bip_logo

HOTEL PODR Boguchwała

Agroturystyka

Gospodarstwa agroturystyczne















podrtv1

YouTube
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Ceny produktów rolnych w grudniu 2013 roku. PDF Drukuj

Ceny produktów rolnych na targowiskach i w skupie w grudniu 2013 roku.

 
Nisko – Harasiuki PDF Drukuj

Dorota Dziamara
37-413 Harasiuki, Sieraków 43
tel.(015) 879 14 27, 502 231 644

Gospodarstwo ukierunkowane na produkcję roślinną, położone w malowniczej okolicy. W bliskim sąsiedztwie las, rzeki Tanew, Borowika, Łada. Na miejscu staw rybny, do dyspozycji gości kajaki.

  • oferta całoroczna
  • 4 pokoje / 8 miejsc noclegowych
  • oddzielna łazienka
  • całodzienne wyżywienie
  • las 0,1 km
  • kąpielisko 0,5 km
  • wędkowanie 0,5 km
  • jazda konna 5 km
  • możliwość korzystania z rowerów
  • możliwość przyjazdu ze zwierzętami
  • znajomość języków: włoski, słowacki, rosyjski, angielski

Marian Kmieć
37-413 Harasiuki, Łazory 81 A
tel. 662 056 573
www.przystanlazory.pl

Gospodarstwo położone jest w terenie leśnym bezpośrednio przy malowniczej rzece Tanew jednej z najczystszych i najcieplejszych rzek w Polsce. Wokół rozpościera się kompleks lasów obfitujących w jagody i grzyby. Jest to okolica wymarzona na odpoczynek. Walorami są: cisza, spokój, świeże powietrze, czysta woda. Dużym atutem są znakomite warunki klimatyczne, z niespotykaną poza terenami nadmorskimi zawartością jodu.

  • oferta sezonowa: V-IX
  • 5 pokoje / 11 miejsc noclegowych
  • posiłki na zamówienie
  • bar, restauracja – 6 km
  • las - na miejscu
  • kąpielisko – zalew w Biszczy 8 km
  • wędkowanie – rzeka Tanew, zalew w Biszczy 8 km
  • jazda konna – 2 km
  • możliwość przyjazdu ze zwierzętami
  • znajomość języków: rosyjski, angielski

 

Zmieniony: czwartek, 21 sierpnia 2014 10:49
 
TRUSKAWKA PDF Drukuj

inter net broszura 17

Zmieniony: środa, 03 marca 2010 14:59
 
JESIENNA GIEŁDA OGRODNICZA - BOGUCHWAŁA 2009. PDF Drukuj

3-4 październik 2009 r.

JGO3.2009 104 W pierwszych dniach października na terenie Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale trwały targi. Przez dwa dni odbywały się seminaria, pokazy i konkursy, wystawy kwiatów, owoców i warzyw, występowały liczne zespoły artystyczne.

 

W jednej z sal wykładowych Sekcja Ogrodnictwa przygotowała wystawę obrazującą produkcję ogrodniczą w kilku powiatach województwa podkarpackiego. Pomysłowo zaaranżowana wystawa przyciągała uwagę zwiedzających ilością zgromadzonych warzyw, owoców i kwiatów, wyeksponowanych w taki sposób, by uwidocznić piękno każdego elementu.

Wystawa ogrodnicza przygotowana przez sekcje ogrodnictwa. fot. A. Bielańska.

Na Jesiennej Giełdzie Ogrodniczej w Boguchwale prezentowało się wiele firm z branży ogrodniczej i pokrewnych. Nie zabrakło materiału szkółkarskiego, ozdobnego i użytkowego. Ogrodnicy - amatorzy mogli zaopatrzyć się w popularne gatunki, a kolekcjonerzy znaleźli prawdziwe roślinne perełki. Producenci mieli możliwość nabycia materiału szkółkarskiego pod nowe nasadzenia, nawiązania kontaktów handlowych, wymiany uwag i spostrzeżeń z ludźmi z branży.

 

JGO1.2009 367 Podczas targów można było zakupić rośliny do własnego ogrodu. fot. A. Bielańska.

 

Wrzos – roślina nieodparcie kojarząca się z jesienią . fot. A. Bielańska.JGO1.2009 363

 

Przedstawiciele firm chemicznych i nawozowych służyli na miejscu fachową pomocą, pomagali w rozwiązywaniu problemów i wątpliwości nurtujących rolników, chętnie włączali się w dyskusje.

