bip_logo

HOTEL PODR Boguchwała

podrtv1

YouTube
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
JASŁO – Krempna PDF Drukuj

Dorota Rogowska
38-232 Krempna 134
tel. (013) 441 43 07
Gospodarstwo położone na terenie Magurskiego Parku Narodowego w pobliżu rzeki Wisłoki. Pokoje do dyspozycji gości w domu gospodarzy. Istnieje możliwość rozbicia namiotów. Doskonałe warunki dla wędkarzy.
• oferta całoroczna
• 3 pokoje / 7 miejsc noclegowych
• oddzielna łazienka
• całodzienne wyżywienie
• las 0,1 km
• kąpielisko 0,1 km
• wędkowanie 0,1 km
• jazda konna 3 km
• możliwość przyjazdu ze zwierzętami

Lidia Kuszwara
38-232 Krempna 114
tel. (013) 441 40 97
Gospodarstwo położone na terenie Magurskiego Parku Narodowego. Pokoje gościnne w domu gospodarzy. Do dyspozycji gości oddzielna kuchnia, garaż. Gospodarze oferują miód z własnej pasieki, zorganizowanie ogniska, rozstawienie namiotu. Gospodarstwo położone w pobliżu zalewu. Możliwość łowienia pstrąga we własnym stawie.
• oferta całoroczna,
• 2 pokoje / 4 miejsc noclegowych,
• oddzielna łazienka,
• całodzienne wyżywienie,
• las 0,2 km ,
• wędkowanie na miejscu,
• jazda konna 1,5 km,
• możliwość korzystania z rowerów,
• możliwość przyjazdu ze zwierzętami,
• znajomość języków: niemiecki


Kazimierz Kogut
38-232 Krempna 131
tel.(013) 44 14 082
Gospodarstwo położone w otulinie Magurskiego Parku Narodowego. Istnieje możliwość obserwacji zwierząt leśnych z terenu posiadłości, bardzo dobre miejsca widokowe, organizacji sesji fotograficznych. Właściciel posiada zainteresowania sportowe –piłka nożna uprawnienia trenerskie.
• oferta całoroczna
• 4 pokoje / 7 miejsc noclegowych
• łazienka wspólna
• posiłki na zamówienie
• bar, restauracja 0,1 km
• las 0,3 km
• wędkowanie 0,2 km
• jazda konna 2km
• możliwość korzystania z rowerów x10
• znajomość języków: niemiecki

Urszula Ziomek
(kat. Standard)
38-232 Krempna, Myscowa 90
tel.(013) 44 16 102
Gospodarstwo usytuowane w pięknej okolicy. Istnieje możliwość zakupu miodu z własnej pasieki, obserwacji prac polowych. W gospodarstwie zwierzęta domowe, drób.
• oferta całoroczna
• 4 pokoje / 7 miejsc noclegowych
• oddzielna łazienka
• całodzienne wyżywienie
• las 0,5 km
• wędkowanie 0,5 km
• jazda konna 11 km
• możliwość korzystania z rowerów
• możliwość przyjazdu ze zwierzętami
• znajomość języków: rosyjski

Maciej Morawski „ Hajstra „ 
38 –232 Krempna, Huta Polańska 1 
tel.
(013) 441 43 23
www.hutapolanska.krak.pl
Właściciele gospodarstwa są jedynymi mieszkańcami Huty Polańskiej, miejscowości położonej w centrum Magurskiego Parku Narodowego. Pokoje gościnne w domu gospodarzy. Istnieje możliwość zorganizowania ogniska. 
• oferta całoroczna,
• 12 pokoi /44  miejsc noclegowych ,
• oddzielna łazienka x7
• całodzienne wyżywienie, 
• las 0,05 km
• kąpielisko 6 km
• wędkowanie 0,05 km 
• możliwość przyjazdu ze zwierzętami,

Barbara i Dariusz Mielczarkowie „Stajnia Rumak”
38-232 Krempna, Kotań 22/1 
tel.
(013) 441 40 49
Pokoje gościnne w części socjalnej budynku gospodarczego. Wyżywienie do uzgodnienia. Gospodarstwo oferuje naukę jazdy konnej, organizację obozów jeździeckich, rajdy konne, przejażdżki bryczką, zimą kuligi. Istnieje możliwość korzystania z kuchni, organizowania ogniska. Kort tenisowy 1,5 km. 
• oferta całoroczna, 
• 4 pokoje / 29 miejsc noclegowych, 
• oddzielna łazienka x3 
• posiłki na zamówienie,
• bar 1km,
• las 0,3 km,
• kąpielisko 3 km,
• wędkowanie 0,5 km, 
• jazda konna,
• możliwość przyjazdu ze zwierzętami,
• znajomość języków: angielski,

