bip_logo

HOTEL PODR Boguchwała

Agroturystyka

Gospodarstwa agroturystyczne















podrtv1

YouTube
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
„Co nowego w uprawie warzyw?” PDF Drukuj

30 stycznia 2012 roku w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa rolniczego odbyła się konferencja pt. „Co nowego w uprawie warzyw?” Mimo mrozu, na spotkanie przybyło wielu ogrodników producentów warzyw z całego Podkarpacia

Pierwszy wykład przeprowadził pan Karol Pytkowski, dyrektor firmy nasiennej Bejo Zaden Poland. Zaprezentował najnowsze odmiany poszczególnych gatunków warzyw oraz podzielił się spostrzeżeniami dotyczącymi technologii uprawy warzyw.

Wśród nowych odmian kapusty głowiastej białej można wymienić:

- Tiara F1 – odmiana wczesna do upraw pod osłonami,
- Schron F1 – to odmiana odporna na czarna zgniliznę kapustnych, czerń krzyżowych i wciornastki
- Expect F1 – odmiana późna do najdłuższego przechowywania, liście pokryte gruba warstwą wosku,
- Typhoon F1 – odmiana do przetwórstwa z możliwością przechowywania, przydatna do zbioru mechanicznego.

Polecaną nadal odmianą wśród kapust pekińskich jest nadal Bilko F1 - to najlepsza odmiana n rynku do długiego przechowywania. Nową odmianą kapusty pekińskiej znajdującą się w katalogu nasion na rok 2012- 2013 jest Bejo 2833 F1. To odmiana średnio wczesna o uniwersalnym zastosowaniu. Charakteryzuje ja miedzy innymi wysoka odporność na tip – burn w uprawach letnich.

Polecanymi nowościami wśród odmian marchwi są:

- Newcastle F1, Baltimore F1, Niland F1 i Naval F1 – to odmiany marchwi na świeży rynek,
- Berlin F1 – odmiana przemysłowa na soki, sałatki, surówki.

Nerac F1 – to nie najnowsza odmiana marchwi firmy Bejo, lecz najbardziej popularna odmiana uprawiana na sprzedaż na świeży rynek po długim okresie przechowywania. Zaletą tej odmiany jest adaptacja do różnego typu gleb oraz długie gładkie korzenie.

Najnowsze odmiany cebuli to:

- Hytech F1 – jej wzniesiony pokrój szczypioru zapewnia odmianie lepsza zdrowotność,
- Hybelle F1 – posiada mocny, zdrowy szczypior pokryty gruba warstwa wosku,
- Hytide F1 – tę odmianę cechuje silny system korzeniowy łagodzący stresowe warunki uprawy.

Firma Bejo w roku 2012- 2013 wprowadza dwie odmiany buraka ćwikłowego:

- Subeto F1 – to odmiana srednio wczesna przeznaczona na zbiory jesienne, o kulistym korzeniu, charakteryzuje ją dobra odporność na chwościka. Z siewów czerwcowych nadaje się do długiego przechowywania,
- Taurus F1 - odmiana późna o cylindrycznych korzeniach, doskonała na świeży rynek, jak i dla przemysłu.

Kolejny prelegent – pan dr Stefan Wolny mówił o problemie nicieni w uprawie warzyw.

W uprawach wielu gatunków warzyw mogą pojawić się nicienie i tak w:

- burakach ćwikłowych - mątwik burakowy guzak północny, niszczyk zjadliwy,
- groch - mątwik grochowy, guzak północny,
- warzywa kapustne - mątwik krzyżowiak, mątwik burakowy,
- marchew - guzak północny, mątwik marchwiowy, szpilecznik baldasznik, korzeniak szkodliwy, niszczyk zjadliwy,
- pietruszka - szpilecznik baldasznik, guzak północny, niszczyk zjadliwy,
- cebula, czosnek – niszczyk zjadliwy,
- pomidor, papryka, oberżyna – guzak północny, mątwik ziemniaczany, mątwik agresywny, guzak holenderski.

Wśród nicieni żerujących na roślinach są gatunki, które mają status szkodników kwarantannowych. (wykazane wytłuszczonym drukiem).

Wg S. Wolnego znaczenie gospodarcze nicieni szkodliwych polega na ograniczeniu wzrostu i witalności zainfekowanych roślin, czego efektem jest spadek plonu lub w skrajnych przypadkach jego całkowity brak. Rośliny zaatakowane przez nicienie stają się bardziej podatne na działanie innych czynników chorobotwórczych, takich jak: wirusy, bakterii grzyby.

