bip_logo

HOTEL PODR Boguchwała

Agroturystyka

Gospodarstwa agroturystyczne















podrtv1

YouTube
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
„Dni Pola Polanowice 2010” PDF Drukuj

W dniu 24 czerwca zorganizowano z Łańcuta autokarowy wyjazd szkoleniowy dla 50 rolników na „Dni Pola Polanowice 2010” do Małopolskiej Hodowli Roślin HBP do Polanowic k/Krakowa. W tym wyjeździe uczestniczyli też rolnicy z powiatu rzeszowskiego, kolbuszowskiego, ropczyckiego i dębickiego.

W bogatym programie szkolenia zaprezentowano rolnikom: 

- doświadczenia ścisłe PDO z 56 odmianami zbóż,

- pokazano pola demonstracyjne chronione środkami ochrony roślin firmy Bayer,

- przedstawiono program nawożenia dolistnego wg firmy ADOB,

- pokazano kolekcje kukurydzy i rzepaku wraz z ochroną firmy Monsanto,

- zaprezentowano na polach hodowlanych odmiany buraków pastewnych i odmiany traw własnej hodowli - w tych gatunkach Małopolska Hodowla Roślin HBP jest najlepsza w kraju.

Małopolska Hodowla Roślin HBP ma bogatą ofertę odmianową:

1. Buraki pastewne

a) jednokiełkowe: Kacper, Syriusz, Solidar, Krakus, Neptun, Merkury, Krezus,

b) wielokiełkowe: Zentaur Poly, Ursus Poly, Mars Poly, Rekord Poly, Tytan Poly.

2. Pszenica ozima: Muza (2004), Turnia (odporna na choroby kłosa), Mikula, Kamila.

3. Jęczmień jary: Atico (najnowsza odmiana 2009), Start, Poldek.

4. Owies: Kasztan i Borowiak, (żółtoziarniste) oraz Grajcar, Stoper i Celer (wczesne na tereny górskie).

5. Komonica zwyczajna: Skrzeszowicka.

6. Kukurydza pastewna: KB 2704, KB 1903, Kosmo230, Król, Cyrkon, Tur, Bejm.

7. Trawy: kostrzewa czerwona, kostrzewa łąkowa, kostrzewa trzcinowa, życica trwała, życica wielokwiatowa, życica westerwoldzka, wiechlina łąkowa, tymotka
i kupkówka oraz gotowe mieszanki traw do użytkowania; pastwiskowego, kośnego, ekologicznego, dla koni i trawy gazonowe.

Szkolenie na polach HBP poszerzono o wystawę maszyn firmy WIA-LAN.

Prezentowane odmiany zbóż i ich programy ochrony wzbudziły duże zainteresowanie wśród rolników oraz poszerzyły ich wiedzę. Powyższy wyjazd rolnicy ocenili jako bardzo potrzebny, gdyż mieli okazje na wymianę doświadczeń.

IMG_0268 DSC08856 IMG_0267

Aleksander Cwynar, ZD Łańcut

 
Problemy w uprawie maliny i czarnej porzeczki PDF Drukuj

    Autorytety ze świata nauki 27 stycznia 2011 r. odpowiadały w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale na pytania dotyczące problemów w uprawie roślin jagodowych w ramach konferencji nt. „Problemy w uprawie roślin jagodowych”

    Licznie zgromadzeni producenci malin i czarnej porzeczki oczekiwali informacji z zakresu nowych odmian, technologii i zorganizowanego rynku zbytu owoców miękkich.

    Dr Jan Danek z Sadowniczego Zakładu Doświadczalnego w Brzeżnej przedstawił szanse i zagrożenia w produkcji malin. Zwrócił również uwagę na bardzo duży problem w ich uprawie – materiał nasadzeniowy. Zdrowe sadzonki, wolne od chorób i szkodników, pozyskiwane w odpowiednim czasie z kwalifikowanych mateczników, to połowa sukcesu w uprawie tego gatunku.

Ogrodnictwo 27.01.2011 012     Aby zapewnić optymalne warunki wzrostu i owocowania malin, należy ponadto prowadzić pełną ochronę przed chorobami i szkodnikami, rozważyć problem uprawy na podwyższonych zagonach, zastanowić się nad nawadnianiem upraw lub fertygacją, wprowadzaniem owadów zapylających, ściółkować zagony agrowłókniną, a może zainwestować w uprawę malin pod osłonami.