Maria Łukaszow 
38 – 232 Krempna 91 
tel.
(013) 441 40 85 
Pokoje gościnne w budynku gospodarzy oraz w budynku wolnostojącym w obrębie zagrody. Właściciele oferują przejażdżki bryczką, organizację ogniska, grilla, przewodnictwo po terenie oraz miejsce na plenery.
• oferta całoroczna,
• 5 pokoi / 10 miejsc noclegowych, 
• oddzielna łazienka x2 
• całodzienne wyżywienie,
• kąpielisko 0,5 km,
• las 1 km, 
• wędkowanie 0,5 km,
• jazda konna 2 km, 
• możliwość wypożyczenia rowerów,
• możliwość przyjazdu ze zwierzętami,

Bernadeta Maciejczyk
38 – 232 Krempna 92 
tel.
(013) 441 41 91
Pokoje do dyspozycji gości w domu gospodarzy. Wyżywienie do uzgodnienia. Cisza, spokój, przewodnictwo po terenie, zorganizowanie ogniska, grilla. W gospodarstwie istnieje możliwość zakupu owoców i nabiału.
• oferta całoroczna,
• 3 pokoje/ 7 miejsc noclegowych, 
• oddzielna łazienka 
• całodzienne wyżywienie,
• las 1 km,
• kąpielisko 0,5 km,
• wędkowanie 0,5 km,
• jazda konna 2 km,
• możliwość przyjazdu ze zwierzętami,

Maria  Maciejczyk 
38- 232 Krempna 90
tel.
(013) 441 40 84 
Do dyspozycji gości pokój, kuchnia w domu gospodarzy. Wyżywienie do uzgodnienia. Cisza i spokój to jedne z atutów gospodarstwa. Ponadto istnieje możliwość zakupu owoców , warzyw, nabiału.
• oferta całoroczna,
• 5 pokoi / 8 miejsc noclegowych , 
• oddzielna łazienka 
• posiłki na zamówienie, 
• bar 0,5 km,
• las 1 km,
• kąpielisko 0,5 km, 
• wędkowanie 0,5 km,
• jazda konna 2 km,
• możliwość przyjazdu ze zwierzętami,

Łukasz  Kłosowski ,,U Zośki” 
38-232 Krempna, Myscowa 47 
tel.
(013) 441 61 10
Samodzielny dom dla gości. Właściciele oferują plac zabaw dla dzieci, organizację ogniska, grilla, przejażdżki bryczką, zimą kuligi. Istnieje możliwość uczestniczenia w pracach polowych. W gospodarstwie można zakupić owoce, warzywa, nabiał produkowane metodami ekologicznymi.
• oferta całoroczna,
• 3 pokoje / 9 miejsc noclegowych,
• oddzielna łazienka 
• całodzienne wyżywienie,
• las 0,5 km, 
• kąpielisko 13 km,
• wędkowanie 0,5 km,
• jazda konna 6 km, 
• możliwość przyjazdu ze zwierzętami,

Barbara i Jan Adamscy
38-232 Krempna, Świątkowa Wielka 48 
tel.
(013) 441 41 14
Pokoje gościnne w domu właścicieli. Wyżywienie do uzgodnienia. W gospodarstwie można zakupić świeże owoce, warzywa, oraz łowić pstrągi we własnym stawie. Można zorganizować ognisko oraz rozbić namiot.
• oferta całoroczna,
• 3 pokoje / 6 miejsc noclegowych,
• oddzielna łazienka x3  
• las 0,1 km,
• kąpielisko 9 km,
• bar 0,3 km,
• wędkowanie ,
• jazda konna 6 km,
• znajomość języków: angielski,