Występowanie nicieni jest na ogół niedostrzegane, a objawy ich żerowania na roślinie mogą być mylone z tymi, które wywołują inne agrofagi glebowe. S. Wolny stwierdził, że trudności w wykrywaniu obecności nicieni w uprawach wynikają z:

1. Mikroskopijnej wielkości nicieni – pasożytów roślin,
2. Ukrytego trybu życia w glebie lub wewnątrz organów roślin,
3. Trudności technicznych w izolacji nicieni z gleby i materiału roślinnego,
4. Marginalnego traktowania fitonematologii w odróżnieniu od entomologii, fitopatologii bądź parazytologii,
5. Rutynowego określania zdrowotności roślin na podstawie wyglądu ich części nadziemnej.

Wykaz tzw. nematocydów, czyli środków do zwalczania nicieni, jest niezwykle ubogi, co jest jedną z głównych przyczyn trudności z pozbyciem się tych szkodników. Dlatego tak ważna jest profilaktyka, polegająca głównie na rozmnażaniu roślin ze zdrowego, wolnego od chorób i szkodników materiału, w przebadanym bądź odkażonym podłożu. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę z faktu, że szkodniki te mogą być przenoszone na sąsiadujące (i nie tylko) uprawy wraz z wodą spływającą z pól oraz na butach pracowników, kołach maszyn i ciągników. Jedynym odpuszczonym nematocydom w uprawach roślin warzywnych jest Nemasol 510 SL. – zawierający metam sodowy.

Ostatni z wykładowców pan Michał Sobakiewicz podzielił się producentami warzyw praktycznymi wiadomościami w zakresie nowych technologii w ochronie warzyw.

Na zakończenie konferencji wszyscy jej uczestnicy otrzymali od firmy Bejo katalogi nasion warzyw gruntowych, oraz drobne a praktyczne upominki.

Anna Cieszyńska 
Sekcja Ogrodnictwa

 
Rolnicze przypomnienia na miesiąc kwiecień z produkcji zwierzęcej PDF Drukuj

Kwotowanie produkcji mleka

1.  Dnia 31 marca br zakończył się rok kwotowy trwający od 1 kwietnia 2011 roku Producent mleka winien wprowadzić do obrotu w roku kwotowym mleko lub przetwory mleczne w ilości nie mniejszej niż 70% przysługującej mu kwoty indywidualnej. W przeciwnym razie Dyrektor OT ARR wszczyna postępowanie w sprawie cofnięcia lub zmniejszenia kwoty indywidualnej. Kwota nie zostanie zmniejszona jeśli jej wykorzystanie spowodowane było działaniem siły wyższej lub innymi przyczynami niezależnymi od producenta /obowiązek udokumentowania/,

2. Po zakończeniu roku kwotowego w terminie do 14 maja br dostawca bezpośredni ma obowiązek sporządzić i przekazać do ARR roczną informację o ilości mleka wyprodukowanego w gospodarstwie oraz ilości mleka i przetworów mlecznych wprowadzonych do obrotu.

3.Dostawca bezpośredni ma również obowiązek prowadzić miesięczne rejestry mleka i przetworów mlecznych. Miesięczne rejestry oraz roczną informację mogą pomóc rolnikowi wypełnić pracownicy terenowi Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Bydło

1. Do dwóch godzin po porodzie podać cielęciu siarę, a w pierwszej dobie po urodzeniu w czterech porcjach winno ono wypić po około 1litr siary na jeden odpas. Ciała odpornościowe z siary wchłaniane są przez organizm cielęcia tylko przez pierwsze 24 godziny życia. Przy podawania siary należy uważać aby nie wprowadzić siary do układu oddechowego gdyż może się to zakończyć zapaleniem płuc. Maksymalna dawka mleka pełnego w okresie odchowu nie powinna przekraczać 6 litrów i podana 2-3 razy na dobę.

2. Aby zapobiec infekcjom cieląt wskazane jest podać im witaminę A w pierwszych godzinach ich życia. Podanie witaminy spowoduje uaktywnienie błony śluzowej jelit i hamowanie rozwoju bakterii wywołujących biegunki.