    O problemach w uprawie czarnej porzeczki mówił prof. dr hab. Stanisław Pluta z Instytutu Ogrodnictwa. Główne problemy w uprawie czarnej porzeczki to:

- duża produkcja owoców (produkujemy 2,5-3 razy więcej niż pozostałe kraje UE),

- ciągle jeszcze duża liczba małych plantacji,

- nasadzenia niekontrolowane,

- spadek cen i „skoki” cenowe,

- brak zorganizowania producentów,

- ryzyko produkcji ze względu na uszkodzenia przymrozków pąków i kwiatów,

- starzenie się plantacji oraz porażenie roślin przez choroby i szkodniki (głównie wielkopąkowiec porzeczkowy i rewersja),

- brak skutecznych środków ochrony roślin do zwalczania podstawowych szkodników i chorób,

- brak w uprawie odmian genetycznie odpornych na wielkopąkowca porzeczkowego i wirusa rewersji porzeczki czarnej.

    Najważniejszymi sprawami do załatwienia w uprawie czarnej porzeczki jest:

- lepsza współpraca plantatorów z przemysłem przetwórczym i zamrażalniczym – uporządkowanie tego rynku,

- stabilizacja poziomu produkcji,

- poszukiwanie nowych rynków zbytu,

- uprawa różnych gatunków krzewów jagodowych – zmniejszanie ryzyka produkcyjnego, lepsze wykorzystanie maszyn,

- inne wykorzystanie owoców niż do przetwórstwa, np. owoce deserowe, suszenie owoców lub żywność funkcjonalna (tabletki odżywcze).

Ogrodnictwo 27.01.2011 019

    Problemy ochrony roślin jagodowych przedstawiła dr Beata Meszka reprezentująca IO w Skierniewicach. Zwróciła ona uwagę na główne choroby i szkodniki występujące na krzewach jagodowych i przedstawiła sposoby ich zwalczania. Omówiła również ciągle porządkowany i uszczuplany rynek pestycydów. Szczególną uwagę zwróciła na choroby systemu korzeniowego malin (Phytoftoroza), nękające producentów malin w ostatnich latach.

    Profilaktyka w zwalczaniu chorób systemu korzeniowego to:

- uprawa na podwyższonych zagonach i nawadnianie plantacji,

-t prawidłowy kierunek rzędów (w poprzek pola),

- ściółkowanie zagonów.

    Dr Waldemar Bernat z firmy BASF Polska przedstawił produkty firmy i ich znaczenie w ochronie roślin jagodowych.

O potrzebie zorganizowania konferencji nt. „Problemy w uprawie roślin jagodowych” świadczyła liczba uczestników (ponad 100 producentów) i burzliwa dyskusja. Uczestnicy konferencji mogli częstować się pięknymi jabłkami i gruszkami zasponsorowanymi przez Mariana Szeligę współpracującego z ośrodkiem, laureata krajowego konkursu „Wzorowy Sadownik Roku 2010”. Konferencji towarzyszyły lokalne media: Polskie Radio Rzeszów, TVP Rzeszów i gazeta codzienna „Nowiny”.

Ogrodnictwo 27.01.2011 022

Anna Rydzik

Sekcja Ogrodnictwa

 
"Chleb darem Boga - wartość bezcenna" PDF Drukuj

Te piękne i zawierające głębokie przesłanie słowa były mottem przewodnim dożynek wiejskich w Białobokach 21 sierpnia 2011 r.

Tradycje związane z obrzędem dożynkowym przekazywanym przez pokolenia zgromadziły w tym uroczystym, gorącym dniu liczną rzeszę mieszkańców wsi i gminy, zaproszonych gości oraz sympatyków ludowego folkloru. Prowadząca Władysława Wołowiec fragmentem swojego wiersza powitała zgromadzonych rolników-gospodarzy, zaproszonych gości i wszystkich obecnych: 

…Kłaniam się nisko, 
wszystkim tu dzisiaj zebranym ludziom, 
wszystkich pozdrawiam w miłości słowach, 
niechaj dodadzą w trwodze otuchy. 
Pod stopy rzucam serca okruchy...(…)

Podkreśliła też, jak ważny dla ludzkości jest chleb powszedni i jego dostatek, który kultywujemy i pielęgnujemy aby zachować ją dla przyszłych pokoleń. Tradycja ta bowiem uczy dzielenia się chlebem z potrzebującymi, a zarazem wzrusza i rodzi dobroć.

Gospodarzem tegorocznych dożynek wiejskich była rada sołecka Białoboków, Koło Gospodyń Wiejskich oraz Ochotnicza Straż Pożarna, a starostami - Agata Hawro i Artur Szpiłyk. Pani Agata wspólnie z mężem prowadzi gospodarstwo rolne, jest też zaangażowaną członkinią Koła Gospodyń Wiejskich w Białobokach. Pan Artur prowadzi 15-hektarowe gospodarstwo. Posiada wszelki sprzęt rolniczy, chętnie pomaga również zebrać plony innym rolnikom.