Jan Gracoń ,, Pod Magurą Wątkowską”
38 – 232 Krempna, Świątkowa Wielka 1 
tel.
(013) 441 41 15, 0 608 753 847 
Do dyspozycji gości pokoje, łazienki w dwóch budynkach w obrębie zagrody. Wyżywienie do uzgodnienia. W gospodarstwie istnieje możliwość zakupu owoców, warzyw, nabiału ryb oraz zorganizowania ogniska, grilla, wędkowania we własnym stawie. Gospodarstwo ekologiczne.Wyciąg narciarski  w gospodarstwie.
• Kategoria S
• oferta całoroczna,
• 5 pokoi /12 miejsc noclegowych, 
• oddzielna łazienka x3
• całodzienne wyżywienie
• las 0,1 km 
• kąpielisko 8 km, 
• jazda konna 6 km , 
• możliwość wypożyczenia rowerów,

Helena i Jan Knutelscy 
38- 232 Krempna, Świątkowa Wielka 39 
tel.
(013) 441 43 15 
Pokoje znajdują się w domu gospodarzy, położonym pośród lasów Magurskiego Parku Narodowego. Wyżywienie do uzgodnienia. Istnieje możliwość zakupu owoców , warzyw , nabiału, rozbicia namiotu. Własciciele posiadają certyfikat gospodarstwa ekologicznego.
• oferta całoroczna,
• 2 pokoje / 4 miejsca noclegowe, 
• całodzienne wyżywienie,
• oddzielna łazienka
• las 0,5 km, 
• kąpielisko 7 km, 
• wędkowanie 0,1 km, 
• jazda konna 3 km, 
• wyciąg narciarski 3 km
• możliwość przyjazdu ze zwierzętami , 
• znajomość języków: angielski, niemiecki i rosyjskim,

Elżbieta Telep 
38 – 232 Krempna, Świątkowa Wielka 47 
tel.
(013) 441 41 18
Domek letniskowy do wyłącznej dyspozycji gości, położony pośród lasów Magurskiego Parku Narodowego gwarantuje wyjątkowe warunki wypoczynku w ciszy i kontakcie z naturą. Wyżywienie we własnym zakresie. W gospodarstwie istnieje możliwość zakupu nabiału, owoców, warzyw. Właściciele oferują organizację ogniska, zimą kuligów .Gospodarstwo ekologiczne.
• oferta całoroczna,
• 4 pokoje /9 miejsc noclegowych,
• oddzielna łazienka
• las,
• bar 0,5 km
• kąpielisko 8 km,
• wędkowanie 0,5 km,
• jazda konna 6,5 km,

Zmieniony: czwartek, 29 listopada 2012 13:17
 
Dożynki Gminne w Markowej PDF Drukuj

Wiadomo od pokoleń, że zbiór plonów z pola i zwiezienie ich do stodoły kończy żmudną całoroczną pracę rolnika i pomimo wielu zmian w technologii zbioru płodów rolnych - godnym uwieńczeniem ciężkiej pracy ludzi wsi jest obchodzone wspólnie święto dożynkowe

Niedziela 28 sierpnia 2011 r. była dniem w którym rolnicy oraz mieszkańcy gminy Markowa mogli podziękować Bogu za tegoroczne plony. Uroczystości rozpoczęły się o godz. 9.00 uroczystą mszą świętą w kościele pw. św. Doroty.

Od godziny 13.00 odbywał się przejazd po wsi kolorowego korowodu z wieńcem dożynkowym, któremu towarzyszył zespół ubrany w tradycyjne stroje ludowe.

Część artystyczna rozpoczęła się o godzinie 15.00 pod „grzybkiem” koło Centrum Kultury Gminy Markowa. Punktem kulminacyjnym było przekazanie wójtowi Tadeuszowi Bar poświęconego chleba – symbolu ciężkiej pracy rolnika i podzielenie się nim ze wszystkimi zgromadzonymi w atmosferze wzajemnej życzliwości i zrozumienia.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się: Jan Bury – Minister Skarbu, poseł na Sejm RP, Kazimierz Gołojuch – poseł na Sejm RP, Stanisław Bartman – prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej, Marek Kuźniar – dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy, Leszek Bar – Powiatowy Lekarz Weterynarii, Mieczysław Bochenek – prezes Wojewódzkiego Związku Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych, Stefania Michałek – wiceprzewodnicząca Wojewódzkiej Rady KGW w Rzeszowie, Zenona Mokrzycka – kierownik PZDR w Łańcucie, Janina Kuźniar – przewodnicząca Zarządu Wojewódzkiego KGW, Stanisław Panek – przewodniczący Rady Powiatu w Łańcucie

Koncert dożynkowy był bardzo urozmaicony. Występowali najmłodsi artyści i przedszkolacy, a w dalszej części nie zabrakło tradycyjnego folkloru, biesiadnych jak i współczesnych piosenek oraz nowoczesnego tańca.