3. Odłączenie cielęcia od krowy powinno nastąpić po pierwszym zdojeniu siary przez cielę. Pozostawienie cielęcia dłużej jak 24 godziny z matką utrudnia późniejszą jego adaptację po odsadzeniu.

4. Od drugiego tygodnia życia należy zapewnić cielęciu dostęp do czystej świeżej wody.

5. Skarmianie pasz treściwych należy rozpocząć od podawania już od 2 tygodnia życia niewielkich jej ilości – 10dag dziennie, najlepiej gniecionego ziarna zbóż. Pasze pyliste powodują podrażnienie górnych dróg oddechowych. W okresie odchowu cieląt nie przekraczać dawki pasz treściwych – 2kg.

Owce

1. Hodowcy owiec podejmują w tym okresie decyzję dotyczącą sprzedaży jagniąt mlecznych. Maciorki od których nie będzie pozyskiwane mleko należy jak najszybciej zasuszyć. Prawidłowe zasuszenie matek polega na skąpym żywieniu najlepiej słomą owsianą, która wpływa na zmniejszenie wydzielania mleka. W ciągu 3 pierwszych dni zasuszania ograniczyć dostęp do wody. Codziennie sprawdzać wymiona maciorek i jeśli wymię jest zbyt nabrzmiałe to należy zdajać mleko. Uchroni to owce przed zapaleniem gruczołu mlecznego.

2. Przed sprzedażą jagniąt przeprowadzić ich selekcję pozostawiając do dalszego chowu najlepsze sztuki pochodzące od najlepszych wysokoplennych matek i szybko przybierających na wadze. Zapewni to w przyszłości wysoki poziom produkcyjny stada oraz wzrost plenności. Jagniętom pozostawionym do dalszego chowu należy zapewnić ruch na świeżym powietrzu, szczególnie w czasie słonecznych dni. Działanie promieni słonecznych powoduje przemianę prowitaminy na witaminę D niezbędną do prawidłowego rozwoju kości.

                                                                   clip_image002

Drób

1. Wiosna to okres zakupu piskląt drobiowych. Pisklęta winno się wstawiać do czystej, odkażonej, dobrze wywietrzonej i nagrzanej wychowalni. Należy również wymyć i odkazić sprzęt do karmienia i pojenia ptaków, udrożnić kanały wentylacyjne, umyć okna, wybielić ściany mlekiem wapiennym. Do dezynfekcji sprzętu i ściółki użyć środków dezynfekcyjnych /np. Virkonu/, które niszczą wiele zarazków chorobotwórczych, są bezpieczne i łatwe w użyciu i przyjazne dla środowiska

2. Pisklęta do chowu wybierać zdrowe, zawsze zaszczepione, żywotne o czystym puchu, z dobrze zagojoną pępowiną. Ptaki kupować w zakładach wylęgowych lub w punktach sprzedaży będących pod nadzorem lekarza weterynarii.

3. Pisklęta przewozi się w czystych opakowaniach z otworami /pudełka tekturowe, wiklinowe/ wyłożone wełną drzewną lub flanelą. Chronić ptaki przed niską i wysoką temperaturą, przeciągami, deszczem, wiatrem.

4. Po przywiezieniu wyłożyć je w wychowalni koło źródła ciepła i napoić czystą wodą o temperaturze otoczenia a najlepiej naparem z ziół – rumianku lub mięty.

5. Pierwszą karmą dla piskląt mogą być płatki owsiane, kasza manna, gotowane jajka, mieszanka śrut zbożowych – odsiana bez mąki i łuski. Od 4 -5 dnia można do żywienia wprowadzać twaróg, młodą posiekaną zielonkę, zsiadłe mleko, maślankę, serwatkę. Przy paszach gospodarskich należy podawać ptakom dodatki witaminowo – mineralne. Pisklęta można żywić wyłącznie pełnoporcjową mieszanką z zakupu i wówczas nie należy dodawać witamin i składników mineralnych gdyż zawarte są one w gotowej mieszance. Pisklętom należy podawać czysty wyprażony w piecu żwirek, piasek lub wyprażone i rozdrobnione skorupki jaj.

Zwierzęta futerkowe

1. W gospodarskim chowie królików i nutrii dodawać do skarmianych pasz pierwsze zielonki rozpoczynając od małych ilości.

2. Zaszczepić stado podstawowe królików przeciwko myksomatozie najlepiej w miesiącu kwietniu przed pojawieniem się komarów.

