bip_logo

HOTEL PODR Boguchwała

Zagrody edukacyjne

Gospodarstwa agroturystyczne















podrtv1

YouTube
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Producenci mleka na seminarium w Boguchwale PDF Drukuj

W dniu 17 lutego 2016 roku w naszym Ośrodku odbyło się ciekawe seminarium ,,Optymalne technologie w produkcji mleka”, w którym wzięło udział ponad 130 hodowców bydła mlecznego i doradców rolnych, a omawiane tematy dotyczyły sytuacji na rynku mleka oraz ciągle aktualnego tematu żywienia krów w kontekście mechanizacji przygotowania i zadawania pasz.

Dyrektor PODR w Boguchwale Jerzy Jakubiec otwierając konferencję podkreślił, że chów bydła jest najbardziej rolniczym kierunkiem użytkowania ziemi, wymagającym największego zaangażowania siły roboczej, ziemi i kapitału. Pogłowie bydła w województwie podkarpackim wynosi 94,9 tys. szt., co stanowi zaledwie 1,6% pogłowia bydła w kraju. W porównaniu z rokiem ubiegłym liczebność pogłowia bydła zmniejszyła się o 1,9%. Pogłowie krów wynosi 55,5 tys. szt. Mamy wysoki udział krów w strukturze stada wynikający z zbyt małego zainteresowania podkarpackich rolników chowem bydła mięsnego czy opasowego, chociaż w ostatnim roku obserwuje się zwiększenie pogłowia młodego bydła rzeźnego w strukturze stada.

Obsada bydła na 100 ha użytków rolnych wyniosła 16,5 szt. wobec 40,7 szt. w kraju, natomiast obsada krów wyniosła 9,7 szt. wobec 17,0 szt. w kraju.

W województwie podkarpackim produkcja jest bardzo rozdrobniona, zaledwie 25% pogłowia krów utrzymywanych jest w stadach liczących powyżej 10 krów, natomiast prawie 50% pogłowia jest w gospodarstwach 1 i 2 krowich.

Obserwuje się wyraźną, lecz zbyt wolno postępującą tendencję koncentracji produkcji w gospodarstwach wielokrowich. Pożądanym byłoby aby gospodarstwa rezygnujące z produkcji mleka zajęły się hodowlą bydła mięsnego, mamy przecież tak dużo niewykorzystanych użytków zielonych i pasz objętościowych.

Mamy w naszym województwie bardzo dobry potencjał genetyczny bydła, niektóre krowy u podkarpackich rolników dają ponad 8000 litrów mleka w laktacji.

Posiadamy również w naszym Ośrodku laboratorium, które wykonuje analizy pasz dla rolników i firm paszowych, jednak należy stwierdzić zbyt małe zainteresowanie ze strony i firm paszowych i rolników.

Pan Jan Kurzyński Z–ca Dyrektora z Agencji Rynku Rolnego w Rzeszowie omówił sytuację na rynku mleka w województwie podkarpackim a w szczególności wchodzące od 18 lutego br. wsparcie dla producentów mleka i procedurę ubiegania się o finansową pomoc.

Pan Zbigniew Pustuła Dyrektor Firmy Blattin Polska zaprezentował wykład jak żywić krowy, jak dobrze sporządzić pasze gospodarskie oraz jak korzystać z wozu paszowego. W naszym województwie rolnicy posiadają ponad 60 wozów paszowych i właściwe przygotowanie gotowej paszy jaką jest TMR często rodzi problemy. To rolnicy już wcześniej zgłaszali temat jak optymalnie użytkować wozy paszowe aby niemałe koszty ich eksploatacji pokryć zwiększoną produkcją mleka. Wykładowca zwrócił uwagę jak ważna jest kolejność zadawania paszy do wozu paszowego zaczynając od słomy, poprzez paszę treściwą, baloty sianokiszonki i kiszonkę z kukurydzy. TMR winien mieć zawartość suchej masy na poziomie 45%, a wóz paszowy wypełniony w granicach 85 – 90% jego pojemności. TMR winien mieć odpowiednią strukturę tzw. ,,kłującego jeżyka” aby krowy nie wyjadały pasz treściwych wydmuchując jego dłuższe części.

Pan Dariusz Szopa Dyrektor Działu Technika Blattin Polska przedstawił różne rodzaje wozów paszowych wskazując na ich wady i zalety. Podkreślił zdecydowanie lepszą efektywność mieszania, niższe koszty eksploatacji i zapotrzebowanie na mniejszą moc ciągników przy wozach poziomych.

Pan Roman Sałdan przedstawiciel Firmy Handlowo – Usługowej RODAN omówił zastosowanie nowoczesnego nawozu wapniowego POLCALC Jest to skoncentrowany nawóz wapienny w formie węglanowej pakowany w 500 kg big – bagi dostarczany bezpośrednio do rolnika.

Pani Joanna Pieńkowska z Firmy DeLaval przedstawiła interesującą producentów mleka ofertę firmy, a Pan Jacek Bytnar autoryzowany dealer DeLaval świadczył zainteresowanym rolnikom doradztwo.

Spółdzielnie Mleczarskie: ,,MLEKOVITA’ w Radzyniu Podlaskim Oddział ,,RESMLECZ” w Trzebownisku i Oddział w Sanoku oraz Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej przygotowały dla uczestników konferencji degustację wytwarzanych produktów mleczarskich.

