bip_logo

HOTEL PODR Boguchwała

Agroturystyka

Gospodarstwa agroturystyczne















podrtv1

YouTube
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Jesteś tym co jesz ... PDF Drukuj

Świeże, naturalne warzywa i owoce, „swojskie” mleko, domowy chleb z pieca opalanego drewnem, wędliny, dżemy i soki z „prawdziwych” owoców, przetwory zbożowe prosto z gospodarstwa oparte według tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie – coraz więcej klientów szuka właśnie takiej żywności.

Ostatnia dekada to czas świadomego i konsekwentnego kreowania wizerunku polskiej tradycyjnej kuchni regionalnej. Coraz częściej mieszkańcy podkarpackich wsi wychodząc z założenia – „jesteś tym co jesz”,, sięgają po dawne receptury, wykorzystując unikalne przepisy swoich babć, włączają do kulinarnego repertuaru własne przysmaki tak by na co dzień korzystać z dobroczynnego działania, zdrowej żywności. Wielu producentów regionalnej i tradycyjnej żywności zainteresowanych jest sprzedażą bezpośrednią swym produktów szerszej grupie odbiorców.

Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom, mając na uwadze wzrost potencjału podkarpackich gospodarstw rolnych, jak też pobudzanie pozarolniczej aktywności mieszkańców obszarów wiejskich, 27 stycznia br. Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego zorganizował szkolenie informacyjno-doradcze pn. „Sprzedaż bezpośrednia produktów regionalnych i tradycyjnych ważnym czynnikiem rozwoju przedsiębiorczości oraz podniesienia konkurencyjności gospodarstw rolnych i agroturystycznych”.

Nasze województwo to region o wyjątkowych walorach turystycznych, region wyjątkowej flory i fauny, unikatowych w sakli europejskiej zabytków, jednak to z czego jesteśmy szczególnie znani i cenieni, to produkty tradycyjne i regionalne, słynne w kraju i poza jego granicami.(…) Jest mi niezmiernie miło powitać dziś Państwa, producentów, rolników, przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich, mam również nadzieję, że spotkanie to pozwoli nam lepiej zapoznać się z korzyściami wypływającymi ze sprzedaży bezpośredniej produktów lokalnych – powiedziała Janina Kamińska zastępca dyrektora PODR, otwierając szkolenie i prezentując program działania Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w nowej rzeczywistości budżetowej PROW 2014-2020.

O promocji województwa podkarpackiego poprzez żywność tradycyjną i regionalną mówiła kierownik oddziału Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej Jakości, Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego Dorota Jamrozy – Produkcja zdrowej żywności w naszym regionie, daje mieszkańcom podkarpackich wsi możliwość promowania województwa, a co za tym idzie jego dalszej aktywizacji społeczno-gospodarczej. Wytwarzanych jest tutaj wiele produktów, które swą wyjątkowość zawdzięczają lokalnej kulturze, tradycji i historii. Pan Marszałek oraz Samorząd Województwa Podkarpackiego wspierają wszystkich producentów wytwarzających produkty o wysokiej jakości, zachęcając jednocześnie do korzystania z różnych form dofinansowania – stwierdziła, dodając jednocześnie – Podkarpackie produkty są promowane w na licznych targach, kiermaszach i wystawach w kraju i poza jego granicami. Bogactwo produktów i przetworów rolnych stanowi istotny element przyciągający turystów, dając tym samym możliwość rozwoju turystyki wiejskiej. Nasze działania nastawione są na promowanie i prezentowanie potraw i produktów możliwie najszerszej grupie potencjalnych konsumentów, tak aby odwiedzający nas turyści mogli odkrywać i delektować się ich smakami.

