bip_logo

HOTEL PODR Boguchwała

konkurs gastronomiczny

Agroturystyka

Gospodarstwa agroturystyczne















podrtv1

YouTube
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Tort orzechowy z królika – PDF Drukuj

– to jeden z nielicznych specjałów, z przyrządzeniem którego miałbym problem – powiedział pan dr Leszek Gacek z Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki PIB w Chorzelowie, który był wykładowcą na seminarium jakie odbyło się w PODR w Boguchwale 12 marca br. dla hodowców królików.

IMG_2001 IMG_2002

IMG_2026 IMG_2008

IMG_2046 IMG_2005

Stwierdził bowiem, że różnorodność potraw z wartościowego, delikatnego mięsa króliczego jest niezwykle bogata. Ważne tylko, aby surowiec był odpowiednio przygotowany, tj. dobrze schłodzony, bo z ciepłej tuszki, choćby najwymyślniejsze danie, nie będzie już tak smaczne. Podobnie jak dziczyzna – królik musi skruszeć.

W naszym regionie mamy niewielu rolników zajmujących się na dużą skalę chowem tych zwierząt. Produkcja żywca króliczego jest niełatwa, obciążona dużym ryzykiem związanym głównie z padnięciami. Na Podkarpaciu produkcja ta dotyczy raczej małych gospodarstw i ma charakter hobbistyczny. Mimo to, ci nieliczni, którzy przybyli na seminarium, z zainteresowaniem słuchali wykładu i notowali ważne dla nich informacje przekazane przez dra Gacka. Dotyczyły one technologii produkcji towarowej królików, metod rozrodu w zależności od wielkości stada oraz profilaktyki i leczenia chorób występujących u tego gatunku zwierząt.

Pan Józef Śliwiak ze Stowarzyszenia Wspierania Hodowli i Produkcji Królików przedstawił ofertę firmy produkującej pasze dla królików, w tym pasze profilaktyczne z koksydiostatykiem, granulaty, suplementy diety silnie działające bakteriobójczo i koksydiostatycznie.

W seminarium uczestniczył również pan Marcin Szmyd – prezes Gminnej Spółdzielni „S.Ch.” z Rymanowa – jednego z dwóch na Podkarpaciu zakładów uboju królików. Zachęcał hodowców do zrzeszania się w grupy producentów królików, z którymi Spółdzielnia chętnie podejmie współpracę, podpisze umowy na dostawę żywca i dzięki temu poprzez grupy stworzy hodowcom większe możliwości sprzedaży surowca. W chwili obecnej jego cena waha się od 6 do 8 złotych za kilogram, w zależności od przedziału wagowego.

Zwiększenie produkcji mięsa króliczego jest ważne również dla konsumenta poszukującego wartościowej, zdrowej żywności. Dziś nie jest o nią tak łatwo jak dawniej, kiedy wsie składały się z gospodarstw przydomowych i prawie w każdej zagrodzie były klatki z królikami, a po podwórzu paradował wszelaki drób. Od lat podwórka te pozbyły się owej brudzącej, nieestetycznej menażerii, obsadzane są iglakami, a po mięso (nie zawsze polskie) jedzie się do Biedronki. Do powrotu do tamtej przeszłości zachęcał uczestników seminarium dyrektor PODR w Boguchwale – pan Jerzy Jakubiec. W przedstawionej prezentacji dał przykład niedawno zwiedzanych gospodarstw w Szwajcarii, gdzie te o różnorodnej produkcji rolnej połączonej z przetwórstwem, ze sprzedażą bezpośrednią, a nawet z usługami restauratorskimi, są codzienną rzeczywistością.

 

Dział Systemów Produkcji Zwierzęcej
Fot. Anna Bielańska

Zmieniony: poniedziałek, 17 marca 2014 08:05
 
Zapraszamy na Podkarpackie Regionalia PDF Drukuj

informacja-Agrohurt

 
Instytucje i Urzędy PDF Drukuj
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi http://www.minrol.gov.pl
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa http://www.arimr.gov.pl
Centrum Doradztwa Rolniczego http://www.cdr.gov.pl
Agencja Rynku Rolnego http://www.arr.gov.pl
Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa http://www.piorin.gov.pl
Instytut Ochrony Roślin http://www.ior.rzeszow.pl
Instytut Ogrodnictwa http://www.inhort.pl
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa http://www.iung.pulawy.pl/
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin http://www.ihar.edu.pl/
Centralny Ośrodek Badania Roślin Uprawnych http://www.coboru.pl/
Agencja Nieruchomości Rolnych http://www.anr.gov.pl/
Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego http://www.krus.gov.pl
Krajowa Rada Izb Rolniczych http://www.krir.pl/
Inspekcja Jakości Handlowej Artukułów Rolno-Spożywczych http://www.ijhar-s.gov.pl/
 