Sponsorami seminarium byli: Firma Blattin Polska, Firma Handlowo –Usługowa RODAN, Firma Milk s.c. Jacka Bytnara autoryzowanego dealera DeLaval, Spółdzielnie Mleczarskie: ,,MLEKOVITA’ w Radzyniu Podlaskim Oddział ,,RESMLECZ” w Trzebownisku i Oddział w Sanoku oraz Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej. Wszystkim sponsorom serdecznie dziękujemy.

Opracowanie Stanisław Kawa

IMG_0695 IMG_0713 IMG_0723 IMG_0724 IMG_0730 IMG_0783 IMG_0809 IMG_0838 IMG_0844 IMG_0850 IMG_0856 IMG_0682

Zmieniony: poniedziałek, 22 lutego 2016 14:07
 
Seminarium „Tworzenie i funkcjonowanie grup producentów rolnych na współczesnym rynku rolnym” PDF Drukuj

W Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale 24 lutego 2016 r. odbyło się seminarium „Tworzenie i funkcjonowanie grup producentów rolnych na współczesnym rynku rolnym”, w którym udział wzięło około 90 osób z województwa podkarpackiego.
Seminarium otworzyła zastępca dyrektora PODR, Janina Kamińska, która przywitała zebranych i wprowadziła w tematykę spotkania.
W seminarium uczestniczyła również Teresa Pamuła, dyrektor POR ARiMR w Rzeszowie wraz z pracownikami. W imieniu Posła do Parlamentu Europejskiego, Stanisława Ożoga i Posła na Sejm RP Mieczysława Miazgi zebranych powitał Sławomir Spaczyński, asystent  Posła Mieczysława Miazgi.
Głównym celem seminarium była promocja wspólnego działania rolników oraz pogłębienie wiedzy nt. funkcjonowania i możliwości wsparcia finansowego grup producenckich na współczesnym rynku rolnym. Grupy producentów już zarejestrowane i funkcjonujące są pozytywnym przykładem przedsiębiorczości i czerpania korzyści z zespołowego działania oraz z możliwości pozyskiwania środków pomocowych pochodzących z budżetu Unii Europejskiej. Są one ważnym ogniwem rynku, a wspólne funkcjonowanie ma istotny wpływ na ich pozycję konkurencyjną. O tym mówił Bolesław Pieczyński z CDR Brwinów Oddział w Radomiu.
Zagadnienie tworzenia i funkcjonowania grup producentów rolnych po zmianie ustawy o grupach producentów rolnych przedstawiła dr Agata Warmińska z Politechniki Rzeszowskiej.
Problematykę wsparcia dla grup i organizacji producentów oraz związków grup i zrzeszeń organizacji w ramach PROW 2014-2020 omówił Paweł Żuk, Zastępca Dyrektora Departamentu Działań Społecznych i Środowiskowych w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Warszawie.
Szeroką ofertę produktów Agro Banku BGŻ BNP Paribas dla rolników przedstawił ekspert Centrali Banku, drTadeusz Wójcik. Bank BGŻ BNP Paribas był również sponsorem seminarium.

IMG_0973 IMG_0969 IMG_1003 IMG_0971 IMG_0993 IMG_1017

IMG_1023 IMG_1025

IMG_1050 IMG_1055

IMG_1074 IMG_1096

IMG_1098 IMG_1100

IMG_1101 IMG_1102

IMG_1103 IMG_1104

Oprac.   Krystyna Malinowska
Dział PWGDiA

Zmieniony: poniedziałek, 29 lutego 2016 09:11
 
Obszar działań PDF Drukuj
 

 

 

 
Harmonogram szkoleń PDF Drukuj

Poniżej znajduje się harmonogram szkoleń  nt. ,,Płatności bezpośrednie" organizowanych przez  PODR w Boguchwale i OR ARiMR w Rzeszowie.

Załączniki:
Download this file (ARiMR - szkolenia (3).pdf)ARiMR - szkolenia[ ][ ]206 Kb
 
Pracownicy Działu Administracyjno-Gospodarczego PDF Drukuj

Małgorzata Szudrowicz
- starszy specjalista ds. zamówień publicznych i administracji
tel. 17 87 01 514; tel. kom. 723 977 302;
mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Sułek Magdalena
- starszy referent ds. administracyjno - gospodarczych
tel. 17 87 01 539; tel. kom. 723 977 380;
mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Zygar Agnieszka
- referent ds. administracyjno - gospodarczych
tel. 17 87 01 539; tel. kom. 723 977 451;
mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Burdacki Janusz
- główny specjalista
tel. 17 87 01 563; tel. kom. 723 977 454pok. 29
mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

 

 


Kierowcy - tel. 17 87 01 520

Radziszewski Edward; tel. kom. 723 977 511
Kułak Bogusław;
tel. kom. 723 977 508
Krajewski Wiesław;
tel. kom. 723 977 509

Pracownicy Techniczni - tel. 17 87 01 519, 17 87 01 521

Szczęch Stanisław; tel. kom. 723 977 503
Świeca Piotr;
tel. kom. 723 977 502
Szostek Edward;
tel. kom. 723 977 472

Pracownicy kuchni - tel. 17 87 01 574

Piwko Marcin; tel. kom. 723 977 507
Dziaduch Teresa
Stawarz Helena
Surowiec Halina
Szpaczyńska Elżbieta

Ossoliński Łukasz - kelner

Pracownicy recepcji hotelowej - tel. 17 87 01 500;  17 87 14 223

Bieda Dariusz; tel. kom. 723 977 675
Machynia Kazimierz
Lorenc Beata
Cieśla Dominika
Maciołek Anna

 

 
<< Początek < Poprzednia 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 Następna > Ostatnie >>

Strona 132 z 235