bip_logo

HOTEL PODR Boguchwała

Agroturystyka

Gospodarstwa agroturystyczne















podrtv1

YouTube
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Stowarzyszenia współpracujące z PODR PDF Drukuj

Lp.

Nazwa stowarzyszenia

Adres stowarzyszenia

Tel., strona www

1.

Podkarpackie Stowarzyszenie Agroturystyczne
"Gospodarstwa Gościnne"

ul. Tkaczowa 146

36-040 Boguchwała

tel.(17) 242 90 58,
692 050 291
www.agropodkarpacie.pl

2.

Stowarzyszenie Agroturystyczne "Galicyjskie Gospodarstwa Gościnne -
Bieszczady"

Pl. Puławskiego 1
38-600 Lesko

tel. (13) 469 80 10
www.agroturystyka.pl/
bieszczady

3.

Lubaczowskie Stowarzyszenie Gospodarstw
Agroturystycznych "Roztocze"

ul. Wyszyńskiego 31
37-600 Lubaczów

tel.(16) 632 11 26

4.

Bieszczadzkie Stowarzyszenie
Ekoturystyczne "Baszta"

Plac Konstytucji 3 Maja 7,
38-600 Lesko

tel. 0 605 205 709,(13)469 67 32

www.baszta.bieszczady.pl

5.

Podkarpackie Stowarzyszenie Agroturystyczne
Ziemi Ropczycko - Sędziszowskiej

Brzeziny 621
39-111 Brzeziny

tel. (17) 223 32 13, 0 509 811 355

 
 
Program targów Ekogala PDF Drukuj

program_eko

Zmieniony: środa, 11 kwietnia 2012 05:59
 
Święto plonów w powiecie niżańskim PDF Drukuj

Dożynki powiatowe zorganizowano w pierwszą niedzielę września na terenie kompleksu sportowo-rekreacyjnego w Harasiukach. Był to drugi dzień imprezy plenerowej, ponieważ dzień wcześniej odbywały się „Grzyby-Harasiuki 2011”, które są ściśle związane z tradycjami tej gminy

W czasie niżańskiego święta plonu panowała piękna słoneczna pogoda z bezchmurnym niebem i temperaturą, która to starała się jakby zrekompensować rolnikom kolejny z rzędu rok klęsk i nieurodzajów. Niedzielne uroczystości rozpoczęła msza święta odprawiona w intencji rolników z powiatu niżańskiego w kościele pw. Miłosierdzia Bożego w Harasiukach. Po nabożeństwie korowód dożynkowy przemaszerował do miejsca odbywania się imprezy. Starosta powiatu niżańskiego i wójt gminy Harasiuki gorąco przywitali wszystkich przybyłych gości dziękując za kultywowanie tradycji. Po ceremonii chleba starostowie dożynek podzielili się z wszystkimi chlebem z tegorocznych zbiorów. Uroczystości uświetniane były występem marżonetek wraz z orkiestrą szałamanistek z Wojewódzkiego Domu Kultury w Rzeszowie. Następnie prezentowały się: kapela ludowa z Dynowa, kabaret „ Sami Swoi „ z Gminnego Ośrodka Kultury w Harasiukach, a gwiazdą wieczoru była Małgorzata Ostrowska wraz z zespołem.

Na dożynkach powiatowych swój dorobek artystyczny prezentowały gminy . Odbył się konkurs na „Wieniec Dożynkowy”, w którym wzięły udział reprezentacje ze wszystkich siedmiu gmin powiatu. W konkursie na najpiękniejszy wieniec pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Nowosielczanki” z Nowosielca, które reprezentowało gminę i miasto Nisko, Koło Gospodyń Wiejskich Koziarnia z Gminy Krzeszów zajęło drugie miejsce, a na trzecim usytuowały się równorzędnie dwa Koła Gospodyń Wiejskich działające przy Towarzystwie Przyjaciół Wsi Bieliniec z gminy Ulanów i Koło z Sierakowa reprezentujące w konkursie gminę Harasiuki.

Wyróżnienia otrzymali: Gminny Klub Seniora Jarocin, Koło Gospodyń Wiejskich Kopki - gmina Rudnik nad Sanem i KGW Jeżowe Kameralne.

Podczas świętowania Koła Gospodyń Wiejskich z całego powiatu serwowały regionalne potrawy, którymi częstowano chętnych. Bardzo dużym powodzeniem cieszyła się zupa grzybowa z polowej kuchni. Na najmłodszych uczestników czekało wesołe miasteczko. Pracownicy Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Nisku przygotowali konkurs z zakresu wiedzy rolniczej i Unii Europejskiej. W konkursie tym nagrody były ufundowane przez: PODR Boguchwała, Gminny Ośrodek Kultury w Harasiukach i lokalnych sponsorów.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się wydawnictwa Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Na tegorocznej wystawie, która została przygotowana przez pracowników PZDR w Nisku – zgromadzono wiele eksponatów: roślin okopowych, pastewnych, owoców, warzyw oraz ziół. Wystawa ta cieszyła się dużym zainteresowaniem zwiedzających, a przy tej okazji doradcy udzielali fachowych porad i promowali PODR w Boguchwale.