Nowości warzywnicze PDF Drukuj

W Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale 4 marca rozmawiano o uprawach różnych gatunków warzyw cebulowych.

IMG_1839 IMG_1840

IMG_1871 IMG_1830
Na poczatku zostały poruszone tematy dotyczące odmian cebuli i pora oraz ochrony cebuli przed chorobami.
Łukasz Rycombel, przedstawiciel firmy nasiennej Seminis, zaprezentował  najnowsze odmiany cebuli.
Polecane cebule o żółtej łusce to:
•    Barbaro F1  – to cebula w typie hiszpańskim, zapewnia wysoki plon dużych twardych i kulistych cebul,
•    Premito F1 – odmiana średniowczesna, cechuje się szybkim wzrostem, silnym wigorem  oraz wczesnym formowaniem cebul,
•    Sunnito F1  – odmiana średniowczesna, dająca dobry plon na różnych stanowiskach glebowych,
•    Bennito F1 – odmiana późna do długiego przechowywania nawet do końca czerwca, odmiana ta cechuje  się mocną łuską, daje wysoki plon, polecana jest na rynek świeżych warzyw,
•    Narvito F1 – odmiana dobrze znosząca stres spowodowany suszą i wysokimi temperaturami, dzięki mocnemu systemowi korzeniowemu, daje wysoki plon, nadaje się do bardzo długiego przechowywania.
Cebula czerwona o symbolu EX 077 1493 F1 polecana jest do uprawy na różnych stanowiskach, odmiana kulista  z lekko spłaszczoną górą, największy udział  w plonie cebul o średnicy 60-80 mm.
Pan Ł. Rycombel zaprezentował również odmiany porów hodowli Seminis.
    Kolejny prelegent pan Radosław Suchorzewski przedstawił możliwości skutecznej ochrony przeciwko chorobom grzybowym występującym na cebuli fungicydami firmy Bayer.
Preparat Mildex 711,9 WG posiada rejestrację dozwalczania mączniaka rzekomego i altrnariozy cebuli. Jest dwuskładnikowy, a substancje czynne zawarte w tym preparacie po zastosowaniu przemieszczają się w górę i w dół rośliny, co zapewnia skuteczną ochronę.
Infinito 687,5 SC jest również fungicydem zawierającym dwie substancje czynne służącym do zwalczania mączniaka rzekomego na cebuli. Posiada działanie zapobiegawcze i interwencyjne. Już godzinę po oprysku preparat jest wchłonięty do rośliny.
Fandango 200 EC służy do zwalczania mączniaka rzekomego na cebuli oraz zgnilizny szyjki cebuli. Należy ten fungicyd stosować zapobiegawczo w chwili zaobserwowania pierwszych objawów chorobowych. Tym preparatem można wykonać do 4 zabiegów w sezonie na uprawach cebuli.  Pierwszy zabieg należy wykonać  w fazie uformowanego zgrubienia cebuli, a ostatni zabieg w fazie, gdy 10% roślin ma załamany szczypior.
W uprawie cebuli w celu równomiernego pokrycia roślin cieczą użytkową zaleca się dodanie środka zwiększającego przyczepność.
Doktor Anna Ambroszczyk i Dariusz Panas przedstawili temat „Ogrodnictwo w zgodzie z naturą”. Zaprezentowali preparaty firmy Agrarius, takie jak:  stymulator NANO-GRO, nawozy humusowe LIGNOhumat oraz preparaty BACTER. W przeprowadzonych badaniach nad uprawą warzyw z zastosowaniem preparatów firmy Agrarius wynika, że  to opłacalna produkcja wysokiej jakości, dająca pierwszeństwo bezpiecznym metodom niechemicznym, minimalizująca niepożądane efekty uboczne stosowanych agrochemikaliów ze szczególnym uwzględnieniem ochrony środowiska i zdrowia ludzi, mająca na uwadze Integrowaną Produkcję.

