Ostatnie >>

Strona 182 z 213