Na uroczystościach dożynkowych obecni byli także przedstawiciele: Podkarpackiej Izby Rolniczej, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Łańcucie, który zaprezentował wystawę płodów rolnych, kwiatów, a także świadczył fachowe usługi doradcze. Dużym zainteresowaniem cieszyło się stoisko ze słodkimi smakołykami przygotowane przez KGW z Markowej.

Zwiedzający mieli okazję nawiązać kontakty, wymienić między sobą swoje doświadczenia, spostrzeżenia oraz pochwalić się swoimi osiągnięciami. Licznie przybyli mieszkańcy wsi Markowa i okolicznych miejscowości wspólnie świętowali  do późnych godzin wieczornych.

markowa.6 markowa.1 markowa.2 markowa.3 markowa.4 markowa.5

Stanisław Szpytma
PZDR Łańcut

fot. Ewa Kotołowska

 
JASŁO – Nowy Żmigród PDF Drukuj

Mieczysław Kogut
38 – 230 Nowy Żmigród, Desznica 8
tel. (013) 441 61 68

Położenie gospodarstwa zapewnia podziwianie wspaniałych widoków Beskidu Niskiego. Pokoje, kuchnia, łazienka w domu gospodarzy. Wyżywienie do uzgodnienia. Właściciele oferują owoce, warzywa, nabiał, organizację ognisk.

• oferta całoroczna,
• 3 pokoje / 6 miejsc noclegowych,
• oddzielna łazienka,
• posiłki na zamówienie,
• las 0,5 km,
• bar 2 km,
• wędkowanie 2 km,
• jazda konna 5 km,
• możliwość przyjazdu ze zwierzętami

Maria Bilska
38-230 Nowy Żmigród, Kąty 80
tel. (013) 441 65 36

Pokój znajduje się w oddzielnym domu w obrębie zagrody .Wyżywienie do uzgodnienia. Istnieje możliwość zakupu owoców, warzyw, nabiału oraz rozbicia namiotów.
• oferta całoroczna,
• 2 pokoje / 4 miejsca noclegowe,
• oddzielna łazienka,
• posiłki na zamówienie,
• las 2 km,
• wędkowanie 0,1 km,
• możliwość przyjazdu ze zwierzętami,

Agnieszka i Jolanta Miśkowicz
38 –230 Nowy Żmigród, Kąty 12
tel. (013) 441 62 91

Pokoje, kuchnia, łazienka do dyspozycji gości w domu właścicieli. Wyżywienie we własnym zakresie.
W gospodarstwie istnieje możliwość zakupu warzyw i nabiału. Można zorganizować ognisko.
• oferta całoroczna,
• 3 pokoje / 6 miejsc noclegowych,
• oddzielna łazienka
• las 1,5 km,
• wędkowanie
• możliwość przyjazdu ze zwierzętami
• możliwość korzystania z rowerów

Jerzy Piwowar
38 – 230 Nowy Żmigród, Kąty 30 ,
tel. (013) 441 62 75

Pokoje, kuchnia, łazienka w domu gospodarza. Wyżywienie do uzgodnienia. Istnieje możliwość zakupu warzyw, owoców i nabiału, zorganizowanie ogniska. Właściciel oferuje przewodnictwo o po okolicy.
• oferta całoroczna,
• 3 pokoje / 7 miejsc noclegowych,
• oddzielna łazienka
• posiłki na zamówienie,
• las 1 km,
• kąpielisko 0,2 km,
• wędkowanie 0,2 km,
• możliwość przyjazdu ze zwierzętami,
• znajomość języków: niemiecki

Teresa i Władysław Srokowie
38 –230 Nowy Żmigród, Kąty 124
tel. (013) 441 61 99

Pokoje w domu gospodarzy. Wyżywienie do uzgodnienia. Istnieje możliwość, zakupu owoców , warzyw i nabiału oraz rozbicia namiotu.
• oferta sezonowa V-X
• 3 pokoje / 6 miejsc noclegowych,
• oddzielna łazienka
• całodzienne wyżywienie,
• las 1 km,
• kąpielisko 18 km,
• wędkowanie 0,3 km,
• możliwość przyjazdu ze zwierzętami,
• znajomość języków: rosyjski,

