bip_logo

HOTEL PODR Boguchwała

Agroturystyka

Gospodarstwa agroturystyczne



















podrtv1

YouTube
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Zaproszenie na konferencję PDF Drukuj

Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
zaprasza na konferencję

„CO NOWEGO W UPRAWIE WARZYW”

 

Konferencja odbędzie się w dniu 30 stycznia 2012 r. o godz.10.00 w sali „E” Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale

PROGRAM

Otwarcie konferencji: mgr inż. Tadeusz Płoszaj, Dyrektor PODR w Boguchwale

WYKŁADY

- Nowości w ofercie Bejo Zaden Poland na sezon 2012 – Karol Pytkowski, Dyrektor Bejo Zaden Poland
- Problem nicieni w produkcji warzyw – dr Stefan Wolny, Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu
- Nowe technologie w ochronie warzyw – mgr Michał Sobkiewicz

Dyskusja

 
Tak też można promować ekologię PDF Drukuj

Już po raz drugi na terenie Uniwersytetu Ludowego w Gaci odbyła się impreza promująca prowadzenie produkcji ekologicznej. W niedzielę 22 lipca br. zorganizowany został Festyn Ekologiczny na Gackiej Górce - rodzinnie i zdrowo w zgodzie z naturą.

gac 2 gac 3

Organizatorami byli: Grażyna Pieniążek, wójt Gminy Gać oraz Gminny Ośrodek Kultury w Gaci.

Instytucje pracujące na rzecz rolnictwa powiatu przeworskiego przygotowały stoiska informacyjno-promocyjne z zakresu realizowanej działalności, a były to: PODR Boguchwała – Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Przeworsku, BP ARiMR w Przeworsku, PUP w Przeworsku, Bank Spółdzielczy o. Gać.

W imprezie uczestniczyli m.in.: członek Zarządu Województwa Podkarpackiego, Lucjan Kuźniar, przedstawiciele Rady Gminy Gać, Rady Powiatu Przeworskiego, Rady Sołeckie.

Festynowi towarzyszyły imprezy rekreacyjno-turystyczne. Prezentowany na festynie, pomimo trwających wakacji, atrakcyjny program artystyczny o problematyce ekologicznej przygotowany został przez dzieci z Podkarpackich Ośrodków Przedszkolnych z terenu gminy Gać oraz Zespołu Szkół w Gaci.

gac 4 gać 1

Jak zwykle na takich imprezach nie zabrakło kół gospodyń wiejskich z gminy Gać, które tradycyjnie już prezentowały wspaniałe potrawy z produktów ekologicznych a zespoły śpiewacze „Dębowianie” i „Gacanki.” zachęcały do wspólnej zabawy.

Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się rywalizacja o „Złote Widły”, która wywołał wiele emocji wśród sołtysów z poszczególnych wsi.

Festyn zakończono zabawą taneczną.

Janusz Wołowiec
PZDR Przeworsk

Zmieniony: piątek, 03 sierpnia 2012 08:59
 
O problemach z rzepakiem PDF Drukuj

Najważniejszą rośliną oleistą w Polsce jest rzepak. W ostatnich latach zarówno w Polsce, jak i na świecie, obserwuje się dynamiczny rozwój uprawy rzepaku, głównie ozimego. Dużym zagrożeniem dla plonu nasion rzepaku są szkodniki, które pojawiają się na plantacjach przez cały okres wegetacji.

seminarium rzepakowe (19)   seminarium rzepakowe (29)

seminarium rzepakowe (67)   seminarium rzepakowe (157)

seminarium rzepakowe (137)   seminarium rzepakowe (44)

seminarium rzepakowe (23)   seminarium rzepakowe (66)

Na temat aktualnych problemów w uprawie oraz jej ochronie przed szkodnikami producenci rzepaku mogli dowiedzieć się podczas seminarium zorganizowanego 19 lutego 2013 r. przez Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale przy współudziale firm: PZU SA, Bayer CropScience, RAPOOL Polska oraz Arkop Sp. z o.o.