IMG_1814 IMG_1819

IMG_1823 IMG_1875
Druga część konferencji w całości była poświecona uprawie czosnku. Odmiany czosnku, Krakowskiej Hodowli i nasiennictwa Ogrodniczego POLAN zaprezentowała pani Dorota Burdek.  KHiNO POLAN jest producentem wykwalifikowanego materiału nasadzeniowego czosnku. W swoim doborze firma posiada odmiany czosnku ozimego: Mega, Harnaś, Huzar, Arkus, Ornak oraz odmianę czosnku jarego Jarus.
Temat technologii uprawy czosnku omówiła dr Elżbieta Jędrszczyk z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Powodzenie w uprawie czosnku zapewnia zdrowy kwalifikowany materiał nasadzeniowy. Należy również przestrzegać terminów wysadzania ząbków i tak odmiany jesienne powinny być wysadzane 20-25 października, aby rośliny zdążyły ukorzenić się przed zimą, a wiosenne końcem marca do początku kwietnia opóźnienie terminu sadzenia wpływa na obniżenie plonu. Czosnek ma wysokie wymagania nawozowe co do siarki. zalecanym nawozem pod czosnek jest Polimag S. Nawóz ten można stosować wczesną wiosną,  pod uprawę czosnku jarego lub pogłównie na rośliny ozime.
Czosnek największą wrażliwość na brak wody wykazuje w okresie intensywnego przyrostu ząbków:
- sadzony jesienią: od ½ V do k.VI
- sadzony wiosną: w VI i VII.
Aby chronić uprawy czosnku przed chwastami na małych plantacjach polecane jest  ściółkowanie. Natomiast w uprawach na dużą skalę polecane jest zwalczanie chwastów przy zastosowaniu herbicydów zgodnie z zalecenia Programu Ochrony Roślin Warzywnych na rok 2014.
    Pan dr hab. Jacek Nawrocki  z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie przedstawił najczęściej występujące choroby i szkodniki na czosnku. Jako że uprawy czosnku są zaliczane do upraw  na niewielka skalę w programie ochrony do zwalczania chorób na czosnku zarejestrowane są w bieżącym roku tylko 3 preparaty, natomiast do zwalczania szkodników nie ma zarejestrowanych środków. W ochronie przed chorobami i szkodnikami upraw czosnku ważne są zabiegi agrotechniczne eliminujące w pewnej mierze źródło chorób i występowanie szkodników, stosowanie zmianowania, zbierania porażonych przez choroby i szkodniki resztek pożniwnych oraz  wysadzanie zdrowego, kwalifikowanego materiału nasadzeniowego.
    Konferencji towarzyszyła prezentacja i sprzedaż nasion warzyw i kwiatów  oraz wykwalifikowanego materiału nasadzeniowego czosnku przez filię KHiNO w Rzeszowie. Przed budynkiem PODR firma Multitruck dla fanów motoryzacji prezentowała samochody marki KIA  dostępne z rabatem rolniczym kupuj taniej.
Anna Cieszyńska
PODR Boguchwała
Fot. Jacek Golba

Zmieniony: środa, 09 kwietnia 2014 08:46
 
Pracownicy Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich PDF Drukuj

Aleksander Roman -  główny specjalista d/s rozwoju obszarów wiejskich

tel: (17) 87 01 552  p. 203

 

Andrzej Boratyn -    główny specjalista d/s rozwoju obszarów wiejskich

tel: (17) 87 01 552  p. 203                 l

 

Karol Duliński -    specjalista d/s rozwoju obszarów wiejskich

tel: (17) 87 01 553  p. 205                  l

 

Monika Pustelny -    specjalista d/s rozwoju obszarów wiejskich

tel: (17) 87 01 546  p. 202

 

Małgorzata Szczygieł-Adamska -   specjalista d/s rozwoju obszarów wiejskich

tel: (17) 87 01 546  p. 202

 

Agata Furtek -     specjalista d/s rozwoju obszarów wiejskich

tel: (17) 87 01 542  p. 204

 

Barbara Pięciak -     specjalista d/s rozwoju obszarów wiejskich

tel: (17) 87 01 542  p. 204

 
<< Początek < Poprzednia 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Następna > Ostatnie >>

Strona 121 z 214