 

JGO2.2009 083

 

Podczas targów ciekawie zaistniał Zespół Szkół Licealnych
i Ogrodniczych w Pawłosiowie, uczniowie przygotowali piękne stoisko
i przez cały czas trwania giełdy odpowiadali na pytania i udzielali informacji.

Jesienna aranżacja przygotowana przez uczniów ZSLiO w Pawłosiowie.
fot. A. Bielańska.


Organizatorzy zadbali również o miłośników drobnego inwentarza. Jesiennym targom towarzyszyła niewielka wystawa zwierząt futerkowych i drobiu ozdobnego. Prezentowano króliki, lisy, tchórzofretki i kury ozdobne.

We wnętrzach pałacu można było pooglądać misternie wykonane koronki i hafty, podziwiać pracowicie ułożone kompozycje z suchych roślin (kolor, faktura i zapach suchych elementów to wspomnienie lata). Wszystkie te drobiazgi można było na miejscu zakupić, a przy okazji zaopatrzyć się w pięknego aniołka, również ręcznie wykonanego np. z koronki.

Producenci wyrobów wiklinowych wyszli naprzeciw potrzebom klientów, oferując rozmaite kosze i koszyki. Miłośnicy wikliny mogli zakupić również przeróżne przedmioty użytkowe, wyplecione z tego surowca.
Pszczelarze zadbali o to, aby na giełdzie nie zabrakło miodu.

Podczas targów prezentowały się również gospodarstwa ekologiczne. Można było spróbować ekologicznej żywności i porozmawiać z właścicielami tychże gospodarstw.

Jesienna Giełda Ogrodnicza w Boguchwale to także konkursy. W tym roku przygotowano cztery: „Najlepszy produktu przetwórstwa owocowo-warzywnego”, „Najładniejsza aranżacja stoiska ogrodniczego", „Najlepszy Producent jabłek na Podkarpaciu”" oraz „” Najładniejsza rzeźba owocowo-warzywna Carving” ". Dla zwycięzców były nagrody, puchary i dyplomy.

JGO3.2009 439

 

 

Nagrody w konkursach były uroczyście wręczane w niedzielę podczas   oficjalnej części Giełdy.

Nagrodę za najładniejszą aranżację stoiska odbierają uczniowie i nauczycielki ZSLiO w Pawłosiowie. fot. A. Bielańska.

 


Imprezę uświetniały występy zespołów artystycznych. JGO1.2009 048


W czasie giełdy odbywały się też seminaria.
W sobotę wysłuchać można było specjalistycznych wykładów pani dr Doroty Kruczyńskiej na temat intensywnej produkcji towarowej w sadzie jabłoniowym oraz odmian zalecanych do przydomowego sadu jabłoniowego.

 

Pani dr Dorota Kruczyńska w czasie sobotniego wykładu. fot. A. Bielańska.

Przez cały czas trwania targów dyżury pełnili pracownicy poszczególnych działów PODR, ARiMR, Izby Rolniczej i innych instytucji pracujących na rzecz rolnictwa, świadcząc doradztwo i pomagając rolnikom w rozwiązywaniu problemów.
Patronat medialny nad giełdą objęły Radio Rzeszów, Gazeta Codzienna Nowiny i Dziennik Supernowości. Obsługę medialną prowadziła Telewizja Rzeszów.


Październikowe targi wpisały się trwale w kalendarz wydarzeń na Podkarpaciu. Duże zainteresowanie ze strony mieszkańców województwa, liczny udział wystawców świadczy, że takiej imprezy nie powinno zabraknąć.

 

JGO1.2009 107 Jabłko było motywem przewodnim tegorocznej Giełdy. fot. A. Bielańska.

Zmieniony: czwartek, 29 października 2009 06:24
 
Żywienie krów mlecznych PDF Drukuj

IMG_8058Nieprawidłowe żywienie krów” - to pojęcie bardzo obszerne , często stosowane i trudne do zdefiniowania. Nie zmienia to faktu jak duże znaczenie w żywieniu krów ma dobrze zbilansowana dawka. Coraz częstsze przypadki chorób metabolicznych, gorsze wskaźniki rozrodu, gorsza skuteczność wykrywania rui wynikają z nieprawidłowego żywienia, a to pogarsza opłacalność produkcji. W rozmowach z hodowcami wielu z nich zwraca uwagę na niepokojące spostrzeżenia mianowicie na zbyt długie okresy od wycielenia do pierwszego skutecznego pokrycia krowy, czy na przypadki wczesnej zamieralności zarodków. Tak istotne zaburzenia w rozrodzie, przez które w niektórych stadach znaczna część krów ma laktacje trwające 400 i więcej dni, są przyczyną niskiej wydajności mleka .