Opracowanie: Stanisław Kawa

Gł. specjalista ds. produkcji zwierzęcej

Akceptował kierownik działu: Jan Kocój

 
Konkurs Bezpieczne Gospodarstwo Rolne - etap regionalny w Przeworsku PDF Drukuj

Celem konkursu była promocja zasad ochrony zdrowia i życia w gospodarstwach rolnych. Organizatorem etapu regionalnego, obejmującego powiaty jarosławski, lubaczowski, przeworski, przemyski byli:

  • KRUS Przeworsk,
  • OIP PIP w Rzeszowie,
  • PODR Boguchwała – Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego Przeworsku.

Konkurs odbywał się w trzech etapach: regionalnym, wojewódzkim i ogólnokrajowym.

Na szczeblu regionalnym zgłoszonych zostało 41 gospodarstw prowadzących działalność rolniczą, które były wizytowane przez komisję składającą się z przedstawicieli organizatorów konkursu.

Podstawą oceny były stwierdzone zagrożenia. Brane pod uwagę były m.in. ład i porządek w obrębie podwórza, zabudowań i stanowisk pracy, wyposażenie maszyn, warunki obsługi i bytowania zwierząt gospodarskich.

Z powiatu przeworskiego wyróżniono gospodarstwo Władysławy Pokrywki oraz Grażyny i Mariusza Ozimków z Pawłowej. Wśród nagrodzonych znalazło się również gospodarstwo Andrzeja Ruta z Żurawiczek gm. Zarzecze, które w eliminacjach wojewódzkich otrzymało wyróżnienie.

Podsumowanie etapu wojewódzkiego odbyło się dnia 24 czerwca w PODR Boguchwale podczas tegorocznych Dni Otwartych Drzwi.

Teresa Hamulecka
PZDR Przeworsk

Zmieniony: piątek, 03 sierpnia 2012 08:47
 
Rozstrzygnięty konkurs na Najlepsze gospodarstwo agroturystyczne PDF Drukuj

Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego (Departament Promocji i Turystyki), Podkarpackim Urzędem Wojewódzkim (Wydział Środowiska i Rolnictwa), Podkarpacką Izbą Rolniczą, Podkarpackim Stowarzyszeniem Agroturystycznym „Gospodarstwa Gościnne” oraz Starostwem Powiatowym w Lesku po raz kolejny zorganizował wojewódzki konkurs pn. „Najlepsze gospodarstwo agroturystyczne”.

Inicjowanie pozyskiwania dodatkowych źródeł dochodu z działalności agroturystycznej, promocja atrakcyjnych miejsc wypoczynku na Podkarpaciu, popularyzacja najlepszych rozwiązań i najciekawszych sposobów prowadzenia działalności pozarolniczej oraz poprawa jakości świadczonych usług to główny cel zorganizowanego konkursu.

W konkursie mogli brać udział rolnicy prowadzący gospodarstwo rolne i świadczący usługi w ramach działalności nierolniczej, stanowiącej dodatkowe źródło dochodu. W tym roku udział wzięło 19 gospodarstw.

Po dokonaniu lustracji i oceny zgodnej z regulaminem konkursu Kapituła przyznała:

- I miejsce dla Justyny i Piotra Niziołów, Łowisko, powiat rzeszowski,

- dwa równorzędne II miejsca dla: Bożeny Stanek, Przysłup, powiat leski oraz Barbary Jakubiec, Nowa Wieś, powiat kolbuszowski,

trzy równorzędne III miejsca dla: Marty i Aleksandra Paradyszów, Trześniów, powiat brzozowski, Renaty Mulawki, Szwedy, powiat niżański oraz Elżbiety i Andrzeja Zglenickich, Bóbrka, powiat leski.

i wyróżnienia dla: 
- Heleny i Kazimierza Ruszelów, Cierpisz, powiat łańcucki,
- Urszuli i Zenona Ciołkoszów, Pstrągowa, powiat strzyżowski,
- Agnieszki Jaremy, Brelików, powiat bieszczadzki.