Wojciech Źrebiec
38 –230 Nowy Żmigród, Kąty 52,
tel. (013) 441 50 15

Pokoje, kuchnia, łazienka dla gości w domu właścicieli. Wyżywienie we własnym zakresie. Istnieje możliwość zakupu owoców, warzyw oraz rozbicia namiotu. Można zorganizować ognisko, grill. Gospodarstwo ekologiczne.
• oferta całoroczna,
• 3 pokoje / 5 miejsc noclegowych,
• oddzielna łazienka,
• bar 0,5 km
• las 1 km,
• wędkowanie 0,1 km,
• znajomość języków: angielski i niemiecki,

Zofia Źrebiec
38- 230 Nowy Żmigród, Kąty 132
tel. (013) 441 62 58
Do dyspozycji gości pokoje, kuchnia i łazienka w domu gospodarzy. Wyżywienie we własnym zakresie.
Istnieje możliwość zakupu świeżych owoców, warzyw i nabiału. Gospodarze oferują przewodnictwo po terenie, plac zabaw dla dzieci, organizację ogniska.
• oferta całoroczna,
• 3 pokoje / 8 miejsc noclegowych,
• oddzielna łazienka
• bar 1 km
• las 0,5 km,
• wędkowanie 0,2 km,
• jazda konna 5 km,

Lucyna i Krzysztof Mroczkowie „ Złota Podkowa”
38 – 230 Nowy Żmigród, Skalnik 34
tel. (013) 441 60 60

Pokoje gościnne w domu gospodarzy. Wyżywienie do uzgodnienia. Właściciele oferują konie pod siodło.
Istnieje możliwość zorganizowania ogniska, przejażdżek bryczką, zimą kuligów. W ogrodzie można rozbić namioty.
• Kategoria S
• oferta całoroczna,
• 3 pokoje / 9 miejsc noclegowych,
• oddzielna łazienka
• całodzienne wyżywienie,
• las 1 km,
• wędkowanie 0,2 km,
• jazda konna

 

Zmieniony: czwartek, 29 listopada 2012 13:18
 
Aktualności Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich PDF Drukuj

strona w budowie

 

 

Zmieniony: czwartek, 03 września 2009 19:52
 
Kończy się okres żywienia pastwiskowego PDF Drukuj

Zwierzęta, które trzymane były na pastwiskach wróciły na długi zimowy pobyt do obór. Warto temu zagadnieniu poświęcić nieco uwagi, aby dobrze przygotować krowy do okresu zimowego. Listopad i grudzień to często miesiące gdzie spada produkcja mleka i mleczarnie notują małe jego dostawy.

Organizm krowy kierując się biologią przygotowuje się do zimy, starając się zgromadzić jak najwięcej energii i soli mineralnych. Chcąc utrzymać wydajność mleka na wysokim poziomie i zachować dobrą płodność trzeba zwiększyć dawkę pokarmową. Bardzo ważne w takiej dawce są aminokwasy zawierające siarkę a więc metionina i cystyna oraz witaminy występujące w mleku A, D, E, K. Bogate w siarkę są nasiona zbóż i roślin motylkowych, makuch rzepakowy, otręby, siano łąkowe i siano z lucerny. Pasze ubogie w białko zawierają również mało siarki. Witaminy są bardzo ważne, gdyż dni stają się coraz krótsze i do organizmów zwierząt dociera coraz mniej światła. Dobrym źródłem witaminy A są kiszonki, siano, ziarno kukurydzy. Pozostałe witaminy znajdują się w bardzo małych ilościach w paszach, które są dostępne o tej porze roku, dlatego należy je uzupełniać dodatkami witaminowo – mineralnymi.

Wysokowydajnym krowom popularne staje się podawanie tłuszczu jako dodatku energetycznego w okresie przejściowym do żywienia zimowego.