W swoim wykładzie nt. „Sprzedaż bezpośrednia produktów rolno-spożywczych jako czynnik rozwoju przedsiębiorczości na wsi” Ludmiła Chmielowska z PODR Boguchwała omówiła różnice pomiędzy produktem tradycyjny i produktem regionalnym oraz zasady wytwarzania, ochrony i promocji żywności wysokiej jakości na terenie Unii Europejskiej, przedstawiła także zasady sprzedaży produktów rolniczych bezpośrednio konsumentowi, z pominięciem pośredników – Należy pamiętać, że przy sprzedaży bezpośredniej wszystkie produkty muszą być wytwarzane i wprowadzane do obrotu zgodnie z obowiązującymi przepisami. Normy te są łatwiejsze do respektowania dla „małych” producentów, niż przepisy dotyczące produkcji masowej i są możliwe do spełnienia – powiedziała, wyjaśniając – Rejestrowanie działalności gospodarczej nie zawsze jest konieczne, np. wytwarzanie i sprzedaż produktów nieprzetworzonych, pochodzących z własnego gospodarstwa, nie wymaga rejestrowania działalności gospodarczej. Natomiast wyrób i sprzedaż produktów przetworzonych wymaga rejestracji działalności gospodarczej.

W przypadku wytwarzania i sprzedaży artykułów żywnościowych konieczne jest zgłoszenie wniosku o rejestrację lub zatwierdzenie zakładu do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii dla produktów pochodzenia zwierzęcego, wpis do rejestru zakładów lub zatwierdzenie do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, dla produktów pochodzenia roślinnego  i produktów mieszanych.

Wytwarzanie i sprzedaż niewielkich ilości produktów pochodzących z własnego gospodarstwa (nieprzetworzonych) rejestracja zakładu jest wystarczająca i jego zatwierdzenie nie jest wymagane. Sprzedaż bezpośrednia z gospodarstwa dotyczy produktów nieprzetworzonych pochodzenia zwierzęcego lub nie zwierzęcego, czyli: drobiu i zajęczaków, mleka, śmietany, jaj, miodu oraz zbóż, owoców, warzyw, ziół czy grzybów z własnych upraw i runa leśnego (również w postaci suszonej lub kiszonej). Występują tu ograniczenia ilościowe, rolnik może sprzedawać tylko własne plony i surowce oraz ograniczenia obszarowe, gdzie sprzedaż bezpośrednią można prowadzić na terenie województwa, gdzie odbywa się produkcja i województw do niego przyległych. Sprzedaż bezpośrednia może być prowadzona w gospodarstwie rolnym, gospodarstwie rybackim, w tym ze statku rybackiego, ze specjalistycznych środków transportu – aut, chłodni, na targowiskach, do sklepów i gastronomii do bezpośredniego odbiorcy. W przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego produktami przeznaczonymi do sprzedaży bezpośredniej mogą być wyłącznie produkty wytworzone przez rolnika w prowadzonym przez niego gospodarstwie.

W drugiej części szkolenia Ludmiła Chmielowska, specjalistka PODR omówiła zagadnienia związane z innowacyjnym podejściem do wykorzystania dziedzictwa kulinarnego do budowy i funkcjonowania runku lokalnych produktów wysokiej jakości i wzrostu konkurencyjności oferty agroturystycznej – Produkty regionalne i tradycyjne zyskują coraz większą popularność na rynku, uzyskując przy tym wysokie ceny, wpływają korzystanie na łączny dochód osób je wytwarzających. Ich produkcja i sprzedaż aktywizują gospodarczo dany region; podnosząc jego atrakcyjność, wzmacniają lokalną tożsamość, kształtują wizerunek regionu i przyczyniają się do poprawy jego konkurencyjności wobec innych regionów – stwierdziła na zakończenie – Województwo podkarpackie ze swym dziedzictwem kulinarnym – jednym z najbogatszych w kraju, w nadchodzącej przyszłości stoi przed niepowtarzalną szansą gospodarczego wykorzystania potencjału naszego regionu, przy jednoczesnym wzroście zasobności mieszkańców wsi i obszarów wiejskich.