IMG_4141 bieszczadzki powiat_4112

IMG_4147 IMG_4145

IMG_4188 IMG_4151

IMG_4196 IMG_4195

IMG_4201 IMG_4197

IMG_4210 IMG_4202

IMG_4213 IMG_4211

IMG_4219 IMG_4216

IMG_4226 IMG_4224

IMG_4235 IMG_4234

IMG_4241 IMG_4239

Janina Kamińska 
Kierownik Działu PWGD i A

Zmieniony: wtorek, 31 lipca 2012 13:08
 
Korzystanie z usług doradczych przez rolników i posiadaczy lasów PDF Drukuj

Zasady wzajemnej zgodności –cross compliance

Unia Europejska wprowadziła powiązanie otrzymywania płatności bezpośrednich i niektórych płatności dla określonego kierunku produkcji z obowiązkiem spełnienia określonych standardów przez gospodarstwo zwanych minimalnymi wymogami wzajemnej zgodności /cross compliance/. Rolnicy mogą korzystać z pomocy doradczej w zakresie oceny spełnienia przez gospodarstwo wymogów wzajemnej zgodności, a jeżeli w trakcie oceny stwierdzone zostaną niezgodności, również z pomocy w sporządzeniu planu dostosowania gospodarstwa do wymogów wzajemnej zgodności. Korzystanie z tego doradztwa jest dla rolników w pełni dobrowolne. Doradztwo w tym zakresie jest częściowo dofinansowane ze środków Unii Europejskiej jeżeli jest wykonywane przez uprawnione podmioty doradcze. Takim uprawnionym podmiotem jest Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Warunkiem otrzymania przez rolnika dofinansowania usługi doradczej jest złożenie wniosku o pomoc w biurze powiatowym ARiMR oraz zawarcie pisemnej umowy o świadczenie usługi doradczej z PODR w Boguchwale lub innym podmiotem doradczym.

W naszym kraju wymogi wzajemnej zgodności zostały wdrożone w obszarach:

· od 2005 roku normy dobrej kultury rolnej zgodnej z ochroną środowiska

· od 2009 roku w zakresie ochrony środowiska, identyfikacji i rejestracji zwierząt

· od 2011 roku wymogi w zakresie zdrowia publicznego, zdrowia zwierząt i zdrowotności roślin

· od 2013 roku wymogi w zakresie dobrostanu zwierząt.

Wykaz wymogów wzajemnej zgodności w zakresie dobrostanu zwierząt który będzie obowiązywał od stycznia 2013 roku został opublikowany w Monitorze Polskim z dnia 20 listopada 2012 roku poz. 870 w obwieszczeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25.10.2012 o zmianie wykazu wymogów określonych w przepisach Unii Europejskiej z uwzględnieniem przepisów krajowych wdrażających te przepisy.

Ministerstwo Rolnictwa i  Rozwoju Wsi w dniu 07 września 2012r. zatwierdziło znowelizowaną ”Metodykę doradzania dla doradców rolniczych wykonujących usługi doradcze w ramach działania „Korzystanie z usług doradczych przez rolników i posiadaczy lasów” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013”.

W związku z zatwierdzeniem znowelizowanej „Metodyki doradzania...” od 10 października 2012r. obowiązuje świadczenie usług rolnikom w zakresie „Dostosowania gospodarstwa rolnego do minimalnych wymogów wzajemnej zgodności oraz do warunków bezpieczeństwa i higieny pracy” zgodnie z zatwierdzoną metodyką.

Listy sprawdzające opracowano również zgodnie z nową metodyką doradzania.

Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy nie stanowią wymogów wzajemnej zgodności a przeprowadzona ocena ma charakter edukacyjny i profilaktyczny.  Przeprowadzenie oceny bezpieczeństwa i higieny pracy w gospodarstwie rolnym jest konieczne w przypadku ubiegania się o wsparcie z działania "Korzystanie z usług doradczych przez rolników i posiadaczy lasów”, objętego PROW 2007-2013.

Rolnik nie ponosi sankcji finansowych za nieprzestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.

Metodyka doradzania oraz aplikacja do świadczenia usług doradczych - listy sprawdzające są do pobrania ze strony Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie www.cdr.gov.pl w zakładce ,,Wymogi wzajemnej zgodności”

Opracował na podstawie informacji przygotowanej przez Centrum Doradztwa Rolniczego

Stanisław Kawa

Gł. specjalista d/s produkcji zwierzęcej

PODR Boguchwała

Zmieniony: piątek, 30 listopada 2012 08:22
 
<< Początek < Poprzednia 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Następna > Ostatnie >>

Strona 121 z 215