Zagrożenia i sposoby zwalczania poszczególnych gatunków szkodników w uprawie rzepaku szczegółowo omówił dr hab. inż. prof. Uniwersytetu Rzeszowskiego, Zbigniew Czerniakowski. Zwrócił uwagę producentom rzepaku na wykorzystywanie progów ekonomicznej szkodliwości stanowiących podstawę do podjęcia decyzji o celowości i terminie zwalczania szkodników rzepaku. W swoim wystąpieniu poruszył również temat ochrony entomofauny pożytecznej występującej na plantacjach rzepaku, czyli owadów pożytecznych, jak również gatunków niestanowiących zagrożenia dla tego gatunku.

Powszechny Zakład Ubezpieczeń SA przedstawił bogatą ofertę ubezpieczeniową upraw polowych stworzoną z myślą o gospodarstwach rolnych.

Nowe preparaty przeznaczone do zwalczania chorób i szkodników na plantacjach rzepaku zaprezentowała firma Bayer CropScience. Zwrócono tutaj uwagę na przemienne stosowanie insektycydów z różnych grup chemicznych, aby stosowaniem jednego preparatu nie doprowadzić do wykształcenia się odporności szkodnika.

Aktualną ofertę odmianową dotyczącą rzepaku ozimego i jarego przedstawiła firma RAPOOL Polska. Zwrócono uwagę rolnikom na możliwość wykorzystania odmian o podwyższonej odporności na kiłę kapusty, czyli chorobę, która w ostatnim czasie stanowi coraz większe zagrożenie dla zasiewów rzepaku.

Kwestie związane z nawożeniem dolistnym przedstawiła firma Arkop Sp. z o.o. Pokazała m.in. gamę specjalistycznych nawozów dolistnych z wysoką zawartością boru, siarki i molibdenu, uzasadniając ich walory i przydatność w uprawie rzepaku.

Anna Moskal
PODR Boguchwała

Zmieniony: poniedziałek, 25 lutego 2013 11:57
 
Niezawodny surowiec energetyczny - drewno opałowe PDF Drukuj

Żyjemy w czasach powszechnego dostępu do takich nośników energii jak gaz, ropa, węgiel, energia elektryczna. Ogrzewanie domu nigdy nie było sprawą tak łatwą jak współcześnie choć z drugiej strony tak kosztowną. Wystarczy podłączyć odpowiednie media, zainstalować urządzenia grzewcze ze sterownikami i w pełni panujemy nad temperaturą, jej wysokością, zmiennością i jej rozkładem w poszczególnych pomieszczeniach. Po co więc wracać do wydawałoby się rozwiązań z przeszłości, komplikujących dodatkowo życie? - bo taka jest powszechna opinia o drewnie opałowym.

Jednak drewno opałowe to magia ognia, niezależność, opłacalność i ekologia. W zimowy mroźny wieczór dobrze jest usiąść w ciepłym pokoju przy kominku opalanym drewnem z którego sypią się skwierczące i podskakujące w górę iskierki. Dotyk kojącego ciepła działa natychmiast. Po chwili wpadamy w dziwny stan odprężenia. Jest to mieszanina relaksu wywoływanego przez promienie ognia i trochę refleksyjnego czy nostalgicznego nastroju.

Jednak gwałtownie rosnące ceny ropy, gazu i węgla coraz bardziej obciążają nasze domowe budżety. Posiadanie niezależnego źródła ciepła jest czasami gwarancją bezpieczeństwa dla naszej rodziny. Nie musi to być nawet kocioł CO na paliwa drzewne. Duże możliwości grzewcze ma kominek, metalowy piec wolnostojący czy tradycyjny piec kaflowy. Drewno jest bardzo konkurencyjnym cenowo nośnikiem energii w stosunku do innych paliw. W stosunku do węgla czy miału węglowego jest paliwem czystym co jest bardzo ważną jego cechą oraz pozostawia minimalną ilość wartościowego popiołu.

