bip_logo

HOTEL PODR Boguchwała

Agroturystyka

Gospodarstwa agroturystyczne















podrtv1

YouTube
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
BIULETYN INFORMACYJNO-HANDLOWY, listopad 2011 PDF Drukuj

Okładka11

AKTUALNOŚCI

Święto Gruszy na Jesiennej Giełdzie w Boguchwale
To warto wiedzieć 
ARR promuje zdrowe odżywianie w szkołach
Rolnictwo na świecie

OGRODNICTWO

Przypomnienia ogrodnicze
Kalendarz biodynamiczny
Smakołyk z Ameryki Północnej

PRODUKCJA ROŚLINNA I ZWIERZĘCA

Azot, fosfor i potas w roślinie i w glebie
Wapnować można cały rok
Ekonomiczno-organizacyjne aspekty produkcji wołowiny

EKOLOGIA

Elektrownie wiatrowe
Obowiązek IPM dla rolnika

AGROTURYSTYKA

Agroturystyka w Tuszowie Narodowym

PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ

Zwiększanie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej

EKONOMIKA

Korzystne zmiany dla młodych rolników

WYDARZENIA

Ocalić od zapomnienia
Najlepsze powidła z Krzeszowa
Święto ziemniaka w Olszanicy
Kryształowa Koniczyna dla społeczników

PODKARPACKA IZBA ROLNICZA

KĄCIK PORAD

Moda na wołowinę
Jesień pełna witamin

PREZENTACJE

Adresy PZDR
Nowoczesna gmina z tradycjami
Galicyjska wieś w „Pamiętnikach włościanina” Jana Słomki

OGŁOSZENIA

Rynek Rolny – wkładka

 
Ceny produktów rolnych we wrześniu 2012 r. PDF Drukuj

Ceny produktów rolnych w skupie i na targowiskach we wrześniu 2012 r.

Zmieniony: poniedziałek, 01 października 2012 09:17
 
KROSNO - Chorkówka PDF Drukuj

 

Zofia Małek
38 – 457 Zręcin, Świerzowa Polska ul. Szkolna 31 a
tel. 0 783 191 786

Pokoje gościnne w domu gospodarzy. Właściciele oferują ognisko, grill, przewodnictwo po okolicy. Istnieje możliwość nabycia owoców i warzyw oraz rozbicia namiotu w ogrodzie. Gospodyni haftuje serwety, obrusy i obrazy.

  • oferta całoroczna,
  • 2 pokoje / 4 miejsca noclegowe,
  • posiłki na zamówienie,
  • oddzielna łazienka,
  • las 5 km,
  • kąpielisko 0,2 km,
  • wędkowanie 0,2 km,
  • wyciąg narciarski 7 km,
  • jazda konna 9 km,
  • możliwość korzystania z rowerów,
  • możliwość przyjazdu ze zwierzętami po uzgodnieniu,
  • znajomość języków: angielski, rosyjski,
Zmieniony: środa, 27 listopada 2013 08:54
 
Aktualności Działu Administracyjno-Gospodarczy PDF Drukuj
Strona w bubowie
Zmieniony: sobota, 06 czerwca 2009 11:13
 
Ziarno zbóż w żywieniu świń PDF Drukuj

W żywieniu wszystkich grup technologicznych trzody chlewnej zboża należą do najczęściej stosowanych i niezastąpionych komponentów żywieniu świń. Udział ich często wynosi ponad połowę dawki w zależności od systemu żywienia sięgając nawet 90% w końcowym okresie przy tuczu zbożowym.

Tak duży udział tego najpowszechniej stosowanego surowca, oprócz roślin okopowych i zielonek wynika z jednej strony z wielowiekowej tradycji ich stosowania, a z drugiej z posiadanych przez nie dużych wartości pokarmowych. Ziarno zbóż jest paszą o dużej koncentracji energii (11-14 MJ EM/kg), może dostarczyć około 85% energii w dawce dla tucznika, oraz białka w ilości od 8%(kukurydza) do 16%(pszenica, pszenżyto). Białko zbóż charakteryzuje się jednak niską wartością biologiczną sięgającą 50- 75%, gdyż w stosunku do zapotrzebowania zwierząt zawiera zbyt mało aminokwasów tj. lizyny, treoniny i tryptofanu. W tuczu zbożowym chcąc w pełni zbilansować dawkę pokarmowa niezbędny jest dodatek pasz białkowych, witamin i składników mineralnych które dostarczane są do paszy w postaci superkoncentratów, mieszanek uzupełniających lub pasz białkowych (śruty poekstrakcyjne, nasiona roślin strączkowych).

Zboża posiadają niestety także wiele substancji antyżywieniowych takich jak rezorcynole, polisacharydy nieskrobiowe, inhibitory trypsyny i chemotrypsyny, taniny i lektyny. Związki te powodować mogą szczególnie u młodych świń zmniejszenie tempa wzrostu, pogorszenie wykorzystania paszy oraz zaburzenia w układzie pokarmowym zwierząt

Przy stosowaniu pasz suchych korzystne jest stosowanie mieszanek z udziałem 2-3 gatunków zbóż, co zwiększa wartość pokarmową i dietetyczną paszy.

W żywieniu świń ze zbóż najczęściej wykorzystuje się jęczmień, który można stosować bez ograniczeń w zależności od potrzeb pokarmowych zwierząt. Podobnie jest z pszenicą, która jednak jest stosowana rzadziej, ponieważ zmniejsza się opłacalność tuczu z jej udziałem.

Żyto, ze względu na zawartość substancji antyżywieniowych, zaleca się stosować do 30% dawki dla tuczników młodszych i do 50% na końcowy okres tuczu. Nie powinno podawać się żyta dla macior wysoko prośnych i karmiących oraz prosiąt, można natomiast dla macior luźnych i niskoprośnych od 20-40 % w mieszance.

Pszenżyto daje dobre wyniki w tuczu świń. Stosuje się go w ilości od 20% przy żywieniu prosiąt powyżej 45 dnia do nawet 70% w dawce na końcowy okres tuczu. Przy bilansowaniu dawek z udziałem pszenżyta należy jednak brać pod uwagę jego wciąż zmienny skład chemiczny i duże wahania w zawartości związków antyżywieniowych, toteż z tego względu bezpieczniej stosować bardziej umiarkowane ilości tego zboża.

Śrutę owsiana stosuje się w umiarkowanych ilościach około10-20% ze względu na wysoka zawartość włókna (około12%). Większą ilość owsa można stosować tylko nagiego który zawiera około 3% włókna.

Ziarno kukurydzy po rozdrobnieniu najlepiej podawać w ilościach od 20-50% dawki pamiętając jednocześnie o ograniczeniu tego zboża w dawce na 2-3 tygodnie przed ubojem, ze względu na efekt przebarwienia i rozmiękczenia tłuszczu.

Podsumowując możemy stwierdzić że odpowiednio zbilansowana dawka pokarmowa z udziałem dobrej jakości zbóż uzupełnionych o koncentraty wysokobiałkowe i mieszanki uzupełniające przyniesie rolnikowi bardzo wysokie dobowe przyrosty masy ciała świń oraz zużycie paszy poniżej 3 kg na 1 kilogram przyrostu . Takie zużycie paszy przyczyni się do zwiększenia opłacalności produkcji świń przy wysokich cenach na zboże jakie obowiązują w ostatnich miesiącach i niskich cenach na tuczniki od 2,8-3,4 zł/kg żywca.

Tomasz Salach

Wiesława Kucharska – Kierownik Działu

 
<< Początek < Poprzednia 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 Następna > Ostatnie >>

Strona 182 z 215