W przypadku przeżuwaczy ważnym jest aby nie następowała raptowna zmiana paszy, gdyż powoduje to ograniczenie procesów rozkładu i syntezy składników pokarmowych, nagłe wprowadzenie nowej paszy powoduje zaburzenia w funkcjonowaniu żwacza i trawieniu, objawiające się spadkiem produkcji i niejednokrotnie biegunką. Powstałe straty produkcyjne są trudne do odrobienia i obniżają efekty ekonomiczne. Z tego też względu okres przejściowy z żywienia letniego na zimowe powinien trwać minimum dwa tygodnie. Często następuje to w sposób naturalny, gdyż malejące ilości pasz zielonych zastępowane są sukcesywnie paszami objętościowymi suchymi i kiszonkami. Prawidłowe przejście z jednego sposobu żywienia na drugi zapewnia mikroflorze żwacza zaadaptowanie się do innego składu treści pokarmowej.

Krowy powinny mieć w ciągu całego roku nieograniczony dostęp do dobrej wody i do pasz objętościowych wysokiej jakości. Dawkę pokarmową należy zbilansować tak, aby pasze objętościowe pokrywały potrzeby pokarmowe wszystkich krów w oborze, a pasza treściwa dodawana tylko wysokomlecznym krowom. Pasza objętościowa powinna być zadawana przed paszą treściwą. Dawkę paszy treściwej należy podzielić na kilka odpasów. Rolnik winien monitorować produkcję mleka a jej spadek jest sygnałem do zmiany dawki. Ważna jest również obserwacja stada, zmiany w zachowaniu zwierząt, niewyjady, nieprawidłowa konsystencja kału, świadczą one o zdrowotności stada krów.

Bardzo ważna jest w okresie zakończenia sezonu pastwiskowego pielęgnacja racic. Chore racice mogą być przyczyną spadku wydajności mlecznej krów o 10 – 20%, pogarszają zdrowotność wymienia, zwiększa się ilość komórek somatycznych w mleku. Ważnym zabiegiem związanym z pielęgnacją bydła jest systematyczna kontrola przyrostu rogu racicowego. Zaniedbanie pielęgnacji racic prowadzi do kulawizn, zniekształceń kości i stawów. Warto pamiętać, że miesięczny przyrost rogu racicznego wynosi około 3 mm. Pierwsza korekcję racic przeprowadza się u cieląt już w wieku 6-9 miesięcy. Krowom korekcję racic przeprowadza się najczęściej 2 razy do roku: na wiosnę i w jesieni. Na częstotliwość zabiegów pielęgnacyjnych ma wpływ rodzaj stanowisk inwentarskich. W oborach wolno-stanowiskowych, gdzie korytarze i stanowiska wykonane są z betonu, zwierzęta dość intensywnie ścierają racice. Natomiast w oborach uwięziowych, gdzie stanowiska są wyłożone ściółką lub matą gumową, ścieranie rogu racicznego prawie w ogóle nie występuje.

Choroby kończyn krów mlecznych, obok schorzeń wymion i zaburzeń metabolicznych, są jedną z najczęstszych przyczyn kłopotów w uzyskaniu wysokiej wydajności i jakości mleka.

Przyczynami schorzeń racic są:

- wadliwa pielęgnacja lub w skrajnych przypadkach brak pielęgnacji racic

- uwarunkowania genetyczne,

- zwiększona masa ciała i wydajność,

- nieprawidłowo zbilansowana dawka pokarmowa,

- ograniczenie lub brak ruchu,

- zbyt krótkie i źle wyprofilowane stanowiska,

- zbyt wysoko usytuowane koryta,

- zła jakość podłogi,

- czynniki higieniczne, takie jak duża wilgotność stanowisk,

- nieutwardzone, zabłocone i mokre wybiegi przy chowie wolno-stanowiskowym,

W miesiącu listopadzie po zakończeniu sezonu pastwiskowego należy również odrobaczyć stado, szczególnie krowy będące w okresie zasuszania oraz młodzież.

Właściwe, dobrze zbilansowane dostosowane do wydajności mlecznej i stanu fizjologicznego krów żywienie, odpowiednie warunki zoohigieniczne w oborze, zabiegi profilaktyczne wykonane w stadzie krów powodują, że krowy produkują mleko o wysokiej jakości i wartości odżywczej.

Stanisław Kawa

Sekcja Produkcji Zwierzęcej

PODR Boguchwała

Akceptował Kierownik Działu –Wiesława Kucharska

Zmieniony: poniedziałek, 16 listopada 2009 07:11
 
<< Początek < Poprzednia 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 Następna > Ostatnie >>

Strona 182 z 200