Drewno jest odnawialnym surowcem ekologicznym. Przy prawidłowej gospodarce leśnej trzeba przecież prowadzić racjonalne trzebieże, wykonywać przecinki, usuwać drzewostany chore a podczas pozyskiwaniu drewna tartacznego pozostaje drewno opałowe.

W naszym regionie i w naszych warunkach klimatycznych drewno z dawien dawna stanowiło podstawowy surowiec energetyczny. Ogrzewanie drewnem opałowym to znaczna oszczędność w porównaniu do ogrzewania olejem lub gazem, szczególnie przy samodzielnym przygotowywaniu opału. Opalanie drewnem jest ponadto neutralne z punktu widzenia emisji CO₂, dlatego jest to rozwiązanie wyjątkowo ekologiczne. Drewno opałowe można użytkować w bardzo różny sposób począwszy od tradycyjnych pieców kaflowych poprzez kuchnie, piece centralnego ogrzewania, kotły moderatory, zgazowywanie drewna oraz ekstrawaganckie kominki z systemem rozprowadzania ciepła.

Jest to wyjątkowy surowiec palny - w jego składzie chemicznym jako pierwiastki są głównie węgiel, tlen i wodór stanowiące 98% a pozostałe ilości to azot i sole mineralne pozostające po spaleniu w formie popiołu. Popiół drzewny może być z powodzeniem stosowany jako nawóz na użytki rolne. Podczas procesu spalania drewna nie powstają toksyczne dla środowiska związki siarki.

clip_image002

Wartość opałowa drewna

Poszczególne gatunki drewna mają różną wartość opałową. Wartość opałowa jest to ilość ciepła wydzielana przy spalaniu jednostki masy lub jednostki objętości paliwa przy jego całkowitym i zupełnym spalaniu, przy założeniu, że para wodna zawarta w spalinach nie ulega skropleniu, pomimo że spaliny osiągną temperaturę początkową paliwa.

Podstawowym parametrem charakteryzującym drewno jako materiał opałowy jest ciepło spalania. Jest to ilość MJ jaka powstaje przy spalaniu 1kg suchego paliwa i ochłodzeniu powstających spalin do temperatury otoczenia. Pełną wartość ciepła spalania można określić jedynie w laboratorium. W warunkach normalnego spalania para wodna nie ulega skropleniu nie oddając ciepła utajonego.

Wartość opałowa drewna jest tym wyższa, im więcej żywic i ligniny ono zawiera. Drewno iglaste zawiera więcej żywic i ligniny niż drewno liściaste, posiada wyższą wartość opałową od drewna liściastego w stosunku do tej samej wagi. Jednak ze względu na wyższą gęstość drewna liściastego wartość grzewcza na metr przestrzenny objętości jest wyraźnie wyższa od drzew iglastych. Należy podkreślić, że drewno opałowe najczęściej kupujemy w jednostkach objętości tj w metrach przestrzennych /ułożonych/ a nie według wagi. W metrze przestrzennym (mp) drewna znajdują się pomiędzy kawałkami drewna mniejsze lub większe puste przestrzenie, dlatego 1m przestrzenny odpowiada w przybliżeniu 0,7m sześciennego masywnego drewna.