Problem nieprawidłowego żywienia krów jest bardzo złożony ponieważ obejmuje tradycyjne błędy żywieniowe, popełniane w danym, konkretnym momencie oraz błędy, których następstwa są widoczne w następnych okresach laktacji. Zdecydowanie można stwierdzić, że krowa źle żywiona przed porodem „cierpi „ po porodzie.
Błędy tradycyjnego żywienia krów to przede wszystkim żywienie niedoborowe w stosunku z zapotrzebowania krowy.

Jest udowodnione na podstawie obserwacji naukowych, że na odtworzenie 1 kg utraconej tkanki tłuszczowej organizm krowy potrzebuje 10 razy więcej energii z dostarczonej paszy, natomiast na odtworzenie 1 kg tkanki mięśniowej potrzeba aż 40 razy więcej białka z paszy dobrej jakości.

IMG_8081 Stosowanie stwierdzenia wynikającego z definicji, że krowy powinny być żywione dawkami zbilansowanymi, tj. takimi, których wartość pokarmowa pokrywa zapotrzebowanie na składniki pokarmowe jest banalne. Zapotrzebowanie na energię, białko oraz składniki mineralne, witaminy wynika z masy ciała krowy, z wydajności i składu mleka, a także z okresu fizjologicznego. Inne żywienie jest w okresie zasuszenia właściwego, tj. okres od początku zasuszenia do około – 3 tygodnia przed wycieleniem ; okres przejściowy, tj. okres od – 3 tygodni przed wycieleniem do + 3 tygodnia laktacji ; okres szczytu laktacji, t. od 4 do 12 tygodnia ; okres pełnej laktacji, tj. od początku 4 do końca 8 miesiąca ; okres zakończenia laktacji. Każda źle zbilansowana dawka pokarmowa jest fizjologicznie nieprawidłowa niesie to konsekwencje w zmniejszeniu wydajności mleka, zmniejszeniu % zawartości białka i tłuszczu w mleku. Permanentny niedobór jakiegoś składnika może być przyczyną złej kondycji,a także odbić się na wskaźnikach rozrodu. Jest udowodnione, że głównym składnikiem niedoborowym w dawkach dla krów wysoko wydajnych jest w naszym kraju energia, a nie białko, jak do niedawna powszechnie uznawano. Niedobór energii w dawce powoduje zmniejszenie wydajności mleka oraz % zawartości białka w mleku.

Energia w dawce poprzez reakcje biochemiczne dostarcza glukozy, która służy do syntezy laktozy w gruczole mlekowym, która ma znaczący wpływ na objętość produkowanego mleka. Glukoza służy również do syntezy niektórych aminokwasów, bez których nie jest możliwa syntezy białka mleka.

P1020988 Bilansując dawkę należy wiedzieć, że ważnym źródłem energii dla krów powinny być pasze treściwe, w tym ziarno kukurydzy ( śrutowane lub wilgotne kiszone). Bardzo dobre efekty daje stosowanie wysłodków buraczanych prasowanych. Należy jednak pamiętać, że podstawowym źródłem energii dla krów są bezwzględnie pasze objętościowe , w tym zwłaszcza kiszonka z kukurydzy zebrana w fazie woskowo-szklistej ponieważ taka kiszonka ma zwykle optymalną zawartość suchej masy, tj. około 35 % i jest najchętniej zjadana przez krowy. Można powiedzieć, że powszechnym zjawiskiem w naszych gospodarstwach jest stosowanie nowoczesnych maszyn do zbioru kukurydzy co zmniejsza ryzyko złego wykorzystania ziarniaków. Niestety hodowcy często zapominają, że opóźnienie terminu zbioru traw czy lucerny zmniejsza strawność masy organicznej (zdrewnienie), co obniża wartość energetyczną kiszonki. Niska wartość pokarmowa pasz objętościowych np. kiszonka sporządzona za wcześnie, kiszonka z lucerny sporządzona za późno musi być rekompensowana dodatkiem coraz droższych pasz treściwych. Takie „pozorne” oszczędzanie na paszach treściwych prowadzi w ten sposób do niższej wydajności mleka niż wynikałoby z potencjału genetycznego krów. Przy układaniu dawki dla krów o wyższej wydajności mleka ( powyżej 30 – 35 kg/dzień ), warto zastanowić się nad stosowaniem dodatku tłuszczu (energii skoncentrowanej), czy to w postaci tłuszczu chronionego ( to tłuszcz, który jest obojętny dla fermentacji w żwaczu, najczęściej spotykane formy to mydła wapniowe kwasów tłuszczowych), czy pełnotłustych nasion rzepaku ( do 1,5 kg/dzień ). Można też wykorzystać odpady po czyszczeniu rzepaku. Bilansując dawkę należy pamiętać o uzupełnieniu niedoborów białka. W praktyce nie jest to trudne co nie znaczy tanie. Trudno jednak wyobrazić sobie żywienie krowy wysoko wydajnej w szczycie laktacji, bez udziału poekstrakcyjnej śruty sojowej czy rzepakowej. Wyśmienitym uzupełnieniem białka ( nie ulegającemu rozkładowi w żwaczu), jest młóto browarniane, również można stosować mieszanki uzupełniające białko. Zaletą takiej formy uzupełnianie białka jest dostarczanie krowom w mieszance także dodatków mineralno-witaminowych. Bilansując białko w dawkach pokarmowych powinno się uwzględnić skłonność białka pasz na rozkład w żwaczu. Stosowanie preparatów białka chronionego jest dość kosztowne dlatego powinny one być „ na wyłączność” jedynie dla krów o wysokiej wydajności i tylko tych , które znajdują się w okresie szczytu laktacji.