Następnie do zgromadzonych przemówił ksiądz proboszcz Jan Dąbal oraz wójt gminy –Grażyna Pieniążek.

Na program dożynkowy złożyła się część obrzędowa i artystyczna. Trzeba zauważyć z dużą radością i nadzieją na przyszłość, że w Białobokach jest bardzo dużo młodzieży, która chętnie angażuje się do pracy nie tylko przy dożynkach, ale współpracuje również z Zespołem Ludowym. Nowym i trafionym pomysłem podczas tegorocznych dożynek był konkurs pod nazwą „Cudowna moc bukietów Matki Bożej Zielnej”. Do konkursu zgłosiły się panie, które przygotowały tradycyjne „Ziele” w mnóstwem kwiatów, ziół i zbóż - jak to kiedyś bywało. Bukiety były duże i piękne, tak że jury jednogłośnie przyznało wszystkim I miejsce. W części artystycznej Zespół Ludowy „Białoboczoki” przy ogromnym współudziale młodzieży wystawił „Dobranockę”- starodawny obrzęd weselny. Nie zabrakło też odrobiny humoru - młodzież wystąpiła w skeczu „Dlacego w blode”, a panie „To jest właśnie to” i „Przyszedł list”.

dsc02822 dsc03230 dsc03239 dsc03242 dsc03268 dsc03269 dsc03270 dsc03292 dsc02809 dsc02811

Janusz Wołowiec
PZDR Przeworsk

 
Wróćmy do prosa PDF Drukuj

Proso należy do najstarszych roślin uprawnych, chociaż jednak jest ostatnio trochę zapomniane. Ziarno prosa służy do wyrobu bardzo zdrowej i niedocenionej kaszy jaglanej

Kasza jaglana  jest produktem łatwo strawnym, nie zawierającym glutenu, bogatym w witaminy z grupy A i B, makro- i mikroelementy oraz charakteryzuje się dużą zawartością krzemu. Kasza jaglana ma większą zawartość białka niż kasza jęczmienna i ryż, a pod względem zwartości tłuszczu ustępuje jedynie płatkom owsianym. Ziarno ma również zastosowanie w żywieniu zwierząt, zwłaszcza ptactwa.

Wymagania klimatyczne i glebowe
Proso jest rośliną światłolubną, dnia krótkiego, wrażliwą na wiosenne przymrozki. Wyróżnia się oszczędną gospodarką wodną. Proso nie lubi gleb zimnych, podmokłych oraz głębokich piasków. Udaje się na glebach bardziej zwięzłych i lżejszych, o uregulowanych stosunkach powietrzno-wodnych, nie zachwaszczonych i o odczynie zbliżonym do obojętnego (pH 6-6,5). Gleby o pH niższym niż 6,0 należy wapnować jesienią po zbiorze przedplonu.

Przedplon
Proso w porównaniu z innymi roślinami zbożowymi nie jest rośliną specjalnie wymagającą w stosunku do stanowiska. Ważne jest jednak, aby gleba była wolna od chwastów i zasobna w składniki pokarmowe. Bardzo dobrymi przedplonami są rośliny motylkowe i okopowe, proso może być uprawiane po zbożach ozimych i jarych nie później niż w 3 roku po oborniku. Ze względu na późny siew prosa możemy go również uprawiać po poplonach ozimych zbieranych w pierwszej połowie maja.

Uprawa roli
Ze względu na drobne nasiona prosa konieczne jest staranne doprawienie gleby przed siewem. W zależności od przedplonu w jesieni należy zrobić głęboką orkę przedzimową. Na stanowiskach zachwaszczonych należy wykonać zabiegi odchwaszczające, a orkę przedzimową wykonać pługiem z przedpłużkiem.
Wiosną wykonać zabiegi uprawowe, które ograniczają parowanie wody oraz niszczą wcześnie wschodzące chwasty.

Nawożenie
Nawożenie mineralne stosować  na wiosnę. Na stanowiskach bardziej zasobnych w składniki pokarmowe zastosować  po 40-60 kg P2O5 i K2O/ha, a azotu 40-50 kg N/ha, na glebach słabszych wysiewamy 60-80 kg P2O5 , 60-100 kg K2O i 80-140 kg N/ha. Nawozy fosforowe i potasowe należy zastosować przed siewem, a azot w dwóch dawkach tj. połowę bezpośrednio przed siewem, a drugą część w fazie krzewienia zboża.

