bip_logo

HOTEL PODR Boguchwała

Agroturystyka

Gospodarstwa agroturystyczne















podrtv1

YouTube
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Warto swoje stado krów objąć oceną użytkowości mlecznej. PDF Drukuj

O efektywności produkcji mleka w dużej mierze decyduje jakość genetyczna posiadanego pogłowia. W województwie podkarpackim oceną użytkowości mlecznej objętych jest około 6400 sztuk krów utrzymywanych w 325 stadach. Pogłowie krów w województwie wynosi 73,5 tys. sztuk, a oceną objętych jest zaledwie 8,7% pogłowia. Prowadzenie pracy hodowlanej w stadzie krów mlecznych, dobór właściwych zwierząt do krzyżowania możliwy jest tylko wówczas jeśli znamy dokładnie wartość posiadanego pogłowia. A wartość pogłowia rolnik zna jeśli prowadzi dokładne obserwacje stada, mierzy i zapisuje uzyskiwane wydajności, sprawdza ilość i jakość mleka oraz zawartość w nim białka, tłuszczu, laktozy. W rzeczywistości nie jest to takie łatwe. Może więc warto skorzystać z pomocy profesjonalistów zajmujących się zawodowo oceną użytkowości mlecznej krów, stosujących jednakowe, porównywalne, sprawdzone metody oceny. Ocenę taką prowadzi Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Ocena ta obejmuje:

Ø określenie wydajności mlecznej w laktacji w oparciu o wyniki przeprowadzonych próbnych udojów

Ø ustalanie zawartości suchej masy mleka, tłuszczu, białka i laktozy

Ø obliczanie wydajności tłuszczu, białka i laktozy w laktacji, na podstawie określonej wydajności mlecznej

Ø określenie liczby komórek somatycznych będących wskaźnikiem zdrowotności wymienia

Ø określenie zawartości mocznika w mleku mówiącego o jakości żywienia

Ø określenie użytkowości rozpłodowej poprzez rejestrację pokryć, wycieleń, oraz okresów miedzyciażowych i miedzywycieleniowych

Ø dobór buhajów do kojarzeń, cechy genetyczne

Ø prowadzenie dokumentacji hodowlanej zawierającej informacje o zwierzęciu, jego przodkach i potomstwie oraz dane na temat jego wartości hodowlanej i użytkowej.

Jakie korzyści ma hodowca z prowadzonej oceny użytkowości krów?

Ø Przede wszystkim rolnik uzyskuje pełną informację na temat wyników indywidualnej wydajności mlecznej poszczególnych krów, dane opracowane w układzie próbny udój, okres laktacji oraz w okresie rocznym. Informacje opracowane wg ściśle ustalonej metody, wszystkie wyniki porównywalne są z innymi gospodarstwami.

Ø Uczestnictwo w wojewódzkich, regionalnych lub krajowych pokazach i wystawach hodowlanych dających możliwość prezentacji posiadanych zwierząt oraz promocji własnego gospodarstwa

Ø Nowoczesne i profesjonalne zarządzania stadem w zakresie oceny walorów genetycznych zwierząt, pozwalającej prowadzić pracę hodowlaną i odpowiednią selekcję, doskonalenie stada poprzez poprawę cech użytkowych i pokrojowych, planowania właściwych kojarzeń i remontu stada, optymalnego żywienia, określania kosztów produkcji mleka i dokonywania oceny ekonomicznej prowadzonej działalności.

Ø Udokumentowane genetycznie pochodzenie zwierząt co w przypadku sprzedaży do dalszej hodowli gwarantuje uzyskanie wyższej ceny.

clip_image002

Metody stosowane w ocenie użytkowości mlecznej

Obecnie PFHBiPM prowadzi ocenę wartości użytkowej bydła mlecznego przy użyciu 3 tradycyjnych metod A, gdzie pobranie prób mleka, identyfikacja zwierząt oraz zapisy w dokumentacji hodowlanej wykonywane są przez upoważnionego jej przedstawiciela. W ramach tych metod stosowane są metody: A4, A8 i AT4, które różnią się między sobą liczbą próbnych udojów wykonanych w ciągu roku oraz liczbą dojów ocenianych w ciągu doby.

image

Ocena wartości użytkowej bydła mlecznego prowadzona jest na podstawie umowy zawartej pomiędzy Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka a hodowcą będącym właścicielem zwierząt, gdzie szczegółowo zapisane są prawa i obowiązki względem siebie obu stron. Ocena jest prowadzona w gospodarstwie, w którym jest minimum 10 sztuk krów /w rasach zachowawczych min.4 sztuki/ i oceną musi być objęte całe stado krów.

A ile to kosztuje?

Zryczałtowana jednorazowa opłata za ocenę wartości użytkowej krowy wynosi od 9,55 zł za 1 sztukę przy metodzie AT4, lub 10,43 zł przy metodzie A4 do 15,28 zł przy metodzie A8 /ceny netto/. W pewnym uproszczeniu można przyjąć, że roczna opłata za prowadzenie oceny użytkowości mlecznej 1 krowy wynosi od 95zł do 115zł netto, co stanowi równowartość około 100 litrów mleka. Może więc warto aby podkarpaccy hodowcy w większym zakresie zainteresowali się postępem hodowlanym prowadzonym w swoich gospodarstwach. Zainteresowanych odsyłam do Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka – Przedstawicielstwo w Rzeszowie, ul. Hanasiewicza 6, tel. /17/8544115 lub /17/8541382. Warto posiadać dokładne wyniki produkcyjno hodowlane swojego stada aby na tej podstawie uzyskiwać optymalne, satysfakcjonujące hodowcę efekty produkcyjne.