P1020916 Niestety „przedobrzenie” wynikające z nieprawidłowego żywienia mineralno-witaminowego krów wysoko wydajnych może być poważnym zagrożeniem dla ich zdrowia. Wielu hodowców stosuje niewłaściwe dodatki dla konkretnego okresu fizjologicznego. Na przykład krowy zasuszone otrzymują dodatek dla krów będących w laktacji. Nie zmienia to jednak faktu, że niedobór składników mineralnych i witamin, w dłuższym przedziale czasowym będzie miał negatywnym wpływ na wydajność mleka i jego jakość, a także na wskaźnik rozrodu. Należy jednak pamiętać, żeby nie przesadzić w skarmianiu dodatków mineralno-witaminowych. Krowy zjadają składniki mineralne w paszach objętościowych i treściwych bo są one częścią tych pasz. Ważnym składnikiem w żywieniu krów, na który zwraca się ostatnią szczególna uwagę jest włókno, zwłaszcza tak zwane włókno fizycznie efektywne.

Niestety skarmianie dużych dawek pasz treściwych oraz dodatków tłuszczowych zmniejsza koncentracje włókna w suchej masie dawki do poziomów „ niefizjologicznych”. Również dodatkowym niebezpieczeństwem jest nadmierne rozdrabnianie pasz objętościowych ( jako częsty wymóg technologii produkcji kiszonek). Krowa pozbawiona włókna gorzej się ślini , przez co traci naturalny sposób buforowania kwasów powstających w żwaczu. Prowadzi to do utraty apetytu, co zmniejsza pobranie energii. W skrajnych przypadkach krowa choruje na kwasicę żwacza. Typowymi objawami nadmiernej kwaśności płynu żwacza są; utrata apetytu, zmniejszenie % zawartości tłuszczu w mleku, spieniony sfermentowany kał. Długotrwała kwasica może być przyczyną chorobowych zmian zwanych ochwatem bydła (laminitis).Bolesne stany zapalne są dla zwierzęcia dużym dyskomfortem ma to ogromny wpływ na drastyczne zmniejszenie pobieranie pasz. Aby temu groźnemu schorzeniu zapobiec należy pamiętać o prawidłowym skarmianiu pasz treściwych, a szczególnie o stopniowym przyzwyczajaniu krów do dużych dawek pasz treściwych, zwłaszcza w okresie przedporodowym ( okres przejściowy), unikanie nagłych zmian dawek pokarmowych oraz unikanie skarmiania dużych dawek pasz treściwych na jeden odpas. Stosując duże dawki pasz treściwych konieczne jest dzielenie ich na kilka odpasów ( do 2-3 kg pasz treściwych na 1 odpas ), stosowanie substancji buforujących płyn żwacza ( soda ; dawka dzienna sody powinna być równa około 1 % pobranej sm* – przy pobraniu 24 kg sm/dzień dzienna dawka sody wynosiłaby około 240 g).

sm* - sucha masa

 

Opracowała: Wiesława Kucharska

Akceptował Kierownik Działu – Stanisław Kawa

Zmieniony: wtorek, 02 marca 2010 15:04
 
<< Początek < Poprzednia 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 Następna > Ostatnie >>

Strona 182 z 225