Charakterystyka drewna opałowego

Gatunek drewna

Gęstość drewna suchego kg/m³

Wartość opałowa MJ/kg

Właściwa wartość opałowa GJ/ m³

grab

750

15,0

7,8

buk

690

14,4

7,6

dąb

650

15,1

7,6

brzoza

610

15,5

6,8

modrzew

550

15,8

6,1

sosna

490

15,8

6,1

olcha

490

14,8

5,4

świerk

430

16,2

5,4

topola

400

14,8

4,6

Drewno właściwie przygotowane do sezonu grzewczego powinno mieć do 20% wilgotności. Taką wilgotność można uzyskać po dwóch latach sezonowania najlepiej na wolnym powietrzu pod zadaszeniem Wilgotność jest bardzo ważnym parametrem drewna jako opału, gdyż od jej zawartości uzależnione jest zużycie drewna. Dużym marnotrawstwem jest stosowanie do ogrzewania mokrego drewna, gdyż wówczas dużą ilość energii zużywa się na odparowanie wady zawartej w drewnie i wyprowadzeniu jej w postaci pary wodnej przez komin. Powoduje to również zawilgocenie i ochłodzenie komina, gorszy ciąg kominowy oraz korozję kotła. Drewno do 20% zawartości wody ma wartość energetyczną 4 kWh/1kg natomiast drewno z 50% zawartością wody ma wartość energetyczną 2 kWh/1kg. Świeże drewno ma małą wartość grzewczą, źle się pali, bardzo dymi i zdecydowanie skraca żywotność kotła i komina. Wydajność kotła spada do 50% jego możliwości a zużycie paliwa wzrasta ponad dwukrotnie.

Najlepszym opałem jest drewno liściaste (grab, buk, jesion, brzoza, dąb). Pali się ono spokojnie i równomiernie. Paleniu twardego drewna towarzyszy niewielki płomień, ale za to oddaje ono więcej ciepła. Spalając się wolniej wymaga rzadszego dokładania do paleniska. Oczywiście można również palić drewnem iglastym. Należy jednak wziąć pod uwagę, iż drewno takie strzela i zawiera duże ilości żywic, które podczas spalania zanieczyszczają palenisko i komin. Wartościowe jest też drewno drzew owocowych, a szczególnie śliwa, jabłoń, grusza. Gęstość drewna śliwy jest porównywalna do grabu, a jabłoni i gruszy do jesionu. Mniej kaloryczne są czereśnia i wiśnia, które dodatkowo zawierają gumy drzewne, przez co mogą wydzielać w trakcie spalania więcej zanieczyszczeń.

Wybierając drewno do palenia należy również wziąć pod uwagę kilka innych jego parametrów: gęstość, twardość, łupliwość, zawartość kory i stopień wysuszenia, a także szybkość przesychania. To one w dużej mierze decydują o wielkości płomienia, ilości uzyskanego ciepła i ilości dymu, który towarzyszy spalaniu.

Łupliwość nie będzie miała większego znaczenia, jeśli kupujemy drewno porąbane na małe szczapy. Jeśli zaś mamy je porąbać sami, zdecydowanie lepiej mieć do czynienia z bukiem i brzozą, niż z grabem albo dębem.

Zdolność przesychania drewna ma znaczenie, kiedy kupujemy drewno świeżo ścięte. Właściwość ta decyduje o tym, po jakim czasie sezonowania drewno będzie się nadawało do spalenia. Różnice są bardzo duże – od kilku miesięcy w przypadku brzozy aż do trzech lat, kiedy chodzi o dąb. O zdolności przesychania decyduje nie tylko zawartość wody, ale też swoista struktura drewna, która decyduje o szybkości oddawania wody. Oczywiście szczapy drobne zdecydowanie szybciej oddają wodę niż kawałki grube.

clip_image004

Jednostki miary drewna opałowego

Jednostka miary w jakiej zakupujemy drewno opałowe ma kapitalne znaczenie i tu najczęściej tkwi tajemnica sukcesu.

Kubik. Najbardziej precyzyjnie można porównać gęstość poszczególnych gatunków drewna posługując się pojęciem metra sześciennego, tzw. kubika, w skrócie m³. To jest metr obliczeniowy wyliczony na podstawie sumy objętości poszczególnych kawałków drewna. Ta jednostka miary najczęściej stosowana jest przez leśników.

Metr przestrzenny drewna ułożonego. Jest najbardziej praktycznym wskaźnikiem objętości, nawiązującym do naturalnego sposobu sprzedaży drewna opałowego Jest ilość drewna równomiernie ułożonego w szpalcie o długości 1m, o wysokości 1m i szerokości 1m . Skrótowo oznacza się tą jednostkę jako mpu, czyli metr przestrzenny drewna ułożonego.