Jacek Golba
PODR Boguchwała

Akceptowała: Justyna Wiśniowska, kierownik działu MDSziW

IMG_8090 IMG_8079

IMG_8148 IMG_8123

IMG_8080 IMG_8084

foto. Jacek Golba

 

Zmieniony: poniedziałek, 03 marca 2014 08:14
 
"Dębnianka" wśród najlepszych ... PDF Drukuj

Trwa XIV edycja Ogólnopolskiego Konkursu „Sposób na sukces”, promującego najlepsze działania kreujące przedsiębiorczość, organizowanego przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

logo_SnS1-300x300 Celem konkursu jest promocja rozwoju przedsiębiorczości, w tym pozarolniczych przedsięwzięć tworzących nowe miejsca pracy na obszarach wiejskich i w miastach do 20 tysięcy mieszkańców, aktywizacja gospodarcza mieszkańców wsi, jak również upowszechnianie wiedzy o sposobach pozyskiwania środków na dofinansowanie przedsięwzięć gospodarczych.

Jury Konkursu wybrało przedsięwzięcia, które w II etapie poddawane są dalszej ocenie podczas wizytacji na miejscu. Wśród 31 nominatów z całej Polski znalazła się również inicjatywa z Podkarpacia – Spółdzielnia Socjalna „Dębnianka” z Dębna w gminie Leżajsk.

Od czterech lat Spółdzielnia Socjalna „Dębnianka” z powodzeniem świadczy usługi cateringowe dla kilkunastu instytucji oświatowych na terenie powiatu leżajskiego, łańcuckiego i przeworskiego. Firma serwuje wyśmienite dania kuchni polskiej, włoskiej i orientalnej. Oferuje także szeroką paletę domowych wypieków. „Dębnianka” obsługuje także imprezy okolicznościowe, przyjęcia komunijne, przyjęcia weselne, konferencje i spotkania biznesowe, dbając nie tylko o zaplecze gastronomiczne, ale również oryginalną dekorację stołów i wystrój wnętrza, w dowolnie wskazanym przez klienta miejscu.

Prócz podstawowej działalności gospodarczej „Dębnianka" prowadzi również ożywioną aktywność społeczną i oświatowo – kulturalną na rzecz swoich członków i środowiska lokalnego, a także działalność społecznie użyteczną w sferze zadań publicznych, w szczególności w zakresie pomocy społecznej, w tym pomocy rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywania szans tych rodzin i osób, ochrony i promocji zdrowia, promocji zatrudnienia i aktywizacji zawodowej osób pozostających bez pracy i zagrożonych zwolnieniem.

Idea działalności zrodziła się pod koniec 2010 roku, kiedy uczestniczyliśmy w szkoleniach mających na celu aktywizację zawodową osób bezrobotnych zagrożonych wykluczeniem społecznym. Właśnie wówczas ze środków Powiatowego Urzędu Pracy w Leżajsku, postanowiliśmy we własnym zakresie zaadaptować i wyremontować niewykorzystany budynek we wsi Dębno. W ten właśnie sposób zaoszczędziliśmy kapitał, który następnie w większości przeznaczyłem na zakup specjalistycznego sprzętu i wyposażenia firmy – mówi z dumą Mariusz Urban prezes „Dębnianki”, dodając jednocześnie – postawiliśmy na tradycję i naturę, na promocję lokalnych produktów, dlatego też do naszych dań i wypieków nie używamy polepszaczy oraz żadnych syntetycznych substancji wzmacniających smak i aromat potraw. Poza dbałością o smak, troszczymy się również o atrakcyjną i oryginalną dekorację stołów, oferując usługi cateringowe. „Dębnianka” przygotowuje imprezy okolicznościowe, przyjęcia komunijne i weselne, konferencje i spotkania biznesowe we wskazanym przez klienta miejscu, a wszystko to w myśl motto firmy – „Catering to nasza profesja, gotowanie to nasza pasja”. Zakładamy systematyczny rozwój naszej działalności, jeszcze w tym roku planujemy przenieść firmę do nowej siedziby w Wierzawicach i otworzyć placówkę w ciekawej lokalizacji nad zalewem w Brzózie Królewskiej.