Siew
Termin siewu prosa przypada na III dekadę maja. Nie należy zbytnio przyśpieszać siewu ze względu na to, że młode rośliny mogą być narażone na wiosenne przymrozki i zachwaszczenie. Zbytnie opóźnienie siewu (początek czerwca) obniża plon i opóźnia dojrzewanie roślin. Norma wysiewu uzależniona jest od odmiany i wynosi od 8-25 kg/ha przy rozstawie rządów 25-30 cm. Głębokość siewu na glebach cięższych to 1-2 cm, na lekkich do 4 cm. Ziarno powinno być zaprawione przed siewem przeciwko głowni prosa Zaprawą Funaben T lub Zaprawą Oxafun T 75 DS/WS.

Zabiegi pielęgnacyjne
Brak jest obecnie herbicydów zarejestrowanych do stosowania w zasiewach prosa. Dlatego walkę z chwastami należy prowadzić jedynie w sposób mechaniczny. Ilość zabiegów uzależniona jest od stopnia zachwaszczenia plantacji. Zabiegi wykonać po wschodach pielnikiem wielorzędowym, zazwyczaj w dwóch terminach, tj. w fazie krzewienia i strzelania w źdźbło.
Straty plonu spowodowane przez choroby i szkodniki są niewielkie. Proso porażane jest tylko przez głownię prosa i sporadycznie przez omacnicę prosowiankę.

Zbiór
Okres wegetacji prosa trwa 80-115 dni. Proso dojrzewa nierównomiernie, dojrzewanie trwa od III dekady sierpnia do I dekady września. Zbiór jednoetapowy kombajnem wykonać, gdy ziarno w górnej części większości wiech jest w pełni dojrzałe, a w środkowej części osiągnęło dojrzałość woskową. Słoma jest wówczas jeszcze zielona. Ziarno po zbiorze wymaga zwykle dosuszenia do wilgotności nie przekraczającej 15%. Przeciętne plony prosa w Polsce wynoszą 2,7 t/ha, natomiast w województwie podkarpackim  w 2010 r. średnie plony prosa wyniosły 1,6 t/ha.
Uzyskiwane plony prosa są co prawda mniejsze niż innych roślin zbożowych, ale ze względu na zawartość bardzo korzystnych składników pokarmowych w ziarnie prosa warto powrócić do jego uprawy.

Opracowała: Anna Moskal

Akceptował kierownik działu: Jan Kocój

 
Gospodarstwa edukacyjne i opiekuńcze jako forma przedsiębiorczości na obszarach wiejskich- konferencja PDF Drukuj

Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale 14 marca 2012 roku zorganizował wojewódzką konferencję pn. „Gospodarstwa edukacyjne i opiekuńcze jako forma przedsiębiorczości na obszarach wiejskich”, której współorganizatorami i sponsorami byli Podkarpacki Oddział Regionalny Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Bank BGŻ . Głównym celem konferencji było upowszechnienie wśród mieszkańców wsi idei funkcjonowania gospodarstw edukacyjnych i opiekuńczych jako pozarolniczej działalności, ogólne zapoznanie z zasadami funkcjonowania gospodarstw opiekuńczych w Europie, zachęcenie do różnicowania pozarolniczej działalności na obszarach wiejskich. Uczestnikami byli rolnicy, właściciele gospodarstw agroturystycznych, przedsiębiorcy, przedstawiciele stowarzyszeń oraz doradcy     z terenu województwa podkarpackiego. Udział wzięło około 100 osób. Program konferencji obejmował zagadnienia dotyczące działalności edukacyjnej i opiekuńczej gospodarstw, uwarunkowań formalno – prawnych w funkcjonowaniu gospodarstw opiekuńczych w Polsce, możliwości finansowania działalności edukacyjnej i opiekuńczej. Zaprezentowana tematyka wzbudziła bardzo duże zainteresowanie wśród uczestników. W trakcie dyskusji pojawiło się wiele pytań odnośnie zakładania i funkcjonowania powyższych form działalności pozarolniczej. Wśród uczestników było wiele osób mających zamiar w przyszłości podjąć działalność usługową związaną z założeniem rodzinnych domów pomocy lub edukacją w gospodarstwach rolnych. Konferencja zakończyła się wnioskiem uczestników o zorganizowanie kolejnego spotkania oraz dalszej współpracy w tym zakresie z Podkarpackim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego . Dużym zainteresowaniem uczestników spotkania cieszyła się wystawa z zakresu dziedzictwa kulturowego wykonana przez Andrzeja i Dorotę Kusz – właścicieli gospodarstwa agroturystycznego ,,Bazyl’’ z Bóbrki, powiat leski .

 

 

12 3 4

5 6 8 9

1012 13

11

 

 

 

 

Janina Kamińska

Dział Przedsiębiorczości, Wiejskiego

Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki

Zmieniony: poniedziałek, 19 marca 2012 10:45
 
<< Początek < Poprzednia 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 Następna > Ostatnie >>

Strona 182 z 232