Metr przestrzenny nasypowy. W przypadku drewna opałowego handlowcy często posługują się pojęciem metra przestrzennego nasypowego, skrótowo 1 mpn. Metr nasypowy to po prostu ilość drewna jaką zdołamy wsypać do sześciennej 1 metrowej skrzyni. W praktyce nie jest to zbyt pewny wskaźnik ze względu na zmienność pustych przestrzeni między polanami, zależnych od ich nasypowego ułożenia się. Sprzedawanie drewna luzem, czyli właśnie w metrach nasypowych, to jeden z najczęstszych ,,numerów” na jakie dają się nabrać indywidualni odbiorcy.

Można, w pewnym przybliżeniu, ująć przeliczeniowe zależności między ilością drewna w tych trzech miarach objętości: metrem sześciennym, metrem przestrzennym drewna ułożonego i metrem przestrzennym nasypowym.

1mpu = 0,7 m³ = 1,47 mpn

1m³ =1,43 mpu = 2,1 mpn

1mpn = 0,68 mpu = 0,48 m³

Są to przeliczniki przybliżone ale mogą być bardzo pomocne przy zakupie lub sprzedaży drewna. Spotkałem się bowiem z obiegową opinią, że 1metr przestrzenny drewna zakupionego w lesie jest większy. W rzeczywistości jest to dokładnie 1metr ale wiemy jakiej miary i jest on dokładnie odmierzony.

Do napisania powyższego tekstu skłonił mnie fakt, gdy znajomy użytkownik kominka dziwił się jak 1m³ drewna opałowego bukowego zakupionego w nadleśnictwie kosztuje 150zl, 1 metr przestrzenny drewna z przywiezieniem do domu kosztuje 180 zł, oraz 1metr przestrzenny nasypowy drewna pociętego i porąbanego z przywiezieniem do domu kosztuje 200 zł. Jego wniosek – czy za 50 zł na 1metrze to się wszystkim opłaca, czy tylko konsumentowi?

Życzę głębszych przemyśleń przy kominku opalanym drewnem brzozowym wpatrując się w czasie mroźnej zimy w czarującą magię ognia.

Opracowanie:

Stanisław Kawa

Gł. Specjalista ds. produkcji zwierzęcej

 
SZKOLENIA Z ZAKRESU PRZETWÓRSTWA ZBÓŻ, SUROWCÓW OWOCOWO-WARZYWNYCH, MIĘSNYCH ORAZ MLEKA NA POZIOMIE GOSPODARSTWA PDF Drukuj

Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu rozpoczyna realizację projektu „Wspieranie rozwoju przedsiębiorczości, ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa, poprzez system doradztwa rolniczego”

W ramach projektu organizowane są szkolenia z zakresu przetwórstwa zbóż, surowców owocowo-warzywnych, mięsnych oraz mleka na poziomie gospodarstwa.

Do udziału w szkoleniach zapraszamy:

- przedstawicieli sektora doradztwa rolniczego,
- rolników,
- członków lokalnych grup działania,
- uczniów ostatnich klas szkół ponadgimnazjalnych sektora rolno-spożywczego,
- nauczycieli szkół sektora rolno-spożywczego,
- przedstawicieli instytucji okołorolniczych.

Udział w szkoleniach dla ww. odbiorców jest bezpłatny (dydaktyka, materiały szkoleniowe, nocleg, wyżywienie), koszt dojazdu pokrywa uczestnik.

Więcej informacji nt. szkoleń znajdą Państwo na stronie:

http://cdr.gov.pl/index.php/szkolenia-mainmenu-82/1248-szkolenia-z-zakresu-przetworstwa-surowcow-rolniczych-na-poziomie-gospodarstwa-systemow-produkcji-surowcow-i-malej-przedsiebiorczosci

 

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
Oddział w Radomiu, ul. Chorzowska 16/18
26-600 Radom

Zespół Metodyki, Doskonalenia Zawodowego
i Kontroli Doradztwa Rolniczego
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
Oddział w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18

tel. + 48 48 365 69 24 Agata Ziętek

 
<< Początek < Poprzednia 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Następna > Ostatnie >>

Strona 121 z 207