8 kwietnia br. Komisja Konkursowa odwiedziła podleżajskie Dębno, by na własne oczy zobaczyć efekty dotychczasowych starań Spółdzielni Socjalnej „Dębnianka”, a przy okazji dokonać oceny firmy w II etapie Konkursu.

Na podstawie doświadczeń „Dębnianki” muszę powiedzieć, że spółdzielcza ekonomia to praktycznie szansa dla każdego – stwierdziła Bożena Łęcka-Mularczyk Przewodnicząca Rady Programowej Konkursu „Sposób na sukces” – ta konkretna inicjatywa pokazuje, że dzięki ludziom takim jak pan Mariusz Urban skupiającym wokół siebie, pasjonatów obdarzonych wewnętrzną motywacją w życiu wszystko jest możliwe, a przedsięwzięcia tego typu mogą skutecznie rozwijać się i konkurować na współczesnym rynku.

Rozstrzygnięcie Konkursu „Sposób na sukces” już w maju br., w Pałacu Prezydenckim w Warszawie podczas uroczystej gali rozdania nagród laureatom i wyróżnionym, w której uczestniczyć będzie Bronisław Komorowski Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej. Pozostaje nam wierzyć, że dotychczasowe zaangażowanie i wkład pracy wszystkich członków „Dębnianki” zostaną docenione, a firma z Podkarpacia wkroczy na belwederskie salony.

Jacek Golba
PODR Boguchwała

Akceptowała: Justyna Wiśniowska, kier. działu MDSziW

IMG_2975

foto. Jacek Golba

Zmieniony: czwartek, 10 kwietnia 2014 08:37
 
Pracownicy Działu Administracyjno-Gospodarczego PDF Drukuj

Małgorzata Szudrowicz
- starszy specjalista ds. zamówień publicznych i administracji
tel. 17 87 01 514; tel. kom. 723 977 302;
mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Sułek Magdalena
- starszy referent ds. administracyjno - gospodarczych
tel. 17 87 01 539; tel. kom. 723 977 380;
mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Zygar Agnieszka
- referent ds. administracyjno - gospodarczych
tel. 17 87 01 539; tel. kom. 723 977 451;
mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Burdacki Janusz
- główny specjalista
tel. 17 87 01 563; tel. kom. 723 977 454pok. 29
mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

 

 


Kierowcy - tel. 17 87 01 520

Radziszewski Edward; tel. kom. 723 977 511
Kułak Bogusław;
tel. kom. 723 977 508
Krajewski Wiesław;
tel. kom. 723 977 509

Pracownicy Techniczni - tel. 17 87 01 519, 17 87 01 521

Szczęch Stanisław; tel. kom. 723 977 503
Świeca Piotr;
tel. kom. 723 977 502
Szostek Edward;
tel. kom. 723 977 472

Pracownicy kuchni - tel. 17 87 01 574

Piwko Marcin; tel. kom. 723 977 507
Dziaduch Teresa
Stawarz Helena
Surowiec Halina
Szpaczyńska Elżbieta

Ossoliński Łukasz - kelner

Pracownicy recepcji hotelowej - tel. 17 87 01 500;  17 87 14 223

Bieda Dariusz; tel. kom. 723 977 675
Machynia Kazimierz
Lorenc Beata
Cieśla Dominika
Maciołek Anna

 

 
Obszar działań PDF Drukuj
 

 

 

 
CHÓW KÓZ PDF Drukuj

inter net broszura 5

Zmieniony: piątek, 28 sierpnia 2009 10:12
 
<< Początek < Poprzednia 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 Następna > Ostatnie >>

Strona 132 z 213