Cała niedzielna uroczystość przebiegała w miłej i wesołej atmosferze, a zakończyła się festynem pod gwiazdami.

Płody rolne Wieńce dożynkowe Stoisko PZDR w Nisku Świadczenie doradztwa

Rafał Kapuściński
Fot. Mariusz Jaworski
PZDR Nisko

 
Niebezpieczny Barszcz Sosnowskiego PDF Drukuj

Barszcz Sosnowskiego to gatunek rośliny należącej do rodziny selerowatych. Pochodzi z Kaukazu i został rozprzestrzeniony na obszarach Europy Środkowej i Wschodniej. W połowie XX wieku wprowadzono go do uprawy w różnych krajach bloku wschodniego jako roślina pastewna. Szybko się zorientowano, że jest to bardzo kłopotliwa roślina zarówno do uprawy jak i zbioru. Gatunek ten okazał się zagrożeniem dla zdrowia ludzi i zwierząt. Sok ze świeżych roślin powoduje zmiany skórne, które ciężko się goją a mogą nawet odnowić się po kilku latach. Roślina ta rozprzestrzeniła się w ogromnym tempie i obecnie jest niezwykle trudna do zwalczenia. Powoduje degradację środowiska przyrodniczego oraz ogranicza dostępność terenu. Należy więc unikać kontaktu z tą rośliną a w razie konieczności chronić swoje ciało, ręce i głowę.

clip_image001

Anita Szydełko
PZDR Ustrzyki Dolne

 
Gruszkowe inspiracje Pascala Brodnickiego PDF Drukuj

KREM Z TOPINAMBURU Z GRUSZKĄ I ROQUEFORTEM (porcja dla 4 osób)

SKŁADNIKI: 600 g topinamburu pokrojonego w kostkę, 2 gruszki, 1 cebula pokrojona w piórka, 1 por (biała część), 1 kostka rosołu z kury, 20 g masła, 75 g Roquefort + 20 g do prezentacji, 80 g pudru orzechowego, 1 łyżka papryki słodkiej.

PRZYGOTOWANIE:
Obierz gruszki, usuń nasiona i pokrój na kawałki. Roztop masło. Dodaj cebulę i pory i podsmaż całość, mieszając 5 minut. Dodaj pokrojonego topinambura i smaż przez kolejne 5 minut mieszając. Włóż gruszki do garnka, zalej wodą, aż do momentu pokrycia gruszek i dodaj kostki bulionowe. Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia przez 20 minut. Po ugotowaniu dodaj ser pleśniowy i miksuj, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Dopraw w razie potrzeby i podawaj na gorąco z posypanymi kostkami Roqueforta i papryki.

TAJINE Z KURCZAKA I GRUSZEK (porcja dla 4 osób)

SKŁADNIKI: około 1,5 kg kurczaka, 2 średnie cebule pokrojone w piórka, 4 duże gruszki, 1 laska cynamonu, 1 mały pęczek świeżej kolendry, szczypta startego imbiru, szczypta kurkumy, 2 łyżeczki masła, 2 duże łyżki miodu, 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy.

PRZYGOTOWANIE:
Pokrój kurczaka na kawałki. Do garnka dodaj oliwy z oliwek i podsmaż delikatnie kurczaka. Kiedy wszystkie kawałki będą rumiane, dodaj piórka z cebulki, szczyptę kurkumy, sól, pieprz, cynamon, 1 mały pęczek posiekanej świeżej kolendry i szczyptę startego imbiru. Smaż 5 minut, następnie dodaj szklankę wody, wymieszaj i przykryj.

Gruszki – rozpuść dobry kawałek masła na patelni, dodaj 2 łyżki miodu (do wyboru w zależności od gustu) i wymieszaj. Obrane i pokrojone w ćwiartki gruszki smaż 5 minut (każdy kawałek). Gdy gruszki będą miały złoty kolor, wyłącz ogień. Kiedy kurczak będzie już miękki (ok. 40 minut na małym ogniu), dodaj 1 łyżkę wody z kwiatu pomarańczy, gruszki i ich sok razem z miodem. Podawaj tajine z kurczaka z gruszkami i kuskusem.

TRIFLE GRUSZKOWE Z COOKIES I SOLONYM KARMELEM (porcja dla 4 osób)

SKŁADNIKI: 5 ciasteczek cookies, 300 ml śmietanki, 200 g cukru pudru, 25 g masła, 2 gruszki, 1 łyżeczka cukru.

SOLONY KARMEL: 40 g cukru, 20 g masła półsłonego President, 100 ml śmietanki.

PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj karmel – na patelni rozpuść cukier. Kiedy będzie miał już płynną konsystencję odstaw z ognia i dodaj masło, do roztopienia. Dodaj śmietankę i gotuj przez 10 minut na bardzo małym ogniu. Następnie obierz gruszki i pokrój je na kawałki. Lekko podsmaż je na maśle z cukrem. Ubij śmietanę. Podawaj ze świeżym kiwi.

P1350258 P1350488

P1350338

P1350350P1350355

Zmieniony: piątek, 04 listopada 2011 15:17
 
<< Początek < Poprzednia 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Następna > Ostatnie >>

Strona 121 z 217