Opracowanie: Stanisław Kawa

Główny specjalista ds. produkcji zwierzęcej

Akceptował kierownik dział: inż. Jan Kocój
 
Ceny produktów rolnych w kwietniu 2012 r. PDF Drukuj

Ceny produktów rolnych w skupie i na targowiskach w marcu i kwietniu 2012 r.

 
JASŁO – Jasło PDF Drukuj

Maria Famurat
38 – 241 Osobnica 699
tel.( 013) 4427318

Pokoje gościnne w domu gospodarzy. Można zakupić świeże owoce, warzywa i nabiał. Położenie gospodarstwa umożliwia wypoczynek w ciszy i w spokoju w kontakcie z naturą.
• oferta całoroczna,
• 1 pokój / 3 miejsca noclegowe,
• oddzielna łazienka
• posiłki na zamówienie,
• bar 8 km,
• las 1,5 km,
• kąpielisko 10 km,
• wędkowanie 4 km, 
• znajomość języków: niemiecki,

Marta Kozłecka
38-207 Przysieki, Trzcinica 368
tel. (013) 442 95 25

Pokoje gościnne w domu gospodarzy. Wyżywienie do uzgodnienia. Istnieje możliwość zakupu produktów z gospodarstwa. Można zorganizować ognisko, grill oraz rozbić namiot.
• Oferta całoroczna,
• 5 pokoi / 12 miejsc noclegowych,
• Oddzielna łazienka
• Posiłki na zamówienie,
• Bar 5 km,
• Las 0,1 km,
• Kąpielisko 10 km,
• Wędkowanie 3 km,
• Jazda konna 2 km,
• Możliwość wypożyczenia rowerów,
• Znajomość języków: angielski,


Zofia i Zdzisław Setlakowie „Olszyny”
38 – 241 Osobnica 705
tel. (013) 442 70 32, 0 691 857 230
Pokoje gościnne w domu gospodarzy. Istnieje możliwość zakupu nabiału, owoców, warzyw i miodu, zorganizowania ogniska, grilla. Kort tenisowy 10 km.
• oferta całoroczna,
• 3 pokoje / 8 miejsc noclegowych,
• las 2 km
• kąpielisko 10 km,
• wędkowanie 5 km
• możliwość wypożyczenia rowerów,
• możliwość przyjazdu ze zwierzętami,

Zmieniony: czwartek, 29 listopada 2012 13:15
 
Aktualności Działu Księgowości PDF Drukuj
Strona w budowie
Zmieniony: sobota, 06 czerwca 2009 11:13
 
Świąteczne stroiki PDF Drukuj

DSC_0980 [1280x768] Święta za pasem i najwyższa pora, aby ozdobić swoje mieszkania i domy oraz wprowadzić świąteczny nastrój. Potrzebę zorganizowania pokazu wykonywania świątecznych stroików zgłosiły panie z Wólki Grodziskiej.
Aby wyjść paniom naprzeciw i pomóc im w aranżacji domowych wnętrz 10 grudnia br. w Społecznej Szkole Podstawowej w Wólce Grodziskiej odbył się pokaz robienia stroików i ozdób świątecznych. Szkolenie zorganizowali pracownicy Zespołu Doradców w Leżajsku PODR w Boguchwale.
W spotkaniu wzięły udział 22 osoby, nie tylko panie, ale również młodzież i dzieci. Swoje artystyczne zdolności zaprezentowała uczestnikom spotkania pani Marta Bielecka z działu ogrodnictwa Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. W prosty i bardzo oryginalny sposób pokazywała paniom jak można samodzielnie zrobić świąteczne stroiki. Do ich wykonania panie przygotowały DSC_1013 [1280x768]przeróżne materiały, od gotowych dodatków z kwiaciarni, tj. sztucznych kwiatów poinsecji (gwiazda betlejemska), złotych gałązek, świec, ozdobnych pojemników ceramicznych, gąbki florystycznej, po surowce naturalne, takie jak siano, gałązki świerków, jałowców, sosny, a także wierzby, orzechów, szyszek, zasuszonych kwiatów itp. 
Pani Marta na wstępie omówiła techniki i metody wykonywania tego typu dekoracji w stylu klasycznym, nowoczesnym lub nastrojowym. Kompozycje klasyczne cechuje elegancja, bogata forma, stonowana kolorystyka, tutaj głównie proponowana jest głęboka czerwień. Nowoczesne kompozycje w tegorocznych trendach mają układ pionowy. Ich intensywna kolorystyka dobrze komponuje się z wazonami lub glinianymi naczyniami w etniczne wzory.
Następnie panie przystąpiły do wykonywania stroików, korzystając ze wskazówek i wsparcia jakiego udzielała instruktorka, podchodząc do każdego z uczestników.
Bardzo dużym zainteresowaniem cieszył się stroik wykonany z siana na pustej butelce po napoju, ponieważ sposób jego wykonania łączył tradycyjne materiały w nowoczesnej formie. Urok zielonych stroikówDSC_1002 [1280x768] na gąbce florystycznej przede wszystkim zawierał się w ciekawych aranżacjach dodatków. Pięknie prezentowały się wieńce świąteczne do zawieszania na drzwiach wejściowych. Upleciono je z gałązek wierzby, którą można było opleść siankiem i ozdobić kolorowymi dodatkami.
Uczestniczki szkolenia były bardzo zadowolone z przeprowadzonego szkolenia, którego rezultatem były efektowne dekoracje świąteczne. Panie jednogłośnie stwierdziły, że ozdoby te zostały wykonane praktycznie z niczego niezwykłego, a artystyczne i florystyczne umiejętności pani Marty oceniły na 6.
Renata Mazurek
ZD Leżajsk

Zmieniony: czwartek, 07 stycznia 2010 11:30
 
<< Początek < Poprzednia 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 Następna > Ostatnie >>